İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir. Belediye başkanları ise memurun atamasını kendisi yaptığı takdirde bu memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Hizmet gerekleri ve kamu hizmet amacına uygun kullanmak zorundadır. Disiplin soruşturması sebebiyle açığa alınma tedbiri en fazla 3 aydır. Bu süre sonunda memur hakkında bir karar verilmediği takdirde memurunda görevine başlatılması gereklidir. Bu sürenin bulunmasını keyfi uygulamaların önüne geçmektir.
657 sayılı Kanunun 137. ve devamı maddelerinde görevden uzaklaştırma usulü belirtilmiş olup, sözleşmeli personelin sözleşmesinin askıya alınması usulü ise mevzuatımızda bulunmamaktadır.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
Görevden uzaklaştırılanların prime esas kazançlarının yarısı üzerinden prim alınır, prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı (15 gün) olarak hesap edilir.
İlgili 34 soru bulundu
İhtiyati bir tedbir olarak da uygulanan bu karar görevden uzaklaştırma olarak adlandırılır. Açığa alınma olarak da adlandırılan görevden uzaklaştırma ile bir cezalandırma yapılmış olmaz. Bu uygulama ihtiyaten alınır ve belirli bir süreliğine devlet memuru görevini yapmaz.
Görevden uzaklaştırma durumu, kamu görevlerinin gerektirdiği durumlarda görevi başında kalmasında sakınca bulunan devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Bu tedbir atamaya yetkili amirler, genel müdürlük ve bakanlık müfettişleri, şehirlerde valiler ve ilçelerde kaymakamlar tarafından alınmaktadır.
Görevden uzaklaştırma tedbiri; bir disiplin kovuşturmasından kaynaklandığı hallerde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır. Bu halde memurun tekrar görevine başlatılması zorunludur.
Açığa alınan şehir dışına çıkabilir mi? 657 sayılı Kanunda ise memurların ikamet ettikleri veya görev yaptıkları il dışına çıkışlarını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Sonuç olarak hukuki açıdan idari izin kullanan memurlar izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkabilir.
açığa alınan bir devlet memurunun maaşı ve emekliliği işlemeye devam eder. açığa alınan memur, her zamanki gibi mesai saatleri içerisinde işyerinde bulunmak zorundadır. ancak herhangi bir iş yapamaz. boş boş oturur. herhangi bir ek mesai tazminatı - ödemesi de haliyle alamaz.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
İstihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından Devlet Memurları Kanunu'nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
D- EMEKLİLİK AYLIĞI BAĞLANMASI
Aylık bağlanabilmesi için memuriyet, SSK, BAĞKUR hizmetlerinin toplamında memurluktan emekli olabilme şartları taşınması halinde memur görevinden atılmış olması, görevden çıkarılmış olması, istifa etmesi gibi durumların bir önemi bulunmamakta olup ilgili kişilere aylık bağlanmaktadır.
Bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alınması hâlinde işlenen suçun türü ve niteliğinin bir önemi bulunmamaktadır. Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 31 ve Madde 15 hükümlerinde açıklanan durumlara gore de, bir memur kurumu tarafından görevden uzaklaştırılırsa veya herhangi bir suçtan tutuklanırsa veya gözaltına alınırsa bu memura görev aylıkları 2/3 olarak ödenir ve hizmet süreleri de yarım olarak hesaplanır.
Görevden uzaklaştırılan veya hakkında disiplin soruşturması yürütülen personelin başka bir kuruma naklen atanmasında mevzuat açısından bir engel bulunmamaktadır. <
İcralık Olan Aday Memurun Memuriyetine Son Verilir Mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin A fıkrasında belirlenen memur olabilmek aranacak genel şartlarda, borçlarından dolayı hak ve alacaklarına haciz konulmasının memuriyete engel olduğuna dair bir hükme yer verilmemiştir.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
İstifa edebilirsin ancak. Diğer kuruma geçmek için şartlar oluşsa bile 6 ay beklemek zorundasın.
Bunun üzerine ilgili madde tekliften çıkarılarak yeniden çalışma yapıldı. Bu düzenleme yasalaşırsa, özellikle ilgili hakkında 'babası FETÖ'cü, kardeşi FETÖ'den tutuklandı'gibi gerekçelerle kişilerin memuriyete giriş engellenmeyecek.
Açığa alınma, görevden uzaklaştırma, işten el çektirme, tutuklanma, gözaltına alınma ve benzeri haller ile akli dengesizlik gösteren personelin tabancası birimince geçici olarak alınıp muhafaza edilir. Ancak bu haller meslekten ihracı gerektirdiğinde tabanca geri verilmez.
2 1.KADRO AÇIĞI A.GENEL OLARAK Kadro açığı, boş olmayan memur kadrolarının, yasal ve siyasal nedenlerle kaldırılması ile ortaya çıkmaktadır. Kadrosu kaldırılan fakat memurluk statüsünden çıkmamış memurların durumu kadro açığıdır.
Aynı Yasanın 108'inci maddesinin son fıkrası da 2670 sayılı Yasa ile değiştirilerek “muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar” hükmü getirilmiş, böyle muvazzaf askerlik hizmeti süresince memurların aylıksız izinli sayılarak kadroları saklı tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri