Menopoz süresi, her kadının farklıdır ve genellikle 3-5 yıl sürer. Bazı kadınlar, menopoz sürecinde hiç semptom yaşamazken, diğerleri sıcak basması, gece terlemeleri, uyku bozukluğu, ruh hali değişiklikleri, vajinal kuruluk vb. semptomlar yaşar.
Dünya Sağlık Örgütü, menopozu yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaştır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğunu göstermektedir.
En sık neden, menopoza bağlı olarak gelişen ve atrofi denilen endometriyal (rahmin iç kısmı) ve vajinal dokulardaki incelmeye bağlı olan kanamalardır. Sık rastlanan ikinci bir neden ise; kullanılan hormon tedavilerine bağlı kanamalardır.
Menopozdan sonra meydana gelen kanamalar, aksi ispat edilene kadar rahim kanseri olarak değerlendirilir ve aksini ispat edebilmek için biyopsi almak gerekir. Ancak menopoz sonrası kanamaların sadece yüzde 5 ila 10'u rahim kanseridir.
İlgili 20 soru bulundu
Bunun nedeni genelde olması gerekenden fazla östrojenin olup da, progesteronun yetersiz olmasıdır. Nadiren anormal hücreler ve kanserleşme saptanabilir. Mutlaka biyopsi ile bu durumun varlığı araştırılmalıdır.
Kadının menopoza girdiği günden itibaren yaşamının sonuna kadar ortaya çıkan tüm kanamalarda; dışarıdan alınmış ilaçlara bağlı değilse yaklaşık yüzde 95'i iyi nedenli kanamalar olmasına karşın, yüzde 5'i kanser kaynaklı olabiliyor. Bunun ideal ayıracı ise biyopsi ile konulabiliyor.
Menopoza girdiniz ve artık adet kanaması dönemlerinizin geçmişte kaldığını düşündüğünüz halde aniden, tekrar kanama başladınız. Kanamanız büyük olasılıkla vajinal atrofi, vajinal kuruluk, rahimde myom (uterus fibroidleri) veya polip gibi kanser olmayan bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Menopoz, kadınlarda 45-55 yaşları arasında yumurtlama ve adet kanamalarının sona erdiği doğal bir süreçtir. Postmenopozal kanama (menopoz sonrası görülen kanama) son adetten en az 1 yıl sonra değişik miktarlarda olabilen kanamalardır ve bu dönemdeki kadınların %10'unda görülür.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menopoza geçiş genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar.
Kadınlar ise menopoz döneminde yaşlanmaya bağlı olarak çekiciliklerinin azaldığını düşünerek uyarılma sorunları nedeniyle cinsel isteksizlik yaşamakta ancak basit kayganlaştırıcılar kullanarak penis vajina birlikteliği içeren cinsel ilişkiyi sürdürebilmektedirler.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Genetik faktörler, bazı otoimmün olaylar, kromozomal bozukluklar, kanser tedavileri (radyasyon ve bazı kemoterapatik ajanlar) erken menopoza neden olabiliyor. Erken yaşta ortaya çıkmış bazı olgularda kendiliğinden veya tedaviyle geri dönüş mümkün olabiliyor.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Olağandışı ve anormal seviyede vajinal kanama rahim kanserinin yaygın belirtisidir. Anormal kanama dışında vajinal akıntı, alt karın ağrısı, adet dönemlerinde değişiklik ve idrar yaparken zorluk çekmede rahim kanserinin diğer bulgularıdır.
Östrojen tedavisi; vajinal lekelenmesi olanlarda verilebilir, Progestin tedavisi; oligomenore, menometroraji ve polimenorenin tedavisinde siklik olarak 10-14 gün/aylık çekilme kanaması sağlar.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Menopoz Sonrası Kanamaların Tedavisi
Hastaya hiçbir tedavi verilmeyebileceği gibi, basit rahim içi kalınlık artışlarında progesteron yada hormonlu spiral (Mirena) uygulanabilir. Eğer polip saptanmışsa histereskopi ile bu polip çıkarılabilir.
Menopoza giren kadınların adet kanamaları genellikle yavaş yavaş azalır ve sonunda tamamen durur. Ancak, bu süreç her kadında farklı olabilir ve bazı kadınlar için adet kanamaları ani bir şekilde kesilebilir.
Premenopoz, menopoz ve postmenopoz olarak üç farklı döneme ayrılan menopoz, sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, libido azalması, cilt kuruluğu gibi belirtilere yol açar.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri