Buz, diş macunu, poşet çay ve kil maskesi sivilceye uygulandığında şişliğin inmesinde etki gösterebilir.
Ucu beyazlamış olan sivilceyi sıkarken içerisinden sıvı akması gerekir. Sıvının akmaması durumunda parmaklarınızın yerini değiştirerek deneyebilirsiniz. Sivilceyi patlattıktan sonra içerisindeki sıvının tamamının çıkması için sivilcenin etrafına nazik hareketlerle masaj yapabilirsiniz.
Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar.
Tuzlu suyun etkileri cildin üstündeki gözenekleri açar ve sivilceler kaybolur, düzenli ve bilinçli deniz, güneş banyosu ciltte hücre yenilenmesini hızlandırarak sivilceleri iyileştiriyor. Deniz suyundaki mineral tuzlar dolaşımı hızlandırıyor ve cildi sıkılaştırarak ışıltılı bir görünüm kazandırıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Sivilcelerin üzerine yumurta beyazını sürün ve 20 – 25 dakika kadar bunu yüzünüzde bekletin. Soğuk suyla durulayacağınız yumurta beyazı, sivilcelerden en hızlı şekilde kurtulma yöntemlerinden biridir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Çinko içeren besinlerin, ciltteki sivilce oluşumunu engelleyebiliyor. Antibakteriyel bir ajan olan çinko, aynı zamanda sivilceli ciltler için üretilen cilt bakım ürünlerinin içinde de bulunuyor. Balık, soya fasulyesi ve fındık gibi yiyecekler içinde bolca bulunan çinko, aknelerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Şekilleri farklı olan ve özellikle içi enfeksiyon dolu olan sivilcelerin kişinin tırnaklarının arasına alarak sıkıştırarak sivilceyi sıkması sonucu içindeki sıvıyı akıtma işlemine sivilce patlatma denir. Sivilcenizin içinde enfeksiyon olup olmadığını dokunarak ve hafif bastırarak anlayabilirsiniz.
Bir sivilce, aşırı miktarda deri yağı (sebum) ve ölü deri hücrelerinin, derideki deliklerde (porlarda) birikmesi sonucu oluşan bir komedon çeşididir.
Güvenli bir şekilde sivilce kurutma yapabilmek için salisilik asit veya benzoil peroksit içeren sivilce kremlerinden veya jellerinden yararlanmanız gerekir. Bu iki bileşen sivilceyle mücadelede oldukça önemlidirler.
İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar.
Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
Özetle. Sonuç olarak, sivilce ve akne tedavisinde diş macunu gibi ürünler cildin temizliği veya sebum üretiminin düzenlenmesi için uygun değildir ve kullanılmamalıdır.
Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur. Kör sivilceler cilt altında yumru şeklinde oluşur. Genellikle ergenlik döneminde çıkan kör sivilceler, cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanma sonucunda ve regl zamanında ortaya çıkar.
Evde sivilce yok etmek için doğal çözümlerden yararlanabilirsiniz. Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir.
Özellikle sivilce oluşumuna meyilli olan yağlı cilt tipine sahip kişilerin düzenli olarak buhar banyosu yapması önerilir. Buhar banyosu cilt altında oluşan yağları giderir, gözenekleri açar, kan dolaşımını hızlandırır ve cildi derinlemesine temizler. Tüm bu faydalar ciltte sivilce oluşumunu önler.
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Kimyager, biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, sivilce sorunu yaşayanlar için Lavanta Kürü, Ceviz Yaprağı Kürü ve Maden suyu-Sirke kürü olmak üzere 3 farklı kür öneriyor.
Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri