Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi azaltılmalıdır. Günde 1-2 fincan yeşil çay içilebilir. Düzenli olarak selenyum, C vitamini, E vitamini, zerdeçal, karoten ve resveratrol içeren besinler tüketilmelidir. Meme kanseri olan hastalar 1-3 porsiyondan fazla soya tüketmemelidir.
Buğday çimi, meme kanserinde etkili. Çemenotu, kalın bağırsak, karın zarı, kemik, lösemi, meme kanserinin tedavisinde etkili. Çörekotu, akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat, yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde yardımcı.
Havuç, bal kabağı, Trabzon hurması, kayısı gibi turuncu meyve ve sebzeler beta karoten içeriğiyle hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Günde 10 gram keten tohumu ise meme kanserinin tekrarlama riskini azaltır.
Eğer hasta meme kanserine 35 yaşın altında yakalanırsa, hastalığın seyri biraz daha süratli olabiliyor; hastalık daha erken tekrar edebiliyor. Fakat bu hastalarda kemoterapi denilen ilaç tedavisi daha etkili oluyor. Kanser ileri yaşlarda özellikle menopozdan sonra ortaya çıkarsa, hastalık daha iyi seyrediyor.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Zeytinyağı, deniz ürünleri ve mevsim sebzelerini içeren Akdeniz tipi beslenme, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Karoten içeren havuç, balkabağı, kavun, biber gibi meyve ve sebzeleri sık tüketen kadınlarda meme kanseri daha az görülür. Yeşil çay, ceviz, brokoli meme kanserini önleyen diğer besinlerdendir.
"Meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 100'e yaklaştı"
Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Araştırmalar sağlıklı beslenme ile birlikte yeşil çayın meme kanseri oluşumunu etkileyebileceğini ortaya koydu." İki grup dişi farede meme kanseri oluşumunu başlatan bilim adamları, yeşil çay içen farelerde meme kanseri tümörlerinin, su verilen farelerden daha sonra geliştiğini gözledi.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz." dedi.
Meyve içinde yer alan pomegranat, antioksidan etkisi ile meme kanseri riskini azaltıyor. Meyvelerden limon, portakal, mango, greyfurt, hünnap ve misket limonu tüketimi öneriliyor. Elma ve kabuğunda yer alan flavonoidinin yine meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği gösteriliyor.
Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Şişmanlığın azaltılması, kilo verme, zayıflama, sigara kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılıyorsa bırakılması, bol sebze meyve tüketilmesi gibi yöntemlerle ortalama %30 civarında meme kanseri riskini azaltabilmek mümkün. Bunun dışında bazı ilaçlarda meme kanseri riskini önleyebiliyor.
Kurkuminin kanserin yayılmasını engelleyici özelliğinin araştırıldığı bir çalışmada ise; prostat kanserli hücrelerde yayılımı engellediği görülmüştür. Yine bir başka çalışmada da kurkumin meme kanserinde yayılımı engelleyici etki göstermiştir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor. Bu yüzden kadınların adet dönemlerinden bir hafta sonra kendilerini muayene etmeleri önemlidir.
Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Ameliyatsız tedavi mümkün
Fibroadenomlar günümüzde ameliyatsız olarak çeşitli yöntemlerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemler; “Kriyoablasyon”, “Hayfu”, “BLES” ve “Vakum Biyopsi yöntemidir.
Karvakrol kekikte bulunan bir bileşiktir. Kekik suyu olarak bitkiyi tükettiğinizde, bu konuda ciddi faydaları edinmiş olursunuz. Karvakrol, kansere yakalanma riskini azaltır ve kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılmasını yavaşlatır. Kanser veya tümör gelişiminin önlenmesine yardımcı olabilir.
CEVİZ: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri