Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
Güvenlik soruşturmasında birçok farklı detaya bakılır. Bu süreçte kişinin adli sicil kaydının bulunup bulunmadığına, arama kararının olup olmamasına ve hakkında kamu görevinden çıkarılma cezasının bulunup bulunmadığına bakılır. Bu detaylara bakılırken kişinin sistemdeki mevcut verileri göz önünde bulundurulur.
17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7315 sayılı kanuna göre, güvenlik soruşturmasına kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımlara bakılamaz. Sadece kişinin kendisi bakılır.
Güvenlik soruşturmasında araştırılan hususlar arasında kişilerin internet geçmişleri bulunmamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Özetle; Güvenlik soruşturması memur olacak kişinin polis, jandarma ve mit'teki istihbari bilgilerini, yabancı kişiler ve devletlerle olan ilişkilerini, terör örgütleri veya suç örgütleri ile ilişkisinin olup olmadığının soruşturulmasıdır.
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,” hükmünü içermektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içinde yetkili idare mahkemesinde güvenlik soruşturması iptal davası açmaları gerekmektedir.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Memurluğa girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Memurluğa girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması şartı 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunla getirilmiştir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Kuralla güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında kamu mercileri tarafından özel yaşamı ile ilgili sorular sorulması da dahil olmak üzere bir bireyin özel hayatı, iş ve sosyal yaşamıyla ilgili bilgilerinin alınması, kaydedilmesi ve kullanılması özel hayata saygı hakkına sınırlama niteliğindedir.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
Öyleki adli mercilerde veya güvenlik birimlerinde suç isnadından dolayı yargılanma veya ifade verme bile güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkmasına yol açabilmektedir.
Güvenlik Soruşturmasında Telefon Kayıtları Olumsuz Sonuç Yaratır Mı?” soruları gibi birçok soru düşüneceksiniz. Bu nedenle tüm ihtimalleri buraya tek tek yazıyoruz. güvenlik soruşturmanızın olumsuz gelmesi mümkündür. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adaylar 60 gün içinde YD talepli iptal davası açmalıdır.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Güvenlik soruşturması devlet kurumlarında memur olmak isteyenlerle kamuda çalışmak isteyenler hakkında yapılan araştırma sonuçlarını ihtiva eder. Bu kapsamda da kişinin adli sicil kaydı, hakkındaki mahkeme kararları, memurluktan çıkarılma cezası alıp almadığı gibi bilgiler incelenir.
17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Hakkında Kanuna göre, güvenlik soruşturmasına kişinin eşi veya birinci derece kan ve sıhri hısımları dahil edilmeyecektir.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da dosyanız devam ederken memur olmanız da herhangi bir engel yoktur.
Güvenlik Soruşturması Kalktı mı? (2023)
Ancak 29.11.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile KHK'nın getirdiği bu güvenlik soruşturması şartı iptal edildi. Bugün gelinen noktada kamuya alımlarda güvenlik soruşturması yapılmıyor.
Sosyal medya paylaşımları yapılan bir sosyal medya hesabının bulunması durumunda güvenlik soruşturması esnasında sosyal medya hesapları incelenir. Sosyal medya hesapları içerisinde zararlı ve kamu yararına aykırı paylaşımlar yapılırsa bu memuriyete girişte mutlaka değerlendirilir.
Öncelikle gerek polisliğe girişte aranılan şartlar arasında, gerekse de Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinde otelde kalmak polisliğe engel olarak geçmemektedir. Bu yüzden otelde kalmak polisliğe engel değildir.
Güvenlik soruşturması noktasında ise; sosyal medya paylaşımları, güvenlik soruşturmanızı doğrudan olumsuz etkilememekle birlikte; eğer ki paylaşımlarınız terör ile ilintili ise ve bu durum emniyet makamlarının “istihbari kayıtlarına” işlendi ise bu durumda güvenlik soruşturmanız olumsuz sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri