Polenler kendi içerisinde türlere ayrılır. Ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar etkisini sürdürür.
Polen alerjisi, nezle belirtileriyle benzerlik gösterir. Nezle belirtileri ortalama 1 hafta içerisinde kaybolurken, polen alerjisi 2-4 ay arasında sürebilir.
Ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek etkilidir.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur.
Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Şikayetler yılın sadece belirli zamanlarında yaşanır ve diğer aylarda kişi çoğunlukla böyle sorunlar yaşamaz. Polen alerjisi, en çok 18 ile 25 yaş arası kişilerde görülür. Çocuklukta ise ender olarak görülebilir.
Polen mevsimi ilkbahar olarak bilinmesine rağmen ağaçların çiçek açma mevsiminin erken olduğu bölgelerde, şubat aydan başlayıp, sonbahar sonuna kadar devam etmektedir. Ağaç polenleri şubat-nisan, çayır polenleri mayıs-temmuz, yabani ot polenleri ise en çok ağustos-ekim aylarında görülür.
Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler.
4) Enerji veren bileşenler içeren polenin sabahları kahvaltıdan önce veya sonra alınması tavsiye edilir. 5) Taze mevsim meyveleri hazırlamış olduğunuz smoothie içine 1 tatlı kaşığı taze ya da kuru polen karıştırarak afiyetle içebilirsiniz.
Bahar aylarıyla başlayan polen alerjisi kader değil. Toplumun büyük kesiminde görülen alerji, kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Üstelik erken tedavi, muhtemel başka rahatsızlıkları da önlüyor.
Tam olarak etkilerini göstermesi için aradan 1-2 hafta geçebilmektedir. Tüm mevsim boyunca düzenli tüketimlerine özen gösterilmelidir. Polen alerjisine iyi gelen şeylerin başında tuzlu su geliyor. Tuzlu su ile gargara veya burun temizliği yapılması iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olmaktadır.
Tedavi edilmezse bu durumlar tekrarlayabilir. Bahar alerjisi; sinüzit, otit ve astıma neden olabilir.
Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bazı çocuklarda 6 ila 8 ay gibi kısa bir sürede, semptomlarda azalma görülür.
Polenler, sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabah erken saatlerde en yüksek seviyeye ulaşırlar. Polen alerji dönemleri her yörenin mevsimine, bitki örtüsüne, polenlerin çeşitliliğine göre değişiklik gösterebilir.
Kontakt dermatit iki ile dört hafta sürecek ve ardından kızarıklık düzelecektir. Ancak polen mevsiminde polen gibi alerjenlere maruz kalırsanız, maruz kalmaya devam ettiğiniz sürece veya mevsim bitene kadar alerjik reaksiyonunuz haftalarca veya aylarca devam edebilir.
Alerjik rinit belirtileri, yıl boyu sürebilir veya çoğunlukla bahar aylarında olmak üzere bazı mevsimlerde daha belirgin olarak ortaya çıkabilir.
Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikayetler bütün yıl sürer. Alerjenler ise ev tozları (akarlar), küf mantarları, hayvan tüyleridir. Mixt tip: Her iki tip bir arada görülür. Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren formuna dönebilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Başlıca alerjen besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susam yer almaktadır. Bahar dönemlerinde, alerji belirtilerinin artmasına karşı bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Zeytinyağı, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, ve çörek otu karışımının da alerjiye çok iyi geleceğini söyleyen Kunak, karışımı on beş gün beklettikten sonra süzüp kaşınan bölgeye sürülmesi gerektiğini açıkladı.
Örneğin çoğu ağaç polenleri kış sonu ve ilkbahar başında atmosferde yoğun iken, çayır (çimen) ve tahıl polenleri ilkbaharda ve yaz mevsimi başında, yabani ot polenleri ise yaz mevsimi sonu ve sonbaharda daha yoğun olarak bulunurlar.
Astım ve alerji hastaları yaz aylarında rahatsızlıklarını tetikleyebilecek, şikayetlerini artırabilecek pek çok etkenle karşılaşıyor. Bu nedenle yaz mevsimi astımlı ve alerjisi olan bireyler için riskli dönemlerinin başında geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri