Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Buna ilave olarak, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince, işçi ve sözleşmeli personelin kadroya dayalı olarak çalışan devlet memurları hakkında sicil raporu düzenleyemezler ve devlet memurlarının amiri olarak görev yapamazlar.
Bu cezalar, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma şeklindedir.
Aynı mevkideki kişiler arasında yapılan telefon konuşmalarında, önce telefonu açan kapar, amir - memur durumunda ise telefonu önce amir kapatır. Ast durumunda olan görevlinin, sekreter kanalı ile amiriyle görüşmesi nezaketsizlik kabul edilir. Astın üste telefonu bizzat açması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları:
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur.
Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır. Emri altındaki memurlardan da bu davranışı gördüklerini uyarmalı, devam etmesine izin vermemelidir. Rızası olmadan bir bayana ismi ile hitap etmemelidir.
Devlet memuru, amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse “yerine getirmez” ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yerine getirmeye mecburdur.
Cevabımız: Değerli takipçimiz, istirahat gününüzde aniden planlanan görev tebliği için telefonunuzu açamamış olmanızdan dolayı hakkınızda tesis edilen maaş kesimi cezası hukuka aykırı olup, ilgili cezanın İdare Mahkemesince İptali gerekecektir.
Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek, aylıktan kesme disiplin cezasını gerektiren fiillerdendir. Fiilin ağırlığına göre memurun, mevcut kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulmasıdır. Tekrar Devlet memurluğuna atanmamak kaydıyla memurluktan çıkarmaktır.
-Arıcılık işletmesinin tamamı Altınordu, Fatsa, Ünye'deki merkez mahalle sınırları içerisindekiler başvuramaz. -Kamu görevi yürütenler, devlet memurları, kamu işçileri veya devlet üniversitelerinde görevli öğretim görevlileri başvuru yapamaz. 7- SGK ve Vergi Borcum var başvuru yapabilir miyim?
MEMUR ŞİRKET ORTAĞI OLABİLİR Mİ? Memur, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil, ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
1- Memur işyerinde ise amirine sözlü olarak müracaat ederek, işyerinde değilse telefonla ya da diğer haberleşme araçlarıyla amirine bilgi vererek sağlık kuruluşlarına gitmelidir.
Amirin yıllık izin konusundaki takdiri
Devlet Memurları Kanunu, memura tanınan yıllık izin hakkının, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceğine ve birbirini izleyen iki yılın izninin bir arada verilebileceğine hükmetmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinde devlet memurunun görevinden çekilmesi belli usul ve şartlara bağlanmıştır. Bu düzenleme uyarınca, devlet memurunun bağlı olduğu kuruma yazılı olarak başvurarak memurluktan çekilme isteğinde bulunma hakkı vardır.
Sonuç olarak devlet memurlarının tatillerde ikamet ettikleri il hudutlarını ancak yetkili amirin izniyle terketmesi mümkündür. Aksi takdirde cezai yaptırımla karşılaşmaları söz konusudur. Ancak, yıllık izinde ve aylıksız izinde ikamet ettikleri il hudutlarını terkedebilmek için yetkili amirin iznine gerek yoktur.
Vatandaşa hizmetle yükümlü memurun mesai saatleri içerisinde oda kapısını kapatması suçtur.
Ancak, belirli durumlar ve sürelerde mal bildiriminde bulunmak şartıyla, devlet memurları ticari kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilir. Bu kapsamda, devlet memurlarının YouTube kanalı oluşturması genel olarak yasak değildir.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Disiplin suçları disiplin cezası verilmesini gerektirir. Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi neticesinde verilecek ceza 657 sayılı Kanun md. 125/D-l'de düzenlenmiştir. İlgili maddede, memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirtilmiştir.
Memurların kurumlar arasında geçici olarak görevlendirmesi hususu 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Kanuna göre, isteği üzerine veya isteğine bakılmaksızın memur başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilebilir.
Madde 3 – Devlet Memurları amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahiptirler.
İlke olarak; memur müdürüne “müdürüm”, “sayın müdürüm” diye hitap eder. Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri