Sağlığa faydaları bulunan menengiç bitkisi, kuruyemiş ya da kahve olarak tüketilir. Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Yalnız, dikkat etmeniz gereken önemli bir husus vardır: Menengiç kahvesi esasında bir tür fıstık olduğu için yağ oranı yüksektir, bu sebeple günde 2 fincandan fazla içilmemelidir.
Aynı zamanda sindirim sistemine yardımcı olarak sindirim sorunlarını hafifletebilir. Menengiç yağı kalp sağlığını destekleyen sağlıklı yağ asitleri içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Kandaki şeker seviyelerini dengeleyebilir ve diyabet riskini azaltabilir.
Sindirime Yardımcı: Menengiç kahvesi, sindirim sistemi sağlığına da faydalıdır. Sindirime yardımcı olan lifler içerir ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Enerji Verir: Menengiç kahvesi, kafein içerir ve bu nedenle enerji seviyesini artırır.
İlgili 32 soru bulundu
1) Sütle pişirilir, kafein içermez
Birbirinden leziz Antep yemeklerinin ardından tadına doyumsuz menengiç kahvesi sunulur. Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır.
Mideden geç sindirilerek kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Yüksek protein içeriğinden dolayı kasları besler ve yağ yakmayı kolaylaştırır. Ancak yağ içeriği yüksek olduğu için günde iki fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.
Kanser riskini azaltma: Menengiç tozu, kanser riskini azaltabilecek antioksidanlar içerir. Özellikle, menengiç tozunda bulunan ellagik asit, kanserle mücadelede etkili bir bileşik olarak bilinir. Bu faydaların yanı sıra, menengiç tozu ayrıca iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
''Menengiç kahvesinin faydalarına baktığımızda kronik mide rahatsızlıklarını ve midedeki ağrıları geçirir. Akciğer iltihaplarını temizler.
Diyabet hastaları için oldukça faydalı bir bitkidir. Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Cinsel gücü artırır. Kan dolaşımına faydasından dolayı kalbin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Antep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Menengiç Kahvesi / Antep Melengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi 16.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Günün her saatinde içilebilen kahve çeşitlerinden biri de menengiç kahvesidir. Menengiç kahvesi yumuşak içimi ve aroması ile farklı bir tada sahiptir. Diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak Türkiye'de yetişen menengiç ağacının meyvelerinden elde edilir.
Mide içerisinde geç sindirilen menengiç kahvesi kan şekerini yavaşça yükselterek uzun süreler tokluk sağlar. Vücutta fazla suyun atılmasını sağlayarak ödemin atılmasına yardımcı olur bu durum da zayıflamaya katkıda bulunur. E vitamini içeren menengiç kahvesinin tok tutucu özelliği vardır.
İsimler. Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya ilinin Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.
Menengiç kahvesi, yüzyıllardır Güneydoğu'nun kendine özgü lezzetleri arasında bulunuyor. Üstelik lezzetinin yanı sıra kalp damar rahatsızlıklarından böbrek sorunlarına kadar birçok sağlık sorununda etkili olan bu tescilli kahve, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Yaprakları ve çiçekleri, diş ağrısı ve yer eklem rahatsızlarında; toprak üstü kısımları ve dalları tansiyon düşürücü, ağrı kesici, antiseptik; meyveleri prostat ve idrar yolları iltihaplarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bu şekilde tüketildiğinde menengiç yağı iştah açar. Menengiç yağı içerdiği B ve E vitaminleri ile de vücuda oldukça faydalıdır.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
Günümüzde pek çok kişi “Menengiç kahvesi nasıl yapılır?” merak eder. Cezvenin içine kişi başına bir fincan su eklenir. Ardından kahve hazneye ilave edilir. Bir süre pişirilen karışım, afiyetle tüketilebilir.
A vitaminden zengin yeşil-sarı sebzeler ve meyveler, kanserojen maddelerin etkisini azaltır. Çinkonun en zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini artırır ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.
Pek çok sağlık yararı sunsa da aşırı tüketildiğinde veya belirli sağlık durumlarına sahip bireylerde bazı menengiç kahvesi zararları mevcuttur. Bu içeceğin içeriğinde bulunan kafein, aşırı alındığında uykusuzluk, sinirlilik, kalp çarpıntısı gibi yan etkilere yol açabilir.
Vedat Göral, “Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketen kişilerin karaciğer kanserine yüzde 52, kalın bağırsak kanserine yüzde 36, mide ve pankreas kanserine ise yüzde 13 daha az yakalandıkları gözlemlendi” dedi.
Ayrıca direkt gün ışığından uzak nemsiz ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz menengiç kahvenizin uzun süre taze olmasını sağlayacaktır. Buzdolabında saklamak menengiç kahvenizin bozulmasına neden olabilir.
İŞTE DAL GİBİ İNCECİK YAPAN MENENGİÇ KAHVESİ
Vücuda giren her besinin hızla ayrışmasını sağlayarak yağ depolarını enerjiye çevirir. Menengiç kahvesi özellikle bel bölgesinden kilo vermek isteyenler için idealdir. Bel kısmındaki yağları cayır cayır yakan menengiç faydasını aç karnına tüketilince sağlar.
Menengiç Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Ben iki kişilik yaptım, kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz. Cezveye 2 tatlı kaşığı menengiç kahvesi, 2 tatlı kaşığı şeker ve 2 fincan süt ekleyin, ocakta karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri