MEMURLUKTAN İSTİFA EDEN MEMUR OLARAK EMEKLİ OLABİLİR Mİ En az 10 yıl memurluk yapmış ve istifa etmiş biri SGK'ya başvurarak kesenek ve kurum karşılıklarını ödeyerek yani Emekli Sandığı iştirakçiliği devam ettirerek, memur emeklisi olabiliyor.
8.9.1999 tarihinden sonra istifaen görevinden ayrılmış olması, İstifaen görevinden ayrıldığı tarih itibariyle 15 yıl sigortalılık süresi olması, En az 3600 gün prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
- Örneğin, 22 Haziran 1978 doğumlu ve 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 6 yıl hizmeti bulunması nedeniyle 56 yaşa tabi bir erkek memur; toplam 26 çalışma yılı bulunmakta iken 30 Aralık 2022 tarihinde istifa ederek görevinden ayrılmış. Bu kişi de EYT için başvurabilecek ve 1 Nisan itibarıyla da emekli aylığı bağlanacak.
657 sayılı Kanun ile memuriyetten istifa edenlerin Devlet memuru statüsünde yeniden istihdamlarına ilişkin bekleme süresi düzenlemiş bulunmaktadır. Memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden memur olarak atanılamayacak süreye bekleme süresi denilmektedir.
10- Emekli Sandığına tabi 15 yıl hizmetim varken istifa ederek görevden ayrıldım. Açıktan emekli olabilir miyim? 15 yıl hizmetinize karşılık 61 yaşınızı doldurmanız şartı ile müracaatınız halinde emekli olabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Memurluktan “çekilme” ile “çekilmiş sayılmak” aynı şeyler değildir. Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla erkek memurların emekliliği hak edebilmesi için 25 yıllık hizmet süresini tamamlaması için gerekli olan süre on iki yıl 6 aydan fazla ve 14 yıl / ya da daha az ise o zaman prim ödemesi gereken süre 25 yıl olarak belirlenmiştir ve tamamlaması gereken memurların emekli yaşı 52 olur.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Mevzuatta istifa sonrası dönüşte istifa edilen kuruma dönme sınırlaması bulunmamaktadır. Bu çerçevede; Memuriyetten istifa ederek ayrılan devlet memurları ayrıldıkları kurum veya memur kadrosu olan diğer kurum veya kuruluşlara da atanmaları mümkün bulunmaktadır.
Devlet Memurluğundan Çekilme
Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Bu yola olağan prosedür ile çekilme denilmekte olup memurun yazılı başvuru ile çekilme isteğinde bulunması ile neticelenir.
25 hizmet yılınızı doldurduktan sonra mevzuata uygun olarak istifa ederek emeklilik yaşınızı, yani 60 yaşınızı zorunlu olarak çalışmadan bekleyebilirsiniz ve emeklilik yaşınızı doldurduğunuzda da Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı olarak müracaat ederek aylık bağlanmasını talep edebilirsiniz.
15 yıl hizmet ve 61 yaştan emekli olacaklar, emekli aylığı bağlandığı zaman 15 yıllık hizmet sürelerine karşılık olarak emekli ikramiyesi de alabilirler.
Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 günü tamamlayan emekli olabilecek. Ayrıca Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik de SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4500 güne inecek.
Buna göre 01.05.2008 tarihi ve sonrasında sigortalı olan erkekler 60 yaşı doldurmuş ve 7200 prim ödeme sayısını sağlamış olmak kaydıyla emekli olabilir. Kadın sigortalılarda olduğu gibi erkeklerde de 7200 iş günü prim ödemesinin 31.12.2035 tarihine kadar tamamlanması gerekir.
Memuriyetten çıkarıldığınız tarih itibarıyla 4/c kapsamındaki hizmet süreniz 25 yıldan fazla olup, aylık bağlanması için yeterli olduğundan, bundan sonra 4/a veya 4/b kapsamında çalışsanız da memuriyet süreniz için emekli ikramiyesi ödenmesi gerekiyor.
İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c'li sigortalılar için söz konusu. Belirli bir süre memur olarak çalışmış kişiler, gerekli şartları sağlamaları halinde isteğe bağlı iştirakçi olarak kendi primlerini ödeyerek emekli sandığı mensubu olarak emekli olabiliyorlar.
Kural olarak memurun yazılı istifa beyanının kuruma iletilmesi yeterlidir. Kurumun istifayı kabul etmeme yetkisi bulunmamaktadır. İstifa talebi terditli olarak yapılabilir.
657 sayılı Kanunun 92'nci maddesinde memurların bu kanun çerçevesinde çekilmelerine sınırlama getirilmiş olup, iki defadan fazla istifa edenlerin tekrar memur olarak atanamayacakları belirtilmiştir. Devlet memurları kanununda istifa memura tanınmış bir haktır.
Mazeretsiz 1 veya 2 gün göreve gitmeyen memur: Bu gruptaki memurlar, aylıktan kesme disiplin cezasıyla karşılaşırlar. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 8'de 1 ile 30'da 1 arasında kesinti yapılmasıdır.
Yukarda yapılan açıklamalara göre istifa ile sona eren memuriyet dönemi için kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.
MEMURLUK HAKKI DONDURULABİLİR Mİ? Eğitimlerine devam edemeyenlerin en çok sorduğu soru, memurluk hakkının dondurulmasıdır. Mevzuatımızda böyle bir hak bulunmamaktadır.
Memurluktan istifa edip sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve işçi statüsünden yaşlılık aylığı bağlanan kişiye emekli ikramiyesi ödemesi yapılır, ancak bu ödemenin yapılabilmesi için 1475 sayılı Kanun Madde 14 hükmü dikkate alınır.
8 Eylül 1999 öncesi çalışma hayatına başlamış olanlar için, bu tarihten önce sınırlı bir süre (3 tam yıl gibi) görev yapmış olma şartı bulunmaz, EYT kapsamında 1 gün, 2 gün, 3 ay, 2 yıl, 3 yıl vb. gibi SGK primleri ödenmiş hizmette bulunma yeterli olur.
En az 10 yıl memur olarak çalışmış, görevinden kendi isteği ile ayrılmış ve başka işte çalışmayan memurlar isteğe bağlı iştirakçi olarak prim ödeyebilir ve emekli olabilir.
'4A' olarak tanımlanan işçi, '4C' olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, '4B' olarak tanımlanan işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri