Bu şartlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçükse şartsız bir şekilde alabilir. 25 yaş altı için çalışmamak, birlikte ikamet etmek, evli olmamak, öğrenime devam etmek gibi şartlar bulunur. Hak sahibinin vefatı halinde çocuklar için yasal temsilci aranmaz.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Yeşil pasaport hakkına sahip kişinin çocuğu 18 yaşından küçük ise şartsız bir şekilde pasaport alabilir. 25 yaş altı için de birlikte ikamet etmek, herhangi bir işte çalışmamak, evli olmamak, öğrenimine devam etmek gibi şartları sağlaması gerekir.
Çocuklar için şartlar. Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; "Öğrenci Belgesi" (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilir.)
İlgili 30 soru bulundu
18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabiliyor. Örneğin; öğrenci 24 yaşındaysa sadece 1 seneliğine eğer 19 yaşındaysa 6 seneliğine harçsız pasaport alabiliyor. 25 yaştan kastedilen 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) olmak.
25 yaşından küçük öğrenciler pasaport harcından muaftır. 25 yaşından büyük öğrenciler pasaport almak istiyorlarsa standart prosedüre tabi tutulurlar.
25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var.
Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşından küçük çocukları, 18 yaşına kadar bu hakkından faydalanır. Ancak çocuklar 18 yaşından büyük ise bu haktan faydalanmak için belirli şartlara bağlıdır. Ama temel bir şart vardır: 25 yaşından büyük çocuklar, anne veya babasının üzerinden yeşil pasaport hakkından faydalanamaz.
Gerekli koşulları taşıyan devlet çalışanlarının aileleri de yeşil pasaport sahibi olabilmektedirler. Ancak anayasal düzen karşıtı bazı suçlar işleyenlerin yeşil pasaportları iptal edilmektedir.
Bunlardan biri de hususi pasaporttur. Hususi pasaport veya diğer adı ile yeşil pasaport, devlet için çalışan memurlara, şartları sağlayan memur ailelerine 5 yıl süreyle verilir.
2- Lise mezunları 657 sayılı Kanun uyarınca 3 dereceye yükselmeleri mümkün olmakla birlikte atandıkları unvan için 190 sayılı KHK belirlenen derecelerde önem arz etmektedir. 3-Lise mezunu 3'üncü derecede ihdas edilmiş bir unvanlı kadroya atanması halinde yeşil pasaport alması mümkündür.
Devlet Memurunun Çocuğu Sigortalı Çalışırsa Yeşil Pasaportu Devam Eder Mi? Devlet Memurunun çocukları eğer yaşı müsait olmasa da SGK üyeliği başladığında pasaportu iptal olmaktadır.
Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek
05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
FİİLEN 10 YIL HİZMETİ BULUNAN TÜM DEVLET MEMURLARINA HUSUSİ (YEŞİL) PASAPORT VERİLMELİDİR.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 18-25 yaş aralığındaki yeşil pasaport sahibi kişilerin çalışmaya başlaması halinde hakkını yitirmeyeceğini söyledi. Halihazırdaki düzenlemeye göre 'yeşil pasaport' sahibi erkek ve kadınlar, 25 yaşını doldurdukları andan itibaren hakkını kaybediyor.
18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar çocuklar ve reşitler Yeşil Hususi Pasaport alabiliyor.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Reşit olsa bile evli olmayan ve çalışmayan, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir engeli bulunan çocukları( yaş sınırı yoktur) Yukarıdaki koşullardan herhangi birini sağlamayan kişiler hiçbir koşulda yeşil pasaport alamaz.
· Hayır. Sizinle yaşasa da bakmakla yükümlü olsanız da anne, baba, kardeş vb. aile fertlerinizden eş ve çocuklarınız dışında hiçbirisi sizin pasaport (yeşil/gri) hakkınızdan yararlanamaz.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bu sebeple 18 yaşından küçükler de dahil öğrenci pasaportu çıkartacak herkes 2023 güncel fiyatı 501 TL olan defter bedelini ödemelidir.
Reşit olmayan çocukların anne ve babaları ya da kanuni temsilcilerinin, başvuru esnasında kimliklerini ispata yarayan kimlik belgesi veya pasaport aslı. Ebeveynlerin her ikisinin de müracaatta bulunması esastır. Anne ve babanın veya kanuni temsilcinin müracaat sırasında şahsen hazır bulunması gerekmektedir.
Pasaport harç muafiyetinden yararlanmak için öğrenci statüsünde olmak ve 25 yaşını doldurmamış olmak zorunludur. (Öğrenim amaçlı yurtdışına gidecek olan öğrencilerde 25 yaş sınırı gözetilmemektedir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri