BIRADS Kategori 4 yazılmış ise durum biraz daha kritik, ortalama %30-40 ihtimal ile kanser riskiniz var demektir. Mutlaka uygun bir şekilde biyopsi (parça alınması) yapılmalı hatta gerekli ise biyopsi öncesinde meme MR (MANYETİK Rezonans) incelemesi yapılmalıdır.
BI-RADS 4: Sonucun mutlaka biyopsi ile desteklenmesi gerektiği durumu tanımlar. Görülen kitlenin kanser olma ihtimali bulunur. BI-RADS 5: Meme kanserinin varlığını yüksek oranda ifade eder. BI-RADS 6: Meme kanserinin kesin olarak saptandığı görüntülemedir.
Tip 4 meme: Mamografide tamamına yakınının glandüler ve fibröz dokulardan oluştuğu, kitlelerin gözden kaçabileceği meme, Tip 3 ve 4 memeler yoğun (dens) meme olarak kabul edilirler.
BI-RADS 4A; kanser çıkma olasılığı düşük, %2-10 aralığında olan bulgulardır. BI-RADS 4B; kanser çıkma olasılığı orta, %10-50 aralığında olan bulgulardır. BI-RADS 4C; kanser çıkma olasılığı yüksek, %50-95 aralığında olan bulgulardır. Yüksek derecede kanser olduğunu düşündürür bulgular- uygun önlem alınmalıdır.
Mamografilerde meme dokusu, içerdiği doku tipinin fazlalığına göre; Tip 1 (çoğunluğu yağ dokusu) ile Tip 4 (çoğunluğu bağ dokusu ve bez dokusu ) arasındaki 4 kategoriden birisine sokularak sınıflanır. Kadınların yaklaşık yarısında, “yoğun meme dokusu” şeklinde sınıflandırılabilecek Tip 3 ve Tip 4 meme dokusu bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Sonuç: Lezyonu BIRADS-4A olarak değerlendirilen olgular kombine radyolojik yöntemlerle tetkik edilmelidir. Malignite oranı azımsanmıyacak oranlarda olduğundan şüpheli olgular biyopsi ile verifiye edilmelidir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
BIRADS (BREAST IMAGİİNG REPORTİNG and DATA SYSTEMS ) MEME GÖRÜNTÜLEME VE RAPORLAMA SİSTEMİ Yapılan mamografi sonucunda izlenecek yolu gösteren bir raporlama tekniğidir.
Bazı durumlarda da meme kanserinin en erken bulgusu olarak ortaya çıkabilirler. Meme dokusu bazı bölgelerde daha yoğundur, bu mamografide beyaz sahalar şeklinde görülür. Diğer memede olmayan yoğunluk bazı durumlarda bir kanser bulgusu olabilir. Mamografide etrafa çıkıntılar yapan düzensiz beyazlıktır.
Genellikle ultrason ve mamografinin birlikte kullanılmasıyla daha ayrıntılı bir inceleme sağlanmaktadır. Özellikle meme dokusu yoğun olan hastalarda, uzmanlar mamografiye ek olarak ultrasonografi yönteminden de yararlanmaktadır. Meme kanseri teşhisinde mamografi ile birlikte ultrason muayenesi tercih edilmektedir.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
BIRADS III kategorisindeki lezyonlarda hastaya ait risk faktörleri değerlendirildikten sonra kanca tel ile işaretleme sonrası biopsi yapılmalıdır.
Kategori 4: Şüpheli bulgular. Kategori 5: Yüksek olasılıkla kötü huylu bulgular. Kategori 6: Biyopsiyle meme kanseri saptanmış olan hastalar.
PI-RADS 3: orta, yani klinik anlamlı prostat kanseri olma ya da olmama ihtimali hemen hemen eşittir. PI-RADS 4: yüksek, yani klinik anlamlı prostat kanseri olma ihtimali yüksektir. PI-RADS 5: çok yüksek, yani klinik anlamlı prostat kanseri olma ihtimali çok yüksektir.
Meme kanserinde 4 evreleme vardır.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
İleri evre meme kanseri kemoterapi, hormonoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir. Cerrahi genellikle gerekmez. Tedavinin amacı yıkımları düzeltmek ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Şüpheli durumlar mutlaka kanser anlamına gelmez! Her 1000 mamografiden sadece 2-4 tanesine kanser tanısı konmaktadır. Şüpheli bulunan durumların %10'nunda biyopsi gerekir, yapılan her 100 biyopsinin sadece %20'sinde meme kanseri çıkmaktadır.
Meme dersini çekmişse, Şekil bozukluğu ve kızarıklık oluşturmuş ise, Radyolojik olarak yapılan mamografi incelemesinde şüpheli lezyon olarak tarifleniyor ise, Memeye yapılan ultrason sonucunda şüpheli lezyon olarak değerlendirilip, biyopsi öneriliyor ise.
Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır. Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor edilir. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul edilir. Her hastanın kanser hücresi başka bir hastanın kanser hücresinden farklıdır. Bu fark iki insan arasındaki fark kadar fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri