EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA İŞSİZLİK MAAŞI Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesheden işçinin, işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün değildir. Feshin, evlilik gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.
Evlilik sebebi ile işten ayrılan kadın işçinin işsizlik sözleşmesini kendi isteği doğrultusunda feshetmesi nedeni ile işsizlik sigortası alabilmesi mümkün olmaz. 4447 sayılı yasa uyarınca yapılan düzenlemeler bu konuya ilişkindir.
Evlilik Tazminatında İhbar Alınır mı? İşçinin 1475 Sayılı Kanun'un 14. maddesine göre evlilik sebebiyle istifa etmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmuyor.
Bu nedenle işten evlilik sebebiyle ayrılmak isteyen işçi işten ayrılma tarihinden önce en az 1 yıl boyunca söz konusu iş yerinde çalışmış olmalıdır. 1 yıldan daha az süreli çalışmalar işçiye bu hakkı kullanma yetkisi vermeyecektir.
İşten ayrılma sürecinizi bildirirken çalışma sürenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma ihbar süresi 6 aydan daha az süreyle çalışan biri için 2 haftadır. 6 ay ile 1.5 yıl arasında çalışan biri 4 hafta önceden bildirmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kadın işçi, evlilik nedeni ile iş akdini feshederse ihbar süresinde çalışmak zorunda değildir, sözleşmesini derhal feshedebilir.
EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA İŞSİZLİK MAAŞI
Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesheden işçinin, işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün değildir. Feshin, evlilik gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Yani evlenen kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde evliliğini gösterir belge ile işyerine başvurursa ve kıdem tazminatı için yeterli hizmet süresi var ise işveren, kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
İşçinin bir yıl çalışmış olması gerekir. Dolayısıyla işçi bir yıllık kıdemi dolduramazsa evlilik tazminatına hak kazanamayacaktır. İş sözleşmesi kıdem tazminatına engel olmayacak nedenlerle sona ermiş olmamalıdır. Ayrıca iş sözleşmesi evlilik nedeni ile sona ermiş olmalıdır.
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi'ne göre evlilik tazminatı, kadın işçi evlendikten sonra 1 sene içinde işten ayrılırsa işveren tarafından ödenen bir tazminat türüdür. Çalışanın o işyerinde çalıştığı her bir sene karşılığında, 30 günlük son brüt ücret tutarında tazminat ödenir.
Evlilik nedeniyle işten ayrılan ve kadın işçinin tazminat hakkını almak için iş sözleşmesini fesheden işçi, gerekli şartların da bulunması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Evlilik sebebiyle iş akdini feshetme hakkı ve evlilik sebebiyle kıdem tazminatı talep hakkı erkek işçilere verilmemiştir.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2024 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
O halde evlilik tazminatı alabilmenin şartları şunlardır; Geçerli bir iş sözleşmesinin bulunması gerekir. İşçi, işyerinde çalışma süresi en az 1 yıl olmalıdır. İş sözleşmesi evlilik nedeni ile feshedilmiş olmalıdır.
02.06.2011 Tarihinden itibarenkurumunuzda………Personeli olarak çalışmakta bulunmaktayım. 07.08.2021 tarihinde evlendim ve ilgili 1457 sayılı İş kanunun 14.madde gereğine dayanarak, evlilik nedeniyle 15.19.2021 tarihinden itibaren geçerli olarak iş sözleşmemi sona erdirmekteyim.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.
Kıdem tazminatı alabilmek için aynı işverene bağlı işyerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor.
Ancak, istifa durumunda tazminat alabilmenin birkaç şartı vardır. İlk olarak, çalışanın en az 15 yıl boyunca aynı işverene bağlı olarak çalışmış olması ve toplamda en az 3600 iş gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, istifanın geçerli sebeplerle gerçekleşmiş olması da önemlidir.
Geçimsizlik sonucu evlilik birliğinin sona ermesinden sonra tarafların yeniden bir araya gelmesini engelleyen bir hüküm yasalarımızda yer almamıştır. Anılan maddede kadın işçinin boşandığı eski eşi ile evlenmesi halinde, kıdem tazminatının ödenemeyeceği şartı da getirilmiş değildir.
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılan kadın işçi, başka bir işte çalışabilir. İşveren ödediği kıdem tazminatını geri isteyemez.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri