Geçmişten günümüze Türkiye'nin her bölgesinde görülen halı dokumaları genellikle: Kayseri, Gördes, Milas, Demirci, Uşak, Yağcıbedir, Konya, Bursa, Kocaeli, Ardahan, Kars, Isparta il ve ilçelerinde dokuma halılar oldukça meşhurdur. Bu halılar içerisinde en meşhur olan halı ise Isparta halısıdır.
Niğde Halısı - Niğde
Niğde el dokuma halıcılığının merkezidir. Anadolu'nun ortasında, kültürlerin kaynaşıp yoğrulduğu Kapadokya bölgesinin bir parçası olan ilimizde halıcılığın tarihi çok uzun bir geçmişe sahiptir.
Halı dokumacılığının 1899 yılında Afyonkarahisar'ın önemli bir geçim kaynağı olduğu yazar ve düşünür Mehmet Ziya Efendi tarafından belirtilmektedir: “16 bin kuruş yardım toplanarak yapılan halı atölyesinde 120 kadar talebe, hüner ve sanat kazanmaktadır.
Ülkemizin makine halısı üretiminin büyük çoğunluğu Gaziantep'te yerleşik olan firmalarca yerine getirilmektedir. Makine halısı üreticiliğinin yoğun olduğu diğer illerimiz ise Kayseri ve İstanbul olarak belirtilebilir.
Şehirde makine halıcılığının son 20 yılda başlamasına karşılık, el halıcılığının tarihi binlerce yıl öteye gidebilmektedir. Selçuklularla doğudan getirilen el halıcılığı, Kayseri'de daha da gelişerek kendisine göre bir motif stili kazanmış ve gelişmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Dünyanın bilinen en eski halısı M.Ö. V-IV. y.y. olarak tarihlenen Orta Asya'da Pazırık Kurganları adı verilen anıt mezarlarda yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuĢtur (Fotoğraf 1). Hun kavimlerine ait olan bu mezarda ele geçirilen bir halı aynı zamanda dünyanın en eski düğümlü halısıdır.
Türkmenistan'ın milli sembollerinden göz alıcı güzellikteki Türkmen halıları, desen, renk ve dokumasıyla dünyanın dört bir yanından bu ülkeye gelen herkesi cezbediyor. Bu nedenle kente gelen misafirlerin ilk uğrak yerlerinin başında "Milli Halı Müzesi" geliyor.
Uşak, Bergama, Hereke, Ladik, Milas, Konya, Sivas, Isparta yaygın olmakla birlikte Türkiye'nin pek çok şehrinde halı dokumacılığı yapılır. 17. ve 18. yüzyıldan itibaren Kırşehir, Mucur, Kula, Ladik, Milas ünlü halı merkezleri olarak öne çıkmıştır.
Bilinen en eski halı, M.Ö.5-3 yüzyıllar arasında Orta Asya'da dokunan ve dokunduğu bölgenin adını alan PAZIRIK HALISI'dır. Kirkitli dokumaları bulan ve geliştirenler Türklerdir. Halı ve diğer kirkitli (kilim-cicim sumak-zili) dokumalar, Türklerin Orta Asya'dan göç etmesiyle dünyaya yayılmıştır.
Halının kökü Anadolu Selçuklu Devletinden gelmiştir. Kilimle halı bir birinden farklıdır: Kilim ince bir halı tipidir. Dünyada bilinen ilk halılar Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur.
Gül diyarı olarak bilinen Isparta, halı denilince de akla ilk gelen yerlerden biri. 12. yüzyıldan bu yana varlığı bilinen Isparta halıcılığı, atak yaparak ülke ihracatına katkı sunma gayretinde.
Günümüzde Anadolu'nun pek çok yerinde halı dokumacılığı Konya, Kayseri, Sivas, Isparta, Uşak, Bergama, Kula, Gördes, Milas, Çanakkale, Balıkesir gibi eski halı merkezlerinde devam eder. Geçmişte olduğu gibi bugün de halı sanatını icra edenler çoğunlukla kadınlardır.
Son açıklanan istatistiklere göre dünya parça halı üretiminin yüzde 57'si Gaziantep'te üretiliyor. Bin 400'ün üzerindeki halı makinemizle günlük 1 milyon metrekare üretim kapasitemiz var."
Kilimlerimiz, Sivas'ı tanıtan en önemli eserlerimiz arasında yer alıyor. Üstelik oldukça geniş bir meraklı kitlesine de sahip. Dokuma tekniğinin ilk olarak ne zaman nerede başladığı tam olarak bilinmese de hiç kuşku yok dokuma sanatı genel bağlamda Orta Asya'da başlamış.
Orta Asya'da göçebe Türkler'in, çadırlarının toprak zeminindeki rutubetten kendilerini korumak için düz dokuma tekniğinin aynısını kullanarak keçi yününden "kilim" adını verdikleri zemin kaplamalarını ürettikleri düşünülür.
Dünya el halısı ve kilim üretimi ve ihracatı genellikle Hindistan, Çin, İran, Pakistan, Türkiye, Nepal ve Tibet tarafından yapılmaktadır. Dünya el halısı ve kilim pazarı çoğunlukla İranlı, Çinli ve Pakistanlı üretici/ihracatçıların kontrolünde bulunmaktadır.
Rusya'nın Altay Dağları taraflarında Pazırık bölgesinde keşfedilen ve "dünyanın en eski halısı" olarak kabul edilen Türk motifli Pazırık Halısı'nın canlı renklerinin sırrı çözüldü.
Halı desinatörü, üretilecek olan halılar için müşteri tarafından sipariş edilen ya da ürün grubu tarafından talep edilen desenleri hazırlar. Doğrudan bilgisayar üzerinde çizim yapar. Halı desinatörlerinin büyük kısmı özel şirketlerde istihdam edilir.
Desinatör mesleki sahada, desen tasarımı yapan kişi anlamında kullanılmaktadır. Desinatör, dokuma, örme, kumaş veya diğer malzeme türleri üzerine basılacak tasarımları oluşturma sürecini gerçekleştirir.
türk halılarının dünyaca ün salmış örneklerinden ve en pahalılarındandır. değerini sağlayan faktörler, ipek veya ipekli yünden dokunmaları, santimetrekareye düşen düğüm sayısının çok fazla * oluşuyla müthiş bir el emeği, göz nuru ve sabır gerektirmesi, yani işçiliğidir. genelde inci ince işlenmiş ağaç, dal, çieçek gibi ...
Kayseri ve çevresinde dokunmuş olan halılar, Türk halı sanatının oldukça önemli bir bölümünü oluşturmakta. Kayseri halıları, Yahyalı ve Bünyan halıları olarak iki bölümde karşımıza çıkmaktadır.
Dünyanın En Pahalı Halısı
Clark'ın koleksiyonuna ait. Washington'daki Corcoran Sanat Galerisi'nde Sotheby'den Haziran 2013'te isimsiz bir teklif verene satılmıştır. Halı rekor bir fiyat, yani: 33,7 milyon dolara satılarak dünyanın en pahalı halısı olma ünvanını kazanmıştır.
Isparta halıları incelendiğinde, motiflerde genellikle bir hareketlilik ve sembolleşme görülmektedir. Isparta'nın simgesi haline gelen gül başta olmak üzere, genellikle çeşitli çiçek ve yapraklardan oluşan bitkisel bezemelerden seçilmektedir.
Zarafet ve ihtişamıyla binlerce yıllık geçmişe sahip Türkmen halıları, dünyanın en kaliteli dokuma ürünleri arasında yer alıyor. Türkmenistan'ın milli sembollerinden, göz alıcı güzellikteki bu el emeği ürünler; desen, renk ve dokumasıyla dünyanın dört bir yanından bu ülkeye gelen herkesi cezbediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri