Rönesans sanatının ayırt edici özellikleri, dönemin sanatçı ve heykeltıraşlarının antik çağ sanatına ilgi göstermeleri ve matematiksel perspektif tekniğini kullanmalarıdır. Rönesans sanatı gerçekçi, ince ayrıntılarla bezeli ve dramatiktir; çoğunlukla birden fazla anlam taşır.
'Rönesans' terimi, 'yeniden doğuş' anlamına gelen ve İtalyanca bir terim olan 'rinascimento' dan gelmektedir. Rönesans. yeniçağın başlamasıyla Avrupa'da edebiyat, güzel sanatlar, (resim, heykel, mimarlık) ve bilim alanlarında görülen yenilikleri adlandırmak için kullanılmaktadır.
14 ve 15. yüzyılları etkileyen ve en nadide örnekleri bu dönemde veren sanat akımına Rönesans dönemi adı verilmektedir. Kaynağını Antik Yunan ve Roma medeniyetinden alan bu sebepten de yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans sanatında ışık, gölge ve matematiğe dayalı bir düzen önemli yer tutmaktadır.
Rönesans öncesinde kuzey Avrupa ülkelerinde daha çok Gotik sanat etkisini sürdürürken İtalya'da yoğun bir Bizans (Vasari'nin deyimiyle Yunan) etkisi vardır. Sadece İtalya'da değil dolaylı da olsa 6. ve 11. Yüzyıllar arasında Avrupa'da da bu etki görülmüştür.
Rönesans Avrupa tarihinde oldukça önemli bir dönemi, Reformasyon ise oldukça önemli bir olayı ifade eder. Rönesans yeniden doğuş anlamına gelir ki Avrupa'nın Katolik Kilisesi otoritesi altında geçen Ortaçağ'ının ardından küllerinden yeniden doğuşunu ve bağımsızlık ruhuna yeniden kavuşmasını ima eder.
İlgili 33 soru bulundu
Rönesans'ın öncüleri, sanat eylemlerinin yanı sıra edebiyat, tarih ve arkeolojiye de önem verdiler. Resim ve betimleme anlayışı gelişti. Mimaride Gotik tarzı bırakılarak barok ve rokoko üslubu geliştirildi. Rönesans mimarlığının başlıca özellikleri ölçü, yalınlık ve doğallıktır.
Rönesans, kelime anlamıyla “yeniden doğuş” demektir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir. 14. yüzyıl ile 17. yüzyılı kapsayan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak isimlendirilmiştir.
- Bilim ön plana çıktı ve özellikle deneye ve gözleme dayalı bilim daha önemli hale geldi. Bu özellikleri ile beraber Rönesans Avrupa'dan başlamak suretiyle dünya çapında büyük bir değişim ve devrim yarattı. Böylece insan özgürlüğü, daha geniş düşünce yapısı ve bilim ile sanatı olan toplumsal bakış açısı güçlendi.
Rönesans'ın temel parolası olan otoritelerden bağımsızlaşma isteği, insanın tekrar evrenin merkezine, hem de bir “küçük evren” (mikrokosmos) olarak yer- leşmesine, ulusların da birer birey gibi kendine özgülükleri olan yapıya kavuşma yoluna girmelerine yol açmıştır.
Erken Rönesans (1401-1490)
Masaccio, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio Donatello, Fra Angellico ve Fra Filippo Lippi gibi Erken Rönesans dönemi sanatçıları, Madonna gibi dini figürleri dünyevi ortamlara yerleştirdiler ve manzarayı arka planlarına dahil ederek derinlik yanılsaması yarattılar.
Rönesans dönemi mimarisinin temel özellikleri, mimari düzenlerin, yükseklik ve genişliğin matematiksel açıdan kesin oranlarının, simetrinin, orantının ve uyumlu birlikteliğin kullanılmasıdır. Her türden yapıda sütunlar, alınlıklar, kemerler ve kubbeler yaratıcılıkla kullanılmıştır.
Rönesans döneminin en büyük özelliği «hümanistik görüşün» önem kazanmasıdır. Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
özen gösterilmiş, insan vücuduna ilgi duyulmuştur. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi Rönesans'ta da mimariye bağlı heykeller görülür. Rönesans heykelinde dinî konular (İncil ve Tevrat'tan alınan) işlenmiştir.
Antik Yunan - Roma medeniyetlerine duyulan merak sonucu bu kültürlerin incelenmesi ve o döneme ait olan eserlerin mevcut batı dillerine çevrilmesi. Özellikle İtalya'da var olan elverişli ortamın pozitif düşünceyi teşvik etmesi. Hümanizm akımının düşüncenin merkezine insan ve insan doğasını koyması.
Sanatın en önemli amacı, toplumların, kültürlerin ve çeşitli dönemlerin aktarımıdır. Yani ilk sanat eserleri olarak kabul edilen mağara duvarlarına çizilen resimler, insanların yaşadıkları dönemleriyle ilgili bilgiler verir.
Rönesans'ın kelime anlamı 'yeniden doğuş'tur. Rönesans düşüncenin Ortaçağ'dan Antikçağ'a sıçrayarak insana ait alanlarda yeniden üretimidir. İlkçağ ile Ortaçağ'ın vardığı sonuçların tamamen yeni bir biçimde göründüğü dönemdir.
Rönesans müziği dönemi, sıradan insan yaşamında müziğin tekrar değerlendirilmesi ve yeni düşüncelerin doğma dönemidir. Rönesans'ın yaşam sevinci, dansları, danslar da çalgıları arttırdı. Bu dönemde yeni çalgılar icat edildiği gibi, eski çalgıların da sesleri büyütüldü ve zenginleştirildi.
Kurulan üniversiteler bu bakımdan önemli bir rol oynamıştır. Rönesans felsefesi buna bağlı olarak farklı düşüncelerin, felsefe sorularını farklı yollardan değerlendiren felsefe eğilimlerinin var olmasını sağlamıştır. Bu yönelimlerin ortak bir paydası varsa, o da skolastik felsefeye karşı koymak olarak belirtilebilinir.
Rönesans döneminde Avrupa'da filizlenen dönüşüm bugün de devam etmektedir. Nicolaus Copernicus'un 1543'te yayımlanan De revolutionibus orbium coelestium adlı yapıtı ile Andreas Vesalius tarafından yazılan De humani corporis fabrica bilimsel devrimin başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir.
Rönesans Dönemi'ni Bu Kadar Önemli Kılan Nedir? Rönesans dönemi dünya üzerinde sanat, bilgi ve kültürde yeni bir değişim yarattı. İlk olarak klasik felsefenin, edebiyatın ve sanatın yeniden keşfedilmesinin yanı sıra seyahat, icat ve üslupta yeni keşiflerle toplumun düşünce şeklini değiştirdi.
1420 ile 1600 yılları arasını kapsayan Rönesans Dönemi Mimarisi özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: İnşa edilen yapılar sayısal oranlara göre yapılmışlardır. Bu dönemde mimarlar gotik mimari stilleri terk etmişler fakat yapı ve yapımda Gotik üslup kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri