Buna göre teklifin evlenme yardımı ödeneği başlıklı 68'inci maddesinde; “Kamu görevlilerine, 633 sayılı KHK'nın Ek 2'nci madde kapsamında yapılan ödeme hariç olmak üzere, en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 5 katı tutarında evlenme yardımı ödeneği verilir.
01.01.2024 tarihi itibariyle Evlenme Yardımı tutarı 5.000,00 TL olarak güncellenmiştir.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur.
Çeyiz Hesabı açıp, en az 36 ay boyunca düzenli ödemelerini yapan, 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapan ve evlilik tarihinden sonraki 6 ay içinde devlet katkısı almak üzere başvuran katılımcı Bakanlığın uygunluğu ile devlet katkısı alabilir.
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Aile ve çocuğa var evliliğe yok
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, evli bulunan devlet memurlarına aile yardım ödeneği veriliyor.
►Eğer aldığın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası desteğinden yararlanabilirsin. ►4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsan da maaşının 24 katına kadar evlenme ödeneğinden yararlanabilirsin.
YENİ EVLENEN GENÇLERE 2 YIL GERİ ÖDEMESİZ 150 BİN TL KREDİ
Kanun kapsamında, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek.
Evlilik hazırlığı yapan genç çiftlere verilecek evlilik kredisine başvurular 15 Şubat 2024 tarihi itibariyle başladı. Uygulamayla birlikte başvurusu onaylanan çiftlere 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz, 150.000 TL tutarında faizsiz kredi desteği sağlanacak.
Krediden faydalanabilmek için evlenmek isteyen çiftlerin genellikle 18 ile 24 yaş arasında olması gerekir. Devlet destekli evlilik kredisinden faydalanmak isteyen çiftlerden herhangi birinin Türk Ceza Kanunu'nda yer alan ağır suçlardan ceza almamış olması gerekir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Eşi ölmüş kadınlara yönelik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ayda bir veriliyor. Bu ödeme ayda bin TL olmak üzere iki ayda bir yapılıyor. Sosyal yardımdan faydalanmak için bağlı bulunan il ve ilçenin sosyal yardımlaşma vakıflarına müracaat edilmesi gerekiyor.
Evlilik tarihinden en az bir ay önce ilgili SYDV'ye başvuruda bulunmanız önemlidir. Evlilik belgesi, nüfus cüzdanı ve ikametgah belgesi gibi bazı belgeleri sunmanız gerekmektedir. Başvuru sonrası, SYDV tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvurunuz onaylanırsa, evlilik yardımı almaya hak kazanırsınız.
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.729,45+380,44=1919,67 TL aile yardımı ödeneği alacaktır. Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 380,44*2= 760,88 TL ödenecek alınacak.
Hem aile bildirimi hem de mal bildiriminde memurun eşine ilişkin kimlik bilgilerini girmesi zorunludur. Evlilik bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu ile de paylaşılmaktadır. Memurun eş ve çocukları bakmakla yükümlü olunan kişiler kapsamında olduğundan genel sağlık sigortası kapsamında tedavi yardımından yararlanmaktadır.
Kanun kapsamında, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek. Başvuruları internet üzerinden yapılacak olan Fon'un kredi miktarı her yıl artacak.
%25 Devlet Katkılı Çeyiz Hesabı Ziraat'te!
En az 3 yıl birikim yaparak 27 yaşınızı doldurmadan önce evlenmeniz durumunda toplam birikiminizin maksimum %25'i kadar devlet katkısı hesabınıza eklensin.
İşte, evlilik kredisi başvuru ekranı... Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisi başvurusu hangi illerde başladı? Aile ve Gençlik Fonu için ilk etapta Adıyaman, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki depremzede gençlerden başvuru alınacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'nda oluşturulan evlilik kredisine ilişkin detayları açıkladı. Bakan Göktaş önce nikah ve sonrasında kredi verileceğini belirtirken çiftlerin toplam gelirlerinin brüt 2 asgari ücreti de aşmaması gerektiğini söyledi.
Çeyiz hesabı açtırabileceğiniz bankalar:
Kamu bankaları: Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank. Özel bankalar: TEB, İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Fibabanka. Katılım Bankaları: Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Ziraat Katılım.
**Yasal mevzuat gereği; kredi tutarı 50.000 TL'ye kadar vade 36 ay, 50.001 TL - 100.000 TL arası vade 24 ay, 100.001 TL üzeri vade 12 ay olarak sınırlandırılmıştır. Kredi üst limiti 250.000 TL'dir.
Evlenme yardımı tutarı, başvuruda bulunan kişinin aldığı yetim aylığına göre hesaplanır. Hesaplama yapılırken kişinin en son alınan yetim aylığının iki yıllık tutarı yani bir aylığın 24 katı hesaplanır. Yapılan hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutar bir defalığına ve peşin olarak ödenir.
Katılımcı, devlet katkısına hak kazanabilmesi için; 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması ve en az 3 yıl ödemelerini yapmış olması gerekmektedir. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda bir kişi en geç 24 yaşında çeyiz hesabı açmalıdır.
Evlenme ödeneği, evlenecek olan çiftlere maddi destek sağlama amacıyla verilen bir yardımdır. Bu yardımı alabilmek için belirli koşulları sağlamak gerekmektedir. Öncelikle, çiftlerin müstakbel eşlerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri