Makarnanın ana maddesi olan makarna hamuru tadını etkileyen en büyük unsurlardan biri olsa da seri üretim makarnalarda makarnaların şekillerine göre tatlarının da farklı olmasının ilk sebebi glukoz indeksi. Yani yediğimiz makarnanın kan şekerimizi yükseltme hızı.
Makarnanın birbirinden farklı pek çok çeşidi var. Elbette bu şekillere göre makarnanın tadı da değişiyor. Bunun ilk sebebi glukoz indeksi aslında.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Sade makarna üretiminde yalnızca irmik ve su kullanılmaktadır. "Yumurtalı" olarak belirtilen makarnaların dışında hiçbir makarnanın üretiminde yumurta kullanılmaz. Çeşnili ve vitaminli makarnalarda ise sebze, sos, vitamin vs kullanılabilmektedir.
Makarna üretimi için buğday irmik hâline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir.
İlgili 17 soru bulundu
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür.
Makarnanın yüzde 80'i karbonhidrattan oluşur. Ayrıca geriye kalan yüzde 20'lik kısım ise protein ve yüzde 5'lik kısın yağ içerir.
Barilla Glutensiz makarna, alıştığınız Barilla tadı ve kalitesinde, beyaz mısır, sarı mısır ve pirincin özel karışımından elde edilen özel hamuruyla üretiliyor. Barilla Glutensiz Spaghetti, alıştığınız spaghettiler gibi pişirebilirsiniz ve yine glutensiz Barilla soslarla deneyebilirsiniz.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
“Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü. Bu nedenle makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir.
Bunun en büyük sebebi ise makarnaların sindirim sisteminden geçerken ki hızları ve emilim farkları. Yüzeyi daha büyük olan makarnaların glikoz indeksi küçük makarnalara oranla çok daha yüksek. Makarna şekillerine göre tatlarının da değişmesindeki diğer bir unsur ise yüzey alanının pişme süresine etkisi.
Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Birçok kişinin severek tükettiği yoğurtlu makarna faydaları, kas ve kemikler için çok etkilidir. Yoğurtlu sosla tüketilen makarna türleri, protein ve vitamin açısından zengindir. Daha az yağ içermesi de kas kütlesinin korunmasını sağlar.
Filiz Gıda'daki Doğuş Holding'e ait yüzde 45'lik pay da 5 Mart itibariyle Barilla'ya satıldı. TÜRKİYE'NİN perakende zincirine sahip holdingleri makarnaya girerken Tansaş'ın sahibi Doğuş Holding makarna pazarının lideri Filiz Gıda'nın tamamını İtalyanlara sattı.
1877 yılında Parma, İtalya'da kurulmuştur. Bu şirketler grubu Filiz (Türkiye), Misko (Yunanistan),Wasabröd (İsveç), Yemina ve Vesta (Meksika) ticari markalarıdır. Değişik türlerde makarnalar üretir. Dünyanın önemli makarna üreticisi arasındadır.
En İyi Cevaplar
Barilla, Pastavilla, Arbella. Tabiki bu kişinin damak zevkine göre değişir lakin deneyimler ve damak zevkime göre bu markalar daha kaliteli diye düşünüyorum.
iyi makarna metal makinede kesilir. pürüzsüz olmaz, olmamalıdır. parlak değildir katiyen mattır.
Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir. Aynı şekilde M.Ö. 5. yüzyıla ait Suriye'de bulunan tarihi yazılara bakıldığında o dönemlerde Araplarında Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir.
Sadece direkt üretim değil bitkisel besinlerden elde edilen ürünlerde bitkisel besinler arasında sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak ekmek, makarna, çörek, kraker gibi ürünler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri