Çünkü vücutlarının ürettiği östrojen hormonu kalp rahatsızlığına neden olan sebeplere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Ancak, kadınlar menopoza girdiğinde vücutlarında östrojen üretimi azalır ve kalp damar hastalıkları riski başlar. Ne yazık ki bu risk her yıl katlanan bir hızla artar.
Menopoz döneminde östrojen salgılanması azaldığı için damarları koruyucu nitrik oksit'in de salınımı azalır. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınlarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla ortaya çıkabilir.
Östrojen hormonunun kolesterol seviyelerini düşürme etkisi de vardır. Menopozda östrojen düzeyleri azaldığında kolesterol seviyeleri artabilir ve atar damarlarda plak (yağlı maddeler ve kalsiyum birikimi) riski artar. Bu nedenle, menopoz döneminde kadınlar kalp krizine daha yatkın hale gelmektedir.
Kadınlık hormonu östrojenin azalmasıyla damar yapısında sertleşme meydana gelir. Damar yapısındaki bu değişim ile birlikte hipertansiyon ve kalp hastalığı oluşma riski artar.
Menopozla birlikte, östrojen ve progesteronun koruyucu etkisi ortadan kalktığında kadınların kalp krizi, aritmi ve kalp yetersizliği riski erkeklerle eşitlenir. Hatta ileri yaşlarda kadınlarda kalp hastalıkları erkeklere göre daha ağır ve daha hızlı seyreder.
İlgili 20 soru bulundu
Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak çeşitli bozukluklar da görülür. Gece terlemesi, ateş basması, çarpıntı, yüzde kızarıklıklar olabilir. Yalnız bu belirtiler bütün hastalarda olmayabilir. Zaten menopoz dönemi ilerledikçe 3-5 yıl sonra, bu belirtiler azalmaya başlamaktadır.
Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma, sıcak basmaları ve gece terlemeleri, uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma ve çarpıntı menopoza girildiğini işaret edebilir.
Menopoz sonrası dönemde depresyon, anksiyete, sinirlilik, üzücü anılar, huzursuzluk, nefret, özgüven kaybı, konsantrasyon eksikliği, hayattan keyif almama, hafıza sorunları, sebepsiz ağlama, panik veya korku ve libido kaybı gibi psikolojik değişiklikler meydana gelir.
Menopozun ilk yıllarında ortaya çıkan belirtilerin çoğu ruhsaldır. Ateş basması, uyku düzensizlikleri, duygudurumda değişkenlik, fenalık hissi, gerginlik, sinirlilik, yorgunluk, halsizlik, uyuşmalar, unutkanlık, ağrılar, nefes darlığı, çarpıntı ve konsantrasyon güçlüğü bu belirtilerden bazılarıdır.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Genellikle 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda adet düzensizliği, kanamanın eskisinden çok daha az olması, sıcak basması, uyku bozuklukları, gerginlik ve depresyon gibi belirtiler menopoza işaret ediyor.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Menopoz: Son görülen âdet kanamasının üzerinden 12 ay geçmesiyle başlayan menopoz döneminde kadın yumurtalıkları işlevini kaybeder. Buna bağlı olarak doğurganlık da son bulur.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Kadınlar için kalp krizi belirtileri daha hafif oluyor ve ağrı daha az esas yakınma olarak görülüyor. Hastalarda göğüs ağrısı olmadan sırtta, kolda, boyunda ve çenede ağrı hissedilebiliyor. Hastalarda ağrı olmaksızın sıkıntı ve nefes darlığı yakınmaları olabiliyor.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Bu eksiklik psikolojik bozulmaya direkt yol açmaz ancak ateş basmaları, uyuşmalar, gece ve gündüz terlemeleri, şişkinlikler, baş dönmesi, denge bozuklukları, çarpıntı gibi birçok otonom sinir sistemi yolu ile ifade edilen şikayetlere yol açar.
Kas ve eklem ağrıları: Özellikle sabahları olan kas ve eklem ağrıları menopoz öncesi ve menopoz başlangıcında görülebilir. Bu ağrılar menopozal hormon tedavisinden fayda görebilir, çünkü östrojen kaslarda antienflamatuar bir etkiye sahiptir, aynı zamanda eklemlerde kayganlığı da artırır.
Sıcak basması, 30 saniye ile 30 dakika sürebilir. Bunun nedeni, vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkileyen östrojen seviyelerinin değişmesidir. Menopoz 45-55 yaşları arasında görülür. Semptomlar hafiften (bazı vakalarda) aşırı şiddetliye kadar değişebilir ve birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
10- Memelerde Ağrı ve Küçülme
Memelerde ağrı, menopoz sırasında dalgalanan östrojen seviyesinin bir sonucu olarak birçok kadının maruz kaldığı bir başka semptomdur. Meme hassasiyeti ve ağrısı, menopoz döneminde artar.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopoz döneminde sık yaşanan sıkıntılar (adet kanamalarında düzensizlikler ve adet kanamalarının kesilmesi, sıcak basmaları, terlemeler, kemik erimesi, kalp damar hastalıkları riskinde artma, genital organlarda kuruluk, idrarla ilgili sorunlar) genellikle östrojen seviyesinin düşmesi ile ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri