Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.
Genellikle 3. ayla 4. ay arasındaki dönemde bebeklerde meme reddi başlar. Burada yapılan en büyük hata, sütün az geldiğini – sütün yetmediğini – bebeğin aç kaldığını düşünerek hemen mama vermektir. Mama alan bebek, daha az acıkır ve emmeye olan isteği daha da azalır.
Her Emziren Annenin Başına Gelebiliri: Meme Reddi
Özellikle bebeklerin büyüme atakları yaptıkları 3. hafta, 6. ve 12. hafta gibi zamanlarda daha sık görülür. Bunun dışında herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Birkaç nedenden kaynaklanır. En sık nedenlerden biri biberon kullanımıdır.
Emzirme Saatleri: Emzirme saatlerini değiştirmeniz onu etkileyebilir. Diş Çıkarma: Bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir. Emme sırasında şiş olan dişetleri acıyacağı için huysuzlaşır ve emmek istemez. Emmeyi reddeden bebeğinizin diş etlerini kontrol edin.
Her bebek kendine özgüdür. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır. Ancak bazı bebekler bir kez biberon aldıktan sonra annesini emmek istemeyebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olarak tanımlanabilir.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
Bebek neden emmez sorusunun cevabı süt miktarının az olması olabilir. Aç olan bebeğiniz telaşlı bir şekilde emmeye çalışırken dilediği miktarda süt gelmemesi, memeyi reddetmesi sonucunu doğurabilir.
Bebeğin arama refleksinin tekrar güçlenmesi için biberon başlığını da tıpkı meme arar gibi araması sağlanacak, gerekirse biberon üst dudağına veya yanak kenarına dokundurulacak. Emzik veriliyorsa bırakılacak ki bebek emme içgüdüsünü doyurmak için memeyi istesin, ve bebeğin açlık sinyalleri kaçırılmasın.
Ortalama 2 saatte bir yani günde 7 ila 8 kez beslenme uygun olacaktır. 4 aylık bebek için gece beslenmesi bebeğin kendi kendine uyanarak emmek istemesi en doğal olanı olup, bebek her uyanıp istediğinde emzirilmelidir. Bebeği sık sık uyandırıp emzirmeye çalışmak doğru bir uygulama değildir.
Çünkü süt depolama kapasitesi farklı olan memeler bile gün içinde aynı miktarda süt üretebilir. Kısacası bebeğinizin bir meme mi yoksa iki memeyi mi emeceği süt depolama ve süt salgılama kapasitesine göre değişir. Ayrıca bebeğinizin emme isteği ve mide kapasitesi de bunu etkiler.
3 aylık bir bebek, acıktıkça beslenmelidir. Anne sütü alan bebekler, genellikle gündüz 2-3 saatte bir emmeye devam eder. Geceleri beslenmeler arasında 4-5 saatlik kesintisiz uyuyabilirler. Formül mama alan bebekler ise sıklıkla gündüz 3-4 saatte bir beslenir, geceleri kesintisiz 5-6 saat süre ile uyuyabilir.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
“Bebek sağ göğsümü reddediyor” diyorsanız, bebeğinizi tercih etmediği memeyi emmesi konusunda cesaretlendirin. Bunu yaparken çok aç olduğu zamanı tercih etmeyin, değişiklik onu daha çok kızdırabilir ve tepki verebilir. Bebeğinizin tercih ettiği memeden emzirirken bir yandan da diğer memeyi pompa ile sağabilirsiniz.
Emzirme sırasında anne ile bebek arasında güvene dayalı duygusal bir iletişim oluşur. Zaman zaman bebek aç olmasına rağmen emmek istemez, memeyi ağzında tutar, fakat emmez, gelen sütü yutmaz veya çok zayıf emer, ağlar ve memeyle kavga eder.
6 aydan sonra gece uyanmıyorsa…
Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir.
Sindirim sistemi, enfeksiyonlar için koruyucu maddeler içerdiğinden anne sütü almayan bebekler sık sık enfeksiyonlara yakalanır. Orta kulak iltihabı riskini anne sütü alan bebeklere göre daha fazladır. Bazı kronik hastalıkların oluşma riski anne sütü almayan bebeklerde daha fazladır.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Emzirme sırasında bebeğin çığlık atarak kafasını çevirip memeyi emmek istememesi, memeyi reddetmesi, emerken kısa süre sonra bırakıp ağlamaya başlaması ve ya hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olabilir. Anneler bu duruma çok üzülür, hatta bebeğinin kendini sevmediğini bile düşünür.
Bebek tarafından meme reddi; bebeğin daha önce emeceği biberon ya da emzik olduğunda, memeyi kavramada zorluk çekeceği zaman oluşabilir. Bunun nedeni biberon ya da emzikle emmenin, anne memesiyle emmekten farklı olmasındandır.
Anne sütünü, hiçbir şekilde bozmadan bebeğe ulaştıran ideal biberon seçimini, biberonun yapısı, hacmi, yapıldığı materyal ve biberon emziği belirlemektedir. Bebeğiniz için en uygun olan cam biberon ya da polipropilen biberonlardan birini seçerek gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri