Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya evlenmesi, çalışamayacak kadar malûl olmayan erkek çocuklar için 25 yaşını doldurması, çocuğun burs alması yahut Devletçe okutulması hallerinde kesiliyor.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler hariç 25 yaşını dolduran çocuklar için aile yardımı ödenmemektedir.
*Evlenen çocuk için aile yardımı ödenmez. *Kendi hesabına ticaret yapmaya veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaya başlayan (öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç) çocuk için aile yardımı ödenmez.
Çocuk Yardımı ödemelerinde yapılan ödeme tutarı için çalışanın SGK matrahından aylık asgari ücretin %2 sini geçmeyecek şekilde muafiyet uygulanır. Bu oranı aşan tutarlar üzerinden prim kesintisi yapılır. 2023 yılında uygulanacak çocuk yardımı istisna tutarı 200,16 ₺ olarak belirlenmiştir.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
İlgili 18 soru bulundu
2) Erkek çocuklarına öğrenci olsa da olmasa da 25 yaşına kadar, 3) Kız çocuklarına çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece yaş şartı aranmaksızın ölünceye kadar ve, 4) Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödenir.
657 sayılı Kanunun 202 inci maddesi gereği (değişik 5473 sayılı kanun 3 üncü madde) memurun çocuklarından her biri için de 250 gösterge rakamının (0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için 500 gösterge rakamı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir.
(Not: 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 2 katı ödenecektir.)
Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 254,89*2= 509,8 TL ödenecek alınacak. Buna çalışmayan eşten dolayı alınan 1.158 TL ilave edilince toplamda 1.667,8 TL alınacaktır.
Aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü: Madde 203 – Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.
Aile yardımı ve çocuk yardımı üzerinden damga vergisi istisnası bulunmamaktadır.
Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilir.
Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir. İlk çocuk paranızı ne zaman alacağınız, çocuğunuzun doğum tarihine bağlıdır.
Bu ödemeden sözleşmeli personel de yararlanacak. Kamu görevlilerinin burs alan ve devletçe okutulan çocukları için aile yardımı ödeneği (çocuk yardımı) 184,09 lira (250 gösterge rakamı) olarak verilecek. Sivil savunma uzmanlarının maaşlarına 1 Ocak 2024'te 349 lira 77 kuruş (5 puan) ilave zam yapılacak.
Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır. Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.
-Her iki eşinde çalışıyor olması nedeniyle eş için verilen aile yardımı ödeneğinden her iki memurda yararlanamayacaktır. -Çocuk için verilen aile yardımı ise eşlerden sadece birisine ödenecektir.
Çocuk parası ödemesi. 2 Ocak 2024 tarihinde, çocuk parasının 2023 yılı 4. üç aylık dönem ödemesini yapacağız.
Soru 10: Doğum Yardımı kapsamında ne kadar ödeme yapılmaktadır? Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır.
202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. yetkilidir. Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdiğinden beri memurlar, herkes gibi sabit yardım alıyor. Bu yardım; birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve sonraki her çocuk için 600 TL olarak ödeniyor. Öğretmen, polis, doktor, hemşire gibi kamu meslekleri için bu miktar değişmiyor ve eşit ödeniyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde evlenen memura 3 bin 946 lira destek verilmesini talep edeceklerini bildirdi. Yalçın, yazılı açıklamasında, hükümetin çeyiz yardımı düzenlemesiyle evlenecek gençlere yönelik politikalarını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirtti.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri