Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir.
Gastrit, ülser, erezyon, herni, özefeajit, emilim bozukluğu, kanserler, kanama, polipler gibi tanılar konulabilir. Bu tanılara göre de hastanın tedavisi başlanır. Gerekli durumlarda biyopsi alınıp patolojiye gönderilebilir'' şeklinde konuştu.
Endoskopi, ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak bir metre uzunluğunda ve parmak kadar kalınlığı bulunan bir cihazdır. Endoskopi işlemi ise ağızdan hortumla girilerek yemek borusunun, onikiparmak bağırsağı ve midenin incelenmesine denir.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer. En kısa sürede ve kolay şekilde gerçekleştirilen uyutularak endoskopi işlemi, birçok rahatsızlığın tanısı noktasında karşımıza çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
2023 endoskopi fiyatları 2022 endoskopi ücretleri ile paralel bir çerçevede karşımıza çıkar. Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.
Endoskopik görüntüleme yöntemlerinin reflü, yemek borusu kanseri, gastrit, ülser, mide kanseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ve sindirim bozuklukları, kolon kanseri ve birçok diğer bağırsak hastalıklarının teşhisinin konulmasında önemli bir yeri bulunur.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Endoskopi işlemi sırasında verilen sedasyon ve anestezi kişide dikkat dağınıklığına ya da bilinç bulanıklığına yol açabileceği için yanınızda size refakat edecek biriyle gelmeniz iyi olacaktır.
Üst gastrointestinal sistem endoskopisi (gastroskopi) mide kanseri tanısı için en uygun yöntemdir. Gastroskopik inceleme sırasında üzerinde küçük bir kamera olan ince bir hortum boğaz yolu ile mideye indirilir.
Endoskopi ile midenizin içi değerlendirildiğinde şüpheli görünen yerden biyopsi yapılır. Bu alınan parça patolojiye yollanır. Patoloji sonucunda bu alınan parçada gastrit, helikobakter bakterisi veya kanser olup olmadığı değerlendirilir.
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.
Tanısal amaçlı endoskopi, zor veya ciddi tehlikeleri olan bir işlem değildir. İşleminin zorlukları, anestezi ile yapıldığında ortadan kalkmaktadır. Bu işlem için uygulanan sedoanaljezi, ameliyatlarda uygulanan anesteziye göre daha yüzeysel ve kısa süreli olmaktadır.
İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
Endoskopi işlemi sırasında hangi giysileri tercih edebilirim? İşlem öncesinde ve sonrasında bol giysiler giyebilirsiniz, işlem sırasında ise tıbbi bir önlük tercih edebilirsiniz. Endoskopi ne kadar sürer? İşlem süresi olası durumların haricinde 10-30 dakika arasında değişir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Genellikle mide kanaması olan kişilere, yutma güçlüğü, mide ekşimesi, reflü gibi hastalıkları bulunan kişilere yapılmaktadır. Bunların yanı sıra uzun süre kabızlık problemi yaşamış olan ve ilaç ile tedaviye cevap vermeyen kişilere de endoskopi uygulanmaktadır.
İşlem sırasında genellikle hastaya sedasyon veya anestezi uygulaması gerekmez.
Endoskopi tüm sindirim sisteminin incelenmesine verilen genel bir addır. Endoskopi ile yemek borusun, mide, on iki parmak bağırsağı, kalın ve ince bağırsakların incelenmesinin tümüne tıp literatüründe endoskopi denmektedir. Gastroskopi ise yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının birlikte incelenmesine denir.
Anormal olarak değerlendirilebilecek bir sonuç kişinin bakteriyel bir enfeksiyon, mide kanseri veya iflamasyonu olup olmadığını bize gösterir. Normal sonuçlarda ise acil bir problem olmadığını anlayabiliriz.
Düşük riskli, bir işlem olan mide biyopsisi işlemi hastalardaki bazı yan etkilere yol açar. Bu yan etkiler yüksek oranla işlemin uygulanma stiline ve midede yaşanan hava basıncına bağlı olarak şişkinlik ve gaz sancısıdır. Birkaç gün arayla devam eden bu etkiler kısa sürede geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri