Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Enfeksiyonun sebep olduğu ağrıyı azaltmak için ağrı olan memeye sıcak kompres uygulamak acının azaltılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ağrı hafiflediği için süt gelişi de kolaylaşır ve kanallarda süt birikmesi nedeniyle enfeksiyon tekrarlamaz. Diğer bir yöntem ise memedeki sütü iyice boşaltılmasıdır.
Belirti ve bulgular aniden ortaya çıkabilir. Bunlar arasında; meme hassasiyeti veya ısı artışı ve şişlik, meme cildinde kızarıklık, meme dokusunda kalınlaşma veya memede yumru, bazen sürekli bazen de sadece emzirirken ağrı veya yanma hissi, genel bir düşkünlük ve yorgunluk hali ile 38,50C veya daha yüksek ateş vardır.
Meme enfeksiyonlarının bitkisel bir yöntemle tedavisi YOKTUR. Mutlaka doktorunuzun önereceği tedaviyi kullanınız. Memede mastit (enfeksiyon) rahatsızlığınız varsa beni arayabilir yada Ankara, Çankaya, Çukurambar semptinde bulunan muayenehaneme gelebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.
Meme Başı Akıntısı Neden Olur? Süt kanallarının genişlemesi, travma, prolaktin hormonu yüksekliği, abse, fibrokistler, süt kanalı içindeki iyi huylu tümörler ve meme kanseri meme başı akıntısının başlıca nedenleri arasındadır. Meme başından gelen akıntılar çoğu zaman normal görülmektedir.
Memede ağrı, enfeksiyon için hangi doktora gidilir? Meme hastalıkları konusunda eğitim almış genel cerrahlar ve meme ile özel olarak ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları özellikle tercih edilmesi gereken doktorlar olmalıdır.
Mastit geçmezse ya da doğru tedavi edilmezse enfeksiyon ajanı tüm vücuda yayılıp, sespis tablosu oluşturabilir, meme dokusunda fistüller ortaya çıkabilir. Uzun vadede ise cilt ve meme dokusu kanserleri gelişebilir. Tüm meme dokusunun alınması ile neticelenen cerrahi tedavi ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Meme apsesi gelişmesi durumunda, apsenin boşaltılması yani drene edilmesi yanında, uygun antibiyotik ve analjezik-anti inflamatuvar ilaç verilmesi gerekir. Bunlarda da memenin sık sık emzirilmesi ya da boşaltılması tavsiye edilir. Yani, meme apsesinin tedavisi sırasında da meme emzirilmeye devam edilmelidir.
Meme başında gelen akıntılar tek bir memeden gelebileceği gibi her iki memeden de gelebilir. Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Granülomatöz mastit denilen, tek veya iki taraflı, tekrarlayan, akıntılı, kronik bir şekli de vardır. Bir de mastit şeklinde ortaya çıkan meme kanseri türü vardır ki her türlü mastit durumunda kanser olasılığını unutmamak gerekir.
Bir merdane veya kavanoz yardımıyla lahana yapraklarını ezin ki içindeki kükürt enzimi açığa çıksın. Sonrasında yaprakları memenize kapatın. Bu şekilde bir sonraki emzirmeye kadar kalabilirsiniz. Lahana hem memenizi iyileştirecek hem de soğuk uygulama yapmış olacak.
“Mastit” olarak bilinen meme enfeksiyonu yaygın olarak 18 ile 50 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Emzirme ile ilgili olanlar ve emzirme ile ilgili olmayanlar olarak 2 ana gruba ayrılır. Emzirmeyle ilgili olan laktasyonel mastit, emzirmeyle ilgili olmayanlar granülomatöz mastit ve peridüktal mastitdir.
Memenin enfekte olan kısmı şişebilir, ağrılı, kırmızı ve dokunulduğunda sıcak olabilir. Kadında ayrıca ateş ve baş ağrısı veya genel grip benzeri semptomlar olabilir.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Akıntı ne renktedir? Sarı, yeşil, kahverengi akıntılar genellikle önemli bir sorunu göstermez. Eğer akıntının rengi kırmızı kan rengi ise veya su gibi berrak ise mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Az da olsa meme kanseri bulgusu olabilir.
Genellikle kanlı ya da açık renkte tek memeden gelen akıntı kanserlerde, sarı ve yeşil renkli akıntı ise fibrokistik değişiklik veya meme apsesi durumlarında görülmektedir. Ancak akıntının renginin sarı ya da yeşil olması kişinin kanser olmadığı anlamına gelmez.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Bu duruma, zamanında müdahale edilmezse ciddi mikroplar oluşabilir. Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri