Yemeye hazır hale gelen zeytinler salamuradan çıkacağı için oldukça tuzludur. Tuzdan arındırmak için salamura edilen zeytinler bir seleye boşaltılarak tuzlu suyu süzülür ve normal suyla iyice yıkanır.
SALAMURA ZEYTİN YIKANIR MI? Salamura zeytin servis edilmeden önce yıkanması önerilir. Salamura zeytin tuzlu su içerisinde uzun süre bekletildiği için fazla tuzunu üzerinden atması için yemeden önce yıkanması daha iyi bir sonuç verecektir.
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir. Tuz miktarının azaltılması sağlık açısından daha faydalıdır.
Yeşil ya da siyah zeytinler taze olarak alınmalıdır. Kavanozları doldurulmadan önce içerisindeki çürükler ayıklanmalı ve iyice yıkanmalıdır. Ev yapımı zeytinlerin bozulmaması için 5 kg zeytin için 1 çay bardağı kaya tuzu ilave edilir.
Zeytin neden yıkanır? Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Dalından toplanan zeytinler öncelikle sapından ve yaprağından ayıklanır. Zeytinin içinde yara ve beresi olanları ayıklanır. Daha sonra güzelce yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Zeytinleri kırmadan önce eldiven giyilir bunun sebebi zeytinin rengi ele geçmemesi için.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir. Afiyet olsun.
Sirke Kullanın
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
1- İlk olarak yeşil zeytinlerin ezik ve çürük olanları ayıklanır. 2- Varsa yaprakları ve sapları temizlenip yıkanır.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Kap dolunca da ağzına kadar su doldurulup ağzı sıkıca kapanır. Bu karışımın yukarıda anlatılan gibi zırt pırt suyu değiştirilmez. Hatta hiç ellemeden 25-30 gün bekletilir.
Salamura edilecek siyah zeytinler, özel havuzlarda tuz ilave edilmeden salamura suyuna yatırılır ve 6-8 ay kadar salamura suyunda bekletilerek tatlandırılır. Tam zamanında havuzlardan alınıp, yağlanarak yemeğe hazır hale getirilir.
Olgunlaşan zeytinler zeytin yağı fabrikasında sıkılarak zeytin yağı elde edilmektedir. Yemeklik zeytinler ise sofralık ve yağlık olmak üzere 2 grupta toplayabiliriz. Yağlık zeytin fidanları arbequina, gemlik, memecik ve çekişte zeytinleri uygundur.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
10)GEMLİK ZEYTİNİ
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
Salamura zeytini kendi suyu dışında farklı bir suda bekletmeniz bozulmaya neden olacaktır.
Zeytinyağının yanı sıra teneke zeytin, tuzlu ise zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koymayı deneyebilirsiniz. Bir gün tüketebileceğiniz kadarını geniş bir kâseye alın ardından kalan zeytinleri durulayın. Bu şekilde siyah zeytinleri daha uzun süre sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Bu işlem genellikle bir ay gibi bir sürede tamamlanır ve zeytin tadını bulmuş olur. Zeytinler çıkarıldıktan sonra ise yıkama işlemi yapılmamaktadır.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri