Valsalva manevrası, solunum yolu veya supraventriküler taşikardi (SVT) durumlarında acil tıp teknisyenlerinin kullandığı nefes vermeyi esas alan hareket. Genelde ağzı kapatıp burnu bastırarak gerçekleştirilir diye bilinse de öyle olmamakla birlikte uzman kişi tarafından uygulanmalıdır.
Valsalva Manevrası
Sıklıkla dalış yapan kişilerce kullanılsa da; kardiyak kullanımı içerisinde, sol ventrikül disfonksiyon ve dispne değerlendirmesi ve iletim anormallikleri (paroksismal supraventriküler taşikardiyi sonlandırma) yer almaktadır.
Valsalva manevrası yapmak: Bu yöntemde ağız ve burun delikleri kapatıldıktan sonra kulaklarda hava çıkması sağlanır. Manevra sırasında çok sert üflememeye dikkat edilmelidir. Çünkü bu, kulak zarına zarar verebilir.
Valsalva manevrasının anormal kalp atış hızını tedavi ettiği söylense de, Valsalva manevrasını uygulamanın önemli bir yan etkisi, hipotansiyona neden olabilmesidir. Egzersizi yaparken kan basıncınızda ciddi bir düşüş yaşayabileceğiniz için bu sizi bilinçsiz hale getirebilir.
Dalgıçlar bu duruma uyum sağlamak için kulak eşitleme denen yöntemleri kullanırlar. Çeşitli kulak eşitleme yöntemleri vardır. En yaygın kullanılanı valsalva manevrası olarak bilinir. Bu yöntemde ağız ve burun kapalıyken dışarıya hava verilmeye çalışılır.
İlgili 42 soru bulundu
Valsalva Manevrası: Hasta ağız ve burun deliklerini kapatarak dışarıya hava vermeye çalışır. Bu manevra ile nazofarenksten östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa pozitif hava basıncı verilir. Orta kulakta oluşan pozitif hava basıncı kulak zarının dışa doğru hareket etmesini sağlar.
Ayrıca hastanın birkaç gün süreyle günde 3-5 defa valsalva manevrası yapması önerilir. Valsalva manevrası, solunum yolları yani ağız ve burun kapatılarak orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan harekettir.
Valsalva manevrası birkaç şekilde uygulanabilir. Bunun için hastanın, 15 saniye boyunca 40 mmHg basınç oluşturacak şekilde bir manometreye üflemesi istenir, bir enjektör pistonunu üfleyerek itmesi istenir ya da kapalı glottise karşı zorlu soluk verdirilir.
Düzensiz kalp ritmi, kanama ve valsalva manevrasına bağlı kan basıncında düşme, aort darlığı veya yetmezliğine bağlı koroner arterlere yeterli kan gelememesi veya koroner arter spazmına bağlı kalp kasında oksijen alımının azalmasına neden olur.Koronerlerdeki akımın azalması kalp kasında iskemi ve infarktüse neden olur.
Sinüs valsalva anevrizması (SVA) rüptürü, kalp cerrahisinde nadir rastlanılan bir lezyondur. Konjenital veya edinsel olabilir. Konjenital SVA rüptürleri kalp boşluklarına doğru uzanan boru biçiminde, ince duvarlı lezyonlardır.
Valsalva manevrası, solunum yolu veya supraventriküler taşikardi (SVT) durumlarında acil tıp teknisyenlerinin kullandığı nefes vermeyi esas alan hareket. Genelde ağzı kapatıp burnu bastırarak gerçekleştirilir diye bilinse de öyle olmamakla birlikte uzman kişi tarafından uygulanmalıdır.
Yutkunma, esneme, çeneyi esnetme, sakız çiğneme, su içme ve tuzlu su ile gargara yapma yanı sıra valsalva manevrası olarak bilinen, burnu tıkayıp, derin nefes alıp ardından ağzıda kapatarak burundan yavaşça nefes vermeye çalışma yöntemi kulak tıkanıklığını hızlı bir şekilde giderebilir.
Bu işlemi yaparken kişinin bilincinin açık olmasına dikkat edilmelidir. Boğulma tehlikesi geçiren kişinin bilincinin açık ancak rahat bir şekilde konuşamayıp, nefes alamayıp ve güçlü bir şekilde öksüremiyor olması gerekir. Bilinci kapalı olan ve özellikle bebeklere heimlich manevrası uygulanmaz.
Valsalva manevrası, ıkınma ve soğuk su vagus sinirini uyararak kalp atış hızını kontrol etmeye yardımcı olur. Derin nefes almak sizi rahatlatır ve çarpıntıyla birlikte gelebilecek stresi ve endişeyi azaltır.
Vagal Manevralar: Karotis sinüs masajı; Hasta supin pozisyonda yatırılır ve karotis arter atımlarını daha iyi alabilmek için boyun, masaj yapılarak alanın karşı tarafına çevrilir. Karotis sinüs sıklıkla mandibula köşesinin altında, tiroid kartilaj seviyesinde yer alır. Arteryal atımın kenarındadır.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Kalp atışının 120'ye yükselmesi ve daha fazla olması sorunlara neden olabilir. Bu sebep ile kalp atışlarının sabit tutulması önerilir. Sabit tutmak için ise aktiviteler sınırlanabilir, spor esnasında mola verilebilir ve kalp atışını düzenlemek için diğer düşürme teknikleri uygulanabilir.
Bir el yumruk yapılarak, göbeğin hemen üstüne, başparmak içeri gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır ve aynı anda içe ve yukarı doğru 5 kez bastırılır. Hava yolu tıkanıklığına neden olan cisim dışarı çıkana ve kişi kendi kendine nefes alabilene veya öksürebilene kadar işlem tekrarlanır.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin. Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır. Tıkanıklık açılmadıysa tekrar sırtına vurulur. Bu işlemler 5'er kez olacak şekilde dönüşümlü olarak tekrarlanır.
Aşırı sümkürmek: Burnun gereğinden fazla sümkürülmesi, nefes tutmak, burun tıkamak veya üflemek kulaklarda yüksek basınç oluşturur. Aşırı eforla yapıldığı takdirde içerden kulak zarını fazlasıyla gerip yırtılmasına, yani kulak zarının delinmesine yol açabilir.
Kulak tıkanıklığını için; Yutkunmak, sakız çiğnemek veya burundan nefes vermek gibi östaki borusunu açmaya yardımcı olan hareketler yapmak, Derin bir nefes alın ve dudaklarınızı kapatarak, burun deliklerinizi hava dolu tutarak ve dikkatlice nefes vererek iç kulak basıncını dengelemeye çalışmak, bol su tüketmek, Ilık ...
Basınç travmasına bağlı kulak kanamasına maruz kalmamak için özellikle iniş sırasında yutkunma hareketleri ile orta kulak üzerindeki basıncın etkisini azaltabilirsiniz. Bol su içmek ve sakız çiğnemek de kulaktaki basıncın azalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri