Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Memelerde büyüme ve şişkinlik de meme ağrılarının en sık görülen belirtileri arasında yer alır. Süt kanalları ve süt bezlerinde meydana gelen tıkanıklık ve enfeksiyon gibi durumları memede ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar da memede ağrıya yol açabilir.
Hassas veya ağrılı meme uçları, mastit gibi bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Enfekte bir meme ucu ağrıyabilir ve sorun devam ederse kişi bir doktora gitmelidir. Mantar enfeksiyonları ayrıca meme ucu hassasiyetine ve ağrısına da neden olabilir.
Döngüsel mastodini, basit bir ağırlık hissi olarak da kendini gösterebilir veya bıçak saplanması gibi batma ağrıları ile kendini gösterebilir. Kural olarak, siklik mastalji iki taraflıdır, bu nedenle adet döngüsü ile ilişkili tipik meme ağrısı genellikle her iki memeyi de etkiler.
Meme kanseri bazı durumlarda memede ağrıya neden olabilir
Her ne kadar meme kanseri çoğu zaman ağrısız bir hastalık olsa bazı özel durumlar nedeniyle memede ve meme başında hissedilen ağrılar da mutlaka önemsenmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Gece artan ağrıları önemseyin
Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
Kalp damarları kalp kaslarını besliyor. Bu damarlarda daralma olması durumunda kalp kaslarına olan kan akımı azalıyor. Bu da kalp ağrısına sebep oluyor. Kalp hastalığıyla ilişkili olmayan göğüs ağrıları ise; göğüste batma, iğne batar veya bıçak saplanır tarzda görülüyor.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Boyun İğne Batması hissi oturuş ve duruş pozisyonlarından dolayı oluşabileceği gibi aşırı stres ve yorgunluk gibi durumların sonucu olarak da görülebilmektedir. Boyun ağrısının bir çok nedeni olabilir. Boyun bölgesinde iğne batma hissi şikayeti, boyun ağrılarının sonrasında görülür.
İğne batan, kanayan ve zedelenen cilt bölgesi derhal sabun ve su ile yıkanmalı/antiseptik solüsyonla temizlenmelidir. İğne batan bölge sıkma, emme ve kanatma gibi yöntemlerle travmatize edilmemelidir. Uygulamadan sorumlu öğretim elemanı ve klinik sorumlu hemşiresine durum bildirilmelidir.
Kadınlar arasında oldukça sık görülen meme ağrısı şikâyeti için alanında uzman bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Memede ağrı kola vurur mu? Memedeki ağrı bazen yanma, bazen batma bazen de zonklama şeklinde görülebilir. Bu tip ağrılar genellikle kol ve koltukaltına vurabilir.
Memede sızlama, yanma, batma gibi çeşitli şekillerde tarif edilir ve hassasiyet ile birliktelik gösterir. Ağrı bazen aralıklı olup menstrual döngü (adet döngüsü) ile ilişkilidir. Adetlerden önce başlayıp sonra azalarak geçer. Bazen de devamlı olup hastanın hayat kalitesini düşürecek kadar şiddetli de hissedilebilir.
Memede kist belirtileri arasında en sık görülen elle hissedilen kitlelerdir. Memedeki kistler çokça ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemle başlayan ödem artışı ve ağrı adet sonrasında normale döner. Bazı kadınlar da ise ağrı adet sonrasında da devam edebilir.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Kadınlara önerimiz 40 yaşından itibaren hiçbir şikayetleri olmasa bile yılda bir kez mamografi, ultrason ve meme muayenesi yaptırmalarıdır. Ancak bu sayede meme kanseri çok erken evrede saptanabilir. Kadının memesinde kitle farkettikten sonra doktora gitmesi durumunda çok erken teşhisten bahsetmek mümkün olmamaktadır.
Sağ ya da sol göğüste meydana gelen ağrılar nedeni ile, Göğüs Hastalıkları bölümüne gitmek gerekir.
Periyodik meme ağrısı (siklik mastalji)
Ağrı bazen çok hafif olabileceği gibi, bazen dar kıyafetler giydirmeyecek kadar veya en ufak temasla rahatsızlık verecek kadar şiddetli olabilir. Sadece tek memede görülebilir veya koltuk altına ve kola yayılabilir.
Meme kanseri olan her 4 kadından 1'inde görülen lenfödem sıklıkla kolda şişlik, ağrı, ciltte sertlik ve hareket kısıtlılığı ile ortaya çıkıyor. Kadınların yaşam konforunu azaltan bu sorun, tedavide geç kalınması durumunda kalıcı hale gelebiliyor.
Erken evrede memedeki kitle ağrısız olabilir. Fakat ileri evrede veya kemiğe metastaz yaparsa, keskin ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Kanser ağrısı, farklı ağrı mekanizmalarını harekete geçiren çok sayıda fiziksel bileşene sahip olan karmaşık bir kronik ağrıdır.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Memede kistler hiçbir şikayete sebep olmayacakları gibi, memelerde özellikle adet öncesi dönemde olan ağrı, dolgunluk hissi ve hassasiyet veya memede ele gelen kitle ile kendilerini belli edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri