Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Brezilya'nın San Paulo Üniversitesi'nde uzun yıllar yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu elde edildiği bilmektedir. Renginin aşırı mor oluşu genetik değişime uğrayan domatesin antosiyanin oranının oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir. Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır.
İlgili 35 soru bulundu
Sarı domates, domatesgillere ait bir besindir. Sarı renginden dolayı ampul domates olarak tanımlanan bu domates türü, alışılmışın dışındaki rengiyle dikkatleri üzerine toplar. Sarı çeri domates olarak da tezgahlarda satışa sunulan bu domates, pek çok yerde sınırlı şekilde bulunur. Üretimi için özel seralar gerekir.
BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir. Domates En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Domates Tohumu Sofralık domates çeşididir. Verimlidir. Rengi ile diğer domateslerden farklıdır.Yetiştiriciliği gayet kolay olup, sera, bahçe, açık tarla ve saksı yetiştiriciliği için uygundur.
Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir.
Kaç tane domates çeşidi var? Tam sayısı bilinmemekle beraber dünyada yaklaşık olarak 2000 ve fazlası türde domates bulunur. Bu sayi, kayda alınmamış türlerin sayisidir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Domates fideleri, genellikle birbirleriyle ilgili olmayan çeşitli nedenlerle sararır. Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar. Sararmaya neden olan elementler: Azot, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve manganez'dir.
Cherry domates çeşitlerinden biri olan şeker domatesin meyveleri tatlı ve suludur. Kiraz domatesten sonra en çok tercih edilen domates türüdür. Dokusu daha yoğundur. Şeker domateslerin tanesi 80 - 90 gram ağırlığındadır.
Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besin olan siyah domatese aynı zamanda Akdeniz domatesi denir. Kumato olarak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır.Akdeniz iklim kuşağında yetiştiğinden Akdeniz domatesi olarak da geçer.
Türkiye'de yoğun istek üzerine Antalya'da mor domates tarımı yapılmaktadır. Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir. Fideden büyüyen domatesler, meyve verip olgunlaşınca ve mor rengi alınca hasat edilmektedir.
-Olgunlaşma Süresi 80-100 gündür. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan toprak sıcaklığı 8-24 derecedir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir. -Işık alan yerlerde çimlendirme yapmanız gerekmektedir.
Siyah domates kalın dokuya sahiptir ve tadı muhteşemdir. Etli bir yapısı vardır. Kumato, normal domateslerden daha fazla vitamin ve antioksidan madde içerir.
heirloom azoychka tomato seeds - lycopersicon esculentum. Çok verimli altın sarı turuncu renkli Rus domatesi varyetesidir. Verimli ve hasadı bol Azoychka domatesi ilk kez Moskova yakınlarındaki kuş pazarında keşfedilen bir domates çeşididir. 250-350 grama varan söğüşlük tip, üstlerden basık ve yassı bir domatestir.
Kırmızı, pembe, sarı, yeşil ve siyah olmak üzere birçok farklı renkte domates bulunuyor. İçlerinde en lezzetlisi ve müdavimi en çok olan ise pembe domates. Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter.
Pembe Ege köy domatesi tohumu atalık söğüşlük çeşit. Pembe Atalık Ege Köy domatesi tohumu, her biri ortalama 300 gramlık, iri, basık yuvarlak tip meyveler veren, pembe biftek domates çeşitidir.
Dünyada domates üretiminde ilk sırada olan Çin, toplam dünya domates üretiminin %35'lik kısmını karşılamaktadır.
Domatesi ile ünlü olan şehrimiz Antalya'dır. Antalya ülkemizin güneyinde ve akdeniz iklimine sahip olması nedeniyle meyve ve sebze yetiştiricilğinde oldukça önemli bir yerdedir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri