Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme ultrasonografisi ile kolayca tespid edilirler. Kistler iyi huylu yapılardır ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla beraber, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazı kistler kendiliğinden kaybolabilir.
Dolayısıyla meme kistlerinin ilerleyen süreçlerde kansere dönüşme ihtimali yoktur. Eğer kistlerin içi sıvı doluysa ve aşırı bir büyüme söz konusu ise bu durumda içlerindeki sıvı boşaltılarak kistlerin küçülmesi sağlanır. Kistik meme dokusu olan bir kişi, bu durumu hastalık olarak görmemelidir.
Meme kistleri, en basit anlatımla, memenin içinde oluşan sıvı dolu keselerdir. Memenin bir salgı organı olması nedeniyle memede kist görülmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Memede bulunan süt bezi kanallarının genişlemesi sonucu oluşan kistler genellikle kansere dönüşmezler ve iyi huylu olarak gözlemlenirler.
Elle hissedilmeyen, ağrı ve başka herhangi bir belirti vermeyen basit kistler takip gerektirmez. Elle hissedilmeyen, ağrı ve başka herhangi bir belirti vermeyen basit kistler takip gerektirmez. Büyük ve ağrılı kistlerdeki sıvı, ultrasonografi eşliğinde boşaltılabilir. Bu kistlerin incelenmesi ve takip edilmesi gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Özellikle meme çeperinde çıkıntısı olan kistler, yoğun içeriğe sahip olan kistler ve iç yapısı düzensiz olan kistlerin mutlaka takibe alınması gerekmektedir. Çünkü bu kistlerin yapısı tam olarak anlaşılamamaktadır. İlerleyen dönemlerde ise kansere neden olabilme ihtimalleri bulunabilmektedir.
İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşuyor. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülüyor. Genel olarak memedeki kitlelerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Kistlerin beşte biri 1 cm'den büyük ve yarısı da birden fazla oluyor.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Meme kisti kanser olmayan içi sıvı dolu keseciklerden oluşan kitlesel yapılara denir. Regl öncesi döneminde ağrı ve sıkıntıyla birlikte baş gösteren göğüste kist oluşumu durumu, fibrokistik hastalık olarak bilinir. Hastalık, göğüslerde çoklu kistlerin varlığıyla karakterizedir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
Kistlerin birçoğu iyi huylu olduğundan dolayı genel anlamda ciddi bir tehlike oluşturmazlar. Büyüme oranları da çok hızlı olmadığı için zaman içerisinde farklı bir hastalığa dönüşme oranı düşüktür.
Kistler genel olarak içleri sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilir. Kitlelerin ise yapısını hücreler yani doku oluşturur. Memede ele gelen yapıların dört tanesinden bir tanesi meme kistidir. Kitlelerde memede her dört kadından birinde bulunur.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
Kitle ameliyatı kaç saat sürer? Memedeki bir kitleyi çıkartmak için lokal ya da genel anestezi altında kitleyi çıkartmak, ortalama 20-30 dakika içerisinde kitle çıkartılır. Hasta aynı gün taburcu edilir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Memede kitle
Memede ele gelen kitle varlığı, meme kanserinin en önemli belirtilerinden biridir. Kitle süt kanallarında veya meme dokusunda ortaya çıkabileceği gibi koltuk altı olarak adlandırılan aksiller bölgede de hissedilebilir.
Kanserli doku, önce etrafına, sonra meme çevresindeki lenf bezlerine yayılmaktadır. Hastalık, erken dönemde çoğunlukla belirti vermemektedir. Bir kitlenin ele gelebilecek büyüklüğe ulaşmadan 2 sene öncesinde tarama mamografisi yardımıyla saptanabilmektedir.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Basit kistler
Genellikle 4-5 cm'nin üzerinde olurlar ve kendiliğinden kaybolmazlar.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri