Evlat kelimesi bin ve oğul sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Bin kelimesi eş sesli olan bir sözcüktür ve sıkça da kullanıldığı görülür. Çünkü birçok kelimeye günlük hayatta yoğun olarak denk gelme şansı vardır. Sesteş olan bin kelimesi de bunlardan birisi olarak bilinir. Kelimenin eş sesli oluşu ise aynı yazılışla iki farklı anlama sahip olmasıdır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Sağ kelimesinin belli bir eş anlamlısı yoktur. Sağ tarafta kelimesi sağ kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir. Bunun dışında sağ kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Yani hayatta olmak anlamında kullanıldığında diri ve canlı kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Bin, dört basamaklı en küçük sayıdır. Bu sayı "1000" şeklinde yazılır. Roma rakamlarında ise M harfi, 1000'e eşittir. Arapçada ise "ibn" ve "bin" kelimeleri oğul anlamına gelir.
Gülmek, gülümsemek, tebessüm etmek.
Zehre kelimesi hem çiçek hem de gül manasında kullanılır.
Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Ocak kelimesi bir yemeği ısıtan fırın veya ateşi kontrol altına alan cihaz olarak ifade edilirken, diğer anlamlarına bakıldığında Ocak, aile, birey, bir çatı altında toplanmak, aile bağları gibi eş anlam değeri ile de tanımlanmaktadır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Türkçede önemli olan konulardan bir tanesi de eş sesli sözcüklerdir. Eş sesli sözcükler ile ilgili bütün bilgileri bulabilirsiniz. Eş sesli sözcükler 6. sınıf Türkçe dersinin en önemli konuları arasında yer alır.
Türkçede yazılışları aynı ama anlamları farklı birçok kelime vardır. Eş sesli olarak nitelendirilen bu kelimelerden biri de yazdır. Yaz, hem bir mevsimin adı hem de ''yazmak'' fiilinin köküdür. Bu kelime cümle içerisinde her iki anlamda da kullanılabilir.
Söz, kelam, ifade, hadis ve ifade kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Sol kelimesi eş sesli bir kelime olmakla beraber, 3 anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlardan ilki Müzik terimlerinden birisi olan sol anahtarını ve notayı ifade ederken fiil anlamı solmak anlamı taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri