TDK sözlüğünde yer alan anlamları göz önünde bulundurulduğunda, memleket sözcüğünün eş anlamlısı olarak ülke, yurt, şehir ve bölge sözcükleri kullanılabilir.
Sözlük kaynaklarında memleket kelimesi için belirtilen eş anlamlı kelimeler; Yurt, vatan, ülke, şehir ve yer(doğup büyüdüğü yer.) olarak bulunuyor.
Maaş kelimesinin eş anlamları arasında, aylık sözcüğü bulunuyor. Aylık sözcüğü maaş kelimesini ifade eden bir kelimedir. İki kelime de aynı anlamı ifade ederek, cümle içerisinde kullanılabilir.
Uçurum kelimesinin Eş Anlamlısı olan kelime yamaç olarak bilinmektedir. Uçurum kelimesinin diğer eş anlamlısı olan kelimeler ise yar, sarp kayalık, yalpak kelimeleri uçurum kelimesine eş anlamlısı olan kelimelerdir.
Ülke kelimesi eş anlamlı olarak vatan ve yurt ile beraber ayrıca memleket ve diyar sözcükleri üzerinden de öne çıkıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan kaza kelimesi, ilçe sözcüğü ile eş anlamlıdır. 2- Belde: Sözlük anlamı yer ve mekan olan belde kelimesi de cümle içerisinde ilçe sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
Esir kelimesinin eş anlamlı kelimeleri tutsak, köle, kul ve hava kelimeleridir.
Gülmek, gülümsemek, tebessüm etmek.
Aynı zamanda kenar kelimesinin bilinen diğer eş anlamlıları ise kıyı, sahil, taraf, yaka ve yan olarak ifade edilebilir. Bu kelimelerin her biri kenar kelimesi ile aynı anlama sahip olduğu için birbirleri yerine kullanılabilmektedir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Asgari kelimesi Arapçadan dilimize geçen ve Türkçeleşen bir kelimedir. Türk Dil Kurumuna (TDK) göre asgari kelimesi "en az, en aşağıda, en düşük, minimum ve minimal" olarak tanımlanmaktadır. Buna göre asgari kelimesinin eş anlamı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Minimum.
Nihayet kelimesinin eş anlamlıları olarak sonunda, en sonunda ve son kelimeleri öne çıkmaktadır. Bu şekilde her üç kelime eşit anlamı ile beraber nihayet sözüne karşılık olarak değerlendirme imkanı veriyor.
Türk Dil Kurumu mühimin eş anlamlısı olarak önemli, ehemmiyetli, güncel, lüzumlu, azim ve lazım kelimelerini seçmiştir.
Eş anlamlı kelimeler davranış, aksiyon, akım ve hareket kelimeleridir. Bu kelimeler günlük hayatta kullanılmaktadır. Davranış, aksiyon, akım ve hareket gibi kelimeler bir fiili ifade eder. Devinim kelimesi de aynı şekilde fiildir.
Irmaktan daha küçük, dereden daha büyük akarsu olarak tanımlanan çay kelimesinin ise iki eş anlamlısı vardır. Bunlardan biri Akarsu diğeri ise nehirdir. Kişiler çay kelimesi yerine bu iki kelimeyi de rahatlıkla kullanabilir.
Çiçek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler: Bitki. Cici.
Derya kelimesi ile deniz kelimesi aynı anlam taşıdığı için eş anlamlı kelimelerdir. Derya dilimize Farsçadan girmiş bir kelimedir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre çehre kelimesinin gerçek anlamını taşıyan eş anlamlısı yüz sözcüğüdür. Yani yüz ile çehre aynı anlama sahip eş anlamlı kelimelerdir.
El kelimesinden türetilmiş olan il, şehir ve kent sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Vatan Eş Anlamlısı
Yurt kelimesi aynı zamanda vatan da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak da kullanabiliriz. Bir diğer vatan kelimesinin anlamı ise "Sıla" kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri