Vücut sıcaklığının normalden düşük (hipotermi) olması ve kandaki bilirubin seviyesinin yüksek (hiperbilirubinemi) olmasından dolayı sarılık, bebeklerde sık görülen belirtilerdendir. Menkes hastalığı, beyaz veya gri renkte seyrek saçlar (kinky hair) ve sinir sisteminin bozulması ile karakterizedir.
Menkes hastalığı (Menkes kinky hair sendromu), erken çocukluk döneminden itibaren bulgu veren X'e bağlı resessif geçiş gösteren, ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır1.
Menkes hastalığı X'e bağlı resesif geçişli, ender olarak görülen nörodejeneratif bir hastalıktır. Klinik bulgular bakır emilimi ve taşınmasındaki bozukluk ve bakır bağımlı enzimlerin aktivitelerindeki bozukluktan ortaya çıkmaktadır.
Menkes hastalığı, doğumdan önce mevcut olan çok nadir bir bakır metabolizması bozukluğudur. Erkek bebeklerde görülür ve bakır seviyelerini etkiler. Bakır eksikliği anemi ve osteoporoza neden olabilir. Vücutta fazla miktarda bakır bulunması ise zehirlidir.
Oksipital lob beynin en arkasında bulunan ve görme becerimizi gerçekleştiren ve şekillendiren bölgedir. Bilindiği gibi beyin sağ ve sol yarımkürelerden oluşur. Oksipital lob da hem sağ hem sol yarımkürede bulunur. Sağ görüş alanı sol tarafta işlenirken, sol görüş alanı sağ tarafta işlenir.
İlgili 45 soru bulundu
Oksipital lobların her iki taraflı olarak hasar görmesi “kortikal körlük” denen bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Göz, göz sinirleri, görme sisteminin ara durakları sağlam olmasına rağmen gözden gelen verileri değerlendirecek beyin bölgelerinin çalışmıyor olmasından dolayı bilinçli olarak “görme” gerçekleşmez.
Oksipital kemik kraniumun arka ve alt kısmında buluna daire şeklinde membranöz kemiklerdendir, ikiz kenar yamuk şeklinde ve kendinden kavislidir. Oksipital kemik büyük bir açıklık olan ve içinde vertebral kanalla kranial iletişimi sağlayan foramen magnum ile delinmiştir.
Fazla bakırın %90'ı karaciğerden safrayla birlikte atılır ve dışkı ile vücuttan uzaklaştırılır. İdrar yoluyla bakır atılımı ise sadece %10 kadardır. Karaciğerden atılım yetersiz kaldığında idrardan bakır atılımı artar ancak bu, fazla bakırı vücuttan uzaklaştırılabilmesine yetmez.
Bakır mineralinin eksikliği sık hastalanma, aşırı yorgunluk, kırılgan kemikler ve öğrenme zorluklarına, fazlalığı ise düzensiz kalp atışları, koma, böbrek veya karaciğer hasarlarına neden olabiliyor.
Bakır, hemoglobin üretimini destekler; demirin karaciğerde emilimine yardımcı olur. Bu nedenle bakır minerali eksikliğinde demir metabolizması düzgün çalışamaz ve anemi (kansızlık) ortaya çıkabilir. Kansızlık neticesinde halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi gibi problemler görülebilir.
Menkes sendromu X'e bağlı çekinik kalıtım gösteren bir hastalık olduğu için neredeyse sadece erkekleri etkiler, kadınlar taşıyıcı konumundadır. Nadiren kadınlarda da görülebilir. Genellikle, belirtiler bebeklik döneminde başlar ve ilk yıllarda ölümcüldür. Menkes hastalığı görülen bebekler genelde erken doğarlar.
Wilson hastalığına temel tedavi yaklaşımı vücuttaki fazla bakırın şelasyon yöntemiyle tutulması ve vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Wilson hastalığı tedavi süresi ise yeni bir tedavi yöntemi bulunana kadar kullanılan mevcut ilaçlar ile ömür boyudur.
Çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Çinkonun hücre bölünmesinde görevi vardır. Bakır normal bağ dokuların korunmasına katkıda bulunur. Bakır normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
Çinko ve bakır kombinasyonu (4); Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkı sağlar. Normal hücre oluşumu ve korunmasında katkısı vardır. Normal enerji oluşum noktasında etkilidir.
Bakır birçok hücresel fonksiyon için gereklidir ancak aşırı miktarlarda bulunduğunda toksiktir. Bakır taşıyan ATPase 2 proteini, fazla bakırın vücuttan atılması için özellikle önemlidir. ATP7B genindeki mutasyonlar, taşıma proteininin düzgün çalışmasını önler. Buna bağlı olarak vücutta aşırı miktarda bakır birikir.
Wilson hastalığı, insan genomunda 13. kromozom da bulunan ATP7B genindeki defekt sonucunda ortaya çıkan ve bakırın karaciğerden safraya atılmasındaki mekanizmların yetersizliği sonucunda vücutta bakır birikimine bağlı bulgularla kendini gösteren otozomal resesif (çekinik) geçişli bir hastalıktır.
Kandaki bakır seviyesinin tespit edilmesi için kan testleri (seruloplasmin) yapılır. Ayrıca doktorlar, Wilson hastalığına neden olan gen mutasyonlarını kontrol edebilmek için başka bir kan testi de isteyebilir.
Oksipital nevralji şiddetli baş ağrısına neden olur. Ağrı genellikle üst boyunda veya başın arkasında başlayarak gözlerin arkasına ve kafa derisine doğru yayılır. Mevcut bir baş ağrısı olsun ya da olmasın genellikle ani ağrı artışları, patlamaları ile karakterizedir.
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Oksipital sinirler, kafanın en tepesinden ense köküne kadar olan hislerden sorumludur. Oksipital nevralji ense kökünden başlayarak, başın üzerine doğru uzanan elektrik çarpması hissi, karıncalanma veya ağrı ile ortaya çıkabilir. Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beyin Sapı İnme
Beyin sapında felç meydana gelmesiyle vücudun her iki tarafının da etkilendiği felç türüdür. Bu, hastayı kilitli bir durumda bırakmaktadır. Konuşma ve hareketlerin boyun altından itibaren mümkün olmadığı vakalardır.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Vücutta bakır eksikliğinin anlama yolları vardır. Bunlar: saç dökülmesi, ishal, yaralar, iştahsızlık, nefes darlığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri