Türkiye'de din dersi, ilkokul-lise arasındaki Türk eğitim sistemindeki zorunlu olarak öğretilen ve İslam dini üzerine yoğunlaşmış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersini ve çeşitli ilişkili seçmeli dersleri kapsar.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne Demek? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni, çeşitli yaş gruplarından öğrencilere, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında belirtilen din kültürü ve ahlak bilgisi ders konularını öğretmekle sorumludur.
Böylece yeni prog- rama dayalı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersi, İslam dini kaynaklı bütün dini oluşumları içine alacak kök değerleri vurgulayarak ön plana çıkaran, diğer din ve inançlara da yer vererek dinler arası açılıma dayanan bir ders niteliği kazanmıştır.
Okullarda eğitim olarak verilen din kültürü ve ahlak bilgisi DKAP olarak kısaltılmıştır. Dinimiz ile ilgili bilgi veren bu dersin adı uzun olmasından dolayı böyle bir kısaltma kullanılmaktadır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği bölümü ise dört yıllık bir programdır.
2024 KPSS ÖABT GYGK + Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği DKAB Canlı Ders.
DKAB ve İHL Öğretmenliği Mülakatlarına Hazırlık Liyakat Yayınları Mülakat sınavı, kamuya giriş sınavlarının en son ve en önemli aşamasıdır. Mülakat aşaması hazırlandığınız klasik sınav süreçlerinden oldukça farklı ve nispeten daha zevkli bir aşamadır.
Sınıflarda okutulmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her sınıf için ayrı ayrı hazırladığı müfredata göre dersini işler. Ayrıca sadece ortaokul 5-6-7-8. Sınıflarda seçmeli ders olarak okutulan Din, Ahlak ve değerler kategorisindeki derslere girer.
Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için okunan lisenin özel önemi olmasa da imam hatip lisesi mezunları daha avantajlıdır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıflar) Öğretim Programı İslam dini ve diğer dinleri betimleyici yaklaşımla öğretime konu etmeyi amaçlamıştır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ne Demek? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni, çeşitli yaş gruplarından öğrencilere, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında belirtilen din kültürü ve ahlak bilgisi ders konularını öğretmekle sorumludur.
İslam Mezhepleri ve Kültürü dersinden 4 soru, İslam Felsefesi 2 soru, Din Felsefesi dersinden 2 soru, Din Sosyolojisinden 2 soru, Dinler Tarihi dersinden 2 soru, Din Eğitim dersinden 2 soru ve Din Psikolojisi dersinden de 2 soru gelmektedir. Bu kısım toplam 60 sorudan oluşmaktadır.
Dikab TV, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında profesyonel bir sistemdir. Canlı ve video dersler ile ÖABT (Dikab) ve DHBT alanlarında disiplinli ve kaliteli eğitim sunmaktadır. İnternetin olduğu her yerden ister bilgisayarınızdan, ister tabletinizden, isterseniz de cep telefonunuzdan eğitim almanıza olanak tanır.
Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olan yani son sınıf öğrencileri sınava girebilir. Eğer kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusunda bulunacak duruma geldiyse mezun olmuş olması gerekir. Din kültürü öğretmenliği için mezunların kullanacağı puan türü KPSS p121 puan türüdür.
Adayların kendilerine yöneltilen bu 75 soruyu yanıtlamaları için ÖSYM tarafından tanınan süre ise 120 dakika (2 saat) olacaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği: 2 bin 604
"45 bin öğretmen alımında sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı."
Bu alanlardan mezun olup, din kültürü ve ahlak bilgisi ve imam hatip lisesi meslek derslerine atanan öğretmenler, Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Türk İslam Sanatları derslerini de okutabilecek.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
İLAHİYAT MEZUNLARI LİSTEDEN ÇIKARILDI
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri