Memenin Kahverengi Kısmının (Areola) Büyük Olması Areola çapı sıcak soğuk, dokunma ve emzirme gibi uyaranlarla değişebildiği gibi adet dönemlerinde de yine boyutlarında küçük değişimler gözlenebilir. Areolanın şekli, büyüklüğü ve rengi kalıtımsal olarak belirlenir.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Özellikle yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunun etkisiyle süt kanalları genişlemeye, uzamaya ve dallanmaya başlar. Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar.
Areola; göğüs ucu çevresindeki koyu renkli halkalar olarak tanımlanır ve tıp dilinde kullanılan Latince bir kelimedir. Meme üstünde koyu ve pütürlü bir yapıya sahip olan Areola bölgesi, meme başını çevreleyen koyu renkli daire şeklinde olup ortalama 5 santim çapındadır.
3) Meme ucunu yukarı bakması: Mükememel memede, meme ucu direk karşı tarafa ya da yere doğru bakmamalı; hafif yukarı doğru bakması çok daha hoş. Ama tabii ki gökyüzünü de görmemeli: 20 derecelik bir açıyla koyu renkli meme ucunun hafifçe yukarı dönmesi mükemmel memenin özelliklerinden biri.
Meme derisinde renk değişikliği, kızarıklık, ısı artışı veya portakal kabuğuna benzer görüntü oluşması da meme kanseri belirtisi olabilir. Kanser dokusunun meme derisini etkilemesi sonucudur. Bu durum meme enfeksiyonları (mastit) ile karıştırılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir kişi ergenliğe ulaştığında, vücuttaki östrojen ve testosterondaki artış, saçlarımıza da renk veren bir amino asit olan melanini oluşturur. Bu penis, meme başı, areola ve labianın renginin koyulaşmasına neden olur.
Meme Derisinde Kalınlaşma, Şişme, Renk Değişikliği
Bazen memede kitle olmadan, doğrudan meme derisinde bazı değişikliklerde meme kanseri belirtileri arasında sayılır. Meme derinin bir bölgesinde kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi yer yer çekintilerin ortaya çıkması, meme kanseri belirtisi olabilir.
Kadınların yüzde yirmi beşinde göğüsler arasındaki hacim farkı çok belirgindir ve sütyen ölçüleri bile farklı olabilir. Yine kadınların yüzde otuzunda sol göğüs daha büyük ve daha aşağıdadır. Bunun nedeni kalbe yakın olan memenin daha aşırı kanlanmasıdır.
Sonuçlar belirgin bir şekilde tutarlı idi. Tüm gruplarda 45:55 oranı en çekici meme oranı olarak ortaya çıkıyordu. 45:55 oranı otuzlu yaşlarındaki kadınların yüzde 87'si, erkeklerin yüzde 90'ı ve plastik cerrahların yüzde 94'ü tarafından tercih edildi.
Normal bir areola bölgesi ortalama 5 cm çapında dairesel bir bölgedir . Areola çapının 10 – 12 cm kadar olduğu kişiler görülebilmektedir . Lokal anestezi altında yapılan operasyonda kesiler yapılarak fazlalık deri halka şeklinde alınır ve o bölge tekrar dikilir. Çember şeklinde çok küçük bir iz kalabilmektedir.
Meme dokusu, yağ hücreleri, kanallar ve lobüllerden (süt bezleri) oluştuğu için en yaygın meme büyümesi nedeni aşırı kilo almadır. Kilo alıp verilse bile büyümesi kalıcılaşabilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Süt kabarcığının altında yatan neden ihtiyaçtan fazla süt üretimi, memede o alana yapılan baskı, ya da diğer olağan nedenlerle meydana gelmiş tıkalı kanallar olabilir. Kavrama, emme veya dil bağı problemleri, meme ucunda sürtünmeye neden olduğundan, kabarcıkların oluşmasına katkıda bulunabilir.
Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
Her memede 15-20 adet lob denilen bölüm vardır. Biçim olarak her bir lob bir üzüm salkımına benzetilebilir. Lob, lobül ve süt kesecikleri ince süt kanalları ile birbirine bağlanmaktadır. Bu kanallar meme başına doğru birleşerek gelirler ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.
(örneğin 75, 80, 85). Harfler ise kup olarak adlandırılan göğüs büyüklüğünü belirler. En küçük kup A'dır.
Afrika ve Doğu Asya büyüklük araştırmasının en alt sıralarda yer aldı. Peki vatanımız, Türkiye? Türkiye meme boyut ortalaması B ölçüsü, tıpkı Asya ve Avrupa ortasında olduğumuz gibi ölçülerde de köprü niteliğimizi yitirmedik.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
Spor sırasında glikoz tüketildikten sonra yağ dokusu kullanılır. Bu memelerdeki yağ dokusu da kullanılır, hacimce ve ağırlıkça yağ dokusu azalır. Hacimce memenin yarısından fazlasını oluşturan yağ dokusu %6-7 indiğinde, meme de hacimce yarıdan yarıya küçülecektir.
Ortalama büyüklükteki bir göğüs, kadın vücudunun yağ oranının %4-5'ini ihtiva eden kadın memesi yaklaşık 500 gram ağırlığında.
Bunun sebebi, meme ucunu içeri traksiyon yapan süt kanalları ile meme ucunu dışarı çeken meme ucunun içinde bulunan kas arası dengesizliktir. Dengesizlik kanalların meme ucunu daha güçlü içeri çekmesiyle oluşur. Meme ucu çöküklüğünün bilinen en sık nedeni, geçirilmiş meme enfeksiyonudur.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Özellikle göğüs ucunun çevresindeki kahverengi bölge olan areola, koyulaşıp hassaslaşır, hatta büyüyebilir. Bu durumun sebebi, artan hormonlardan dolayı kan dolaşımının artması ve bu nedenle göğüs bölgesindeki damarların belirginleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri