Protezli bir memede kapsül kontraktürü ameliyattan 1 ay sonra bile oluşabilir, yıllar sonra da gelişebilir. Bazı kişilerde hiç bu problem görülmezken, bazılarında görülür.
Belirtileri Nelerdir? İmplant çevresinde karıncalanma ve memede hafif kızarıklık gözlenebilir. Memede bölgesel hassasiyetten şiddetli ağrıya kadar değişik derecelerde bir ağrı hissedilir. Memeye dokunulduğunda implant çevresinde kalınlaşmış kapsül dokusuna bağlı bir sertlik ve hareket kısıtlılığı hissedilir.
Kapsül dokusunun oluşum evresinde memenin darbe ve travmalardan korunması çok önemlidir. Bu dönemde sporcu sütyeni kullanılması ve ağır sporların yapılmaması şarttır. Silikon etrafında oluşan kapsül olgunlaştığı zaman yumuşak kıvamda olmalı ve memede şekil bozukluğu yaratmamalıdır.
Kullanılan silikon implantın boyutları arttıkça ağırlığı ve çevresindeki dokulara yapacağı bası da artar. Ameliyatı izleyen aylar veya yıllar içerisinde implant çevresindeki dokular incelmeye gevşemeye ve sarkmaya başlar, dalgalı görünüm daha da belirgin hale gelir.
Meme için estetik cerrahide uygulamalardan kaynaklanan farklılıklar olmasına karşın, genellikle operasyondan sonraki ilk 6 haftada göğsün büyük oranda yumuşadığını söyleyebiliriz. Tam olarak, göğsün rahatlaması, doğal salınımına kavuşması ise yaklaşık 3 ayı bulmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Silikon meme büyütme ameliyatınızın üzerinden 6-12 ay geçtikten sonra protezlerin kayması, yer değiştirmesi mümkün değildir. Ancak erken dönemde özellikle ilk günlerde ve ilk 3 ay da yukarı, aşağı ve yanlara hareket, kayma, yer değiştirme gibi sorunlar olabilir.
Vücut sakinleşip şişlikler inince ya da bir süre vermek gerekirse ameliyattan sonra bir hafta geçince beden ve göğüslerde değişim gözlemlenir. Birinci ayın sonunda silikonlar oturmaya başlar ve 4-6. ayda tam olarak oturur.
Ameliyatı izleyen dönemde silikon implant etrafında yeterli kapsül dokusu oluşmaz ise implant ağırlığı etkisi ile aşağıya doğru daha kolay kayar. Diğer taraftan, bir geç dönem komplikasyonu olan kapsül kontraktürü gelişmesi durumunda da meme deforme olur, implant sertleşir ve yer değiştirir.
Silikonların ömür boyu kullanma ömrü bulunmakla beraber 10-12 yılda bir değiştirilmesi ve yenilenmesi önerilir.
1-2 gün şiddetli ağrı olur. Sadece ciltteki gerilime bağlı ilk iki gün düşük seviyede, ağrı kesicilere cevap veren bir ağrı hissedilir. Hasta aşırı zayıflamadığı sürece dolgun ve formda görünüm devam eder. Koltuk altına doğru zayıf hastalarda ele gelebilir.
Vücut yerleştirilen meme silikonunu “yabancı cisim” olarak algılar ve enflamasyonda rol oynayan hücreler oluşan kapsüle göç eder. Kapsül sertleşir ve klinik olarak da şekil bozukluğu ve ağrıya neden olur. Hematom veya seroma, yani meme protezinin çevresinde kanamaya bağlı olarak kan veya doku sıvısı birikimi.
Normalde meme silikonu ameliyatı yaptığımızda meme silikonun vücutta konulduğu yerin etrafında bir kapsül oluşur. Bu durum vücudun normal bir reaksiyonudur. Kapsülün normalden daha fazla sertleşmesine kapsül kontraktürü denir. Buna bağlı olarak memede şekil bozukluğu ve ağrı meydana gelir.
Tüm dünyada en çok tercih edilen silikon göğüs protezleri Mentor, Mc Ghan, Natrella marka silikonlardır. Silikon markasını konusunda daha detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Meme ucunun hafif bir şekilde çökmesi durumunda meme ucu çevresinde yer alan dokuya basıldığında dışarı çıkabilir. Ancak ilerleyen meme çökmesi durumunda dışarıdan yapılan müdahalelere rağmen meme ucu dışarı çıkmaz, tamamen gömülüdür.
Memede ele gelen sertlik, şişlik veya kitle saptanması durumunda ilk akla gelen korkulacak hastalık meme kanseridir. Memede ağrısız kitle saptanması meme kanserinin en sık görülen bulgusudur. Ancak memede oluşmuş olan her kitle kanser olmayacağı için hemen korkuya kapılmamak gerekir.
Memenin diğer kısımlarına veya diğer memenin aynı bölgesindeki göğüs dokusuna göre farklı hissedilen şişlik, kabarıklık, sertlik ya da yumruya memede kitle denir. Memede kitle oluşumunun farklı nedenleri vardır. Çoğu kitle kanser değildir ve kanser için herhangi bir risk oluşturmaz.
250 cc,275 cc 300 cc ve 325 cc silikon protezler ortalama 1 beden göğsü büyütür.
Yuvarlak silikonlar, damla silikonlara göre daha yüksek kapsüler kontraktür ve memede aşağı yerleşim riskine sahiptir. Göğüslerde gevşeme olanlarda damla silikonlar kadar tercih edilmezler. Tüberöz meme (keçi memesi) durumunda yuvarlak silikonlar, damla silikonlar kadar başarılı sonuçlar vermemektedir.
Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı
Normalde memenin anatomik yerleşimi pektoral kas göğüs bölgesi kasını üstündedir. Bu nedenle daha doğal bir sonuç elde etmek isteniyorsa kas üstü uygulaması daha doğru bir tercihtir. Kas altı uygulaması memesi yok denecek kadar az olan ve zayıf kişilerde tercih edilebilir.
Ameliyattan sonraki 2. haftada bu ödem azalmaya başlar. 1. ayda silikon, memeyi oldukça şekillendirmiş ve güzel bir görünüme kavuşturmuş olur. Meme dokusu 3. ay sonunda yumuşak bir kıvama ulaşır.
Göğüs büyütme ameliyatlarından sonra silikon meme protezinin elle hissedilmesi istenilen bir durum değildir. Meme protezlerinin elle hissedilmemesi için hem silikon implant üreticileri hem de biz plastik cerrahlar ortak çalışırız.
Hastada neredeyse hiç ağrı olmaz. Ancak en önemlisi meme ve protez aynı cepte oldukları için, meme ve protez birlikte hareket eder. Yeni nesil protez de meme gibi davrandığı için memenin dinamiği, yani hareketleri bir bütün olarak gerçek memeye çok yakın olur!
Genellikle 3 ay sonra implant ile kemik kaynaşmış olur ve implant üzeri açılarak diş yapımına başlanır. Sinüs yükseltme işlemi yapıldığında bu süre 6 ay olmalıdır.
Yan yatma konusunda sıkıntı yok, ameliyattan birkaç gün sonra kendinizi daha konforlu hissetmeye başlayınca yan yatmak mümkün. Yüzüstü yatmak için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Genelde ilk birkaç ayda yüzüstü yatınca ağrı olabilir. Bu yüzden ben hastalarıma 5-6 ay beklemelerini öneririm.
İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri