Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.
Tüm hormonlarbirbiri ile alakalı olarak zincirleme değişime uğrarken, menopoz döneminin yaklaşmasıile yumurtalıklarda İnhibin- B hormonu salınımı azalır. Ancak bu değerlerdemenopoz teşhisi için yeterli değildir. Testosteron ve progesteron hormon seviyeleri menopoz dönemiile birlikte azalmaktadır.
İşte yaşamın bu östrojen hormonu eksikliği ile birlikte olan evresine menopoz diyoruz. Bir kadınlık hormonu olan östrojen, temel olarak rahmin iki yanında yer alan yumurtalıklarda üretiliyor.
Menopoz döneminde belirli tip kanserlerde yaşla birlikte artış görülüyor. Menopoz döneminde progesteron hormonunun az salgılanması ve östrojen düzeyinin rölatif olarak artması nedeniyle rahim içinde değişimler olmaya başlıyor.
Menopoz evresinden önce, bir kadının vücudu daha fazla döllenebilir yumurtalar üretme girişimindedir ve böylece FSH seviyesi yükselir.
İlgili 34 soru bulundu
FSH değeri 40 pg/ml üzerinde ise tanı kesindir. FSH değeri 25–40 arasında ise menopoza giriş sürecinin başladığı ancak seyrek de olsa yumurtlama ve gebelik olabileceği unutulmamalıdır.
Östrojenin kanda yükselmesi FSH'ın düşmesine neden olur. LH (luteinize edici hormon) FSH ile birlikte yumurtlamayı sağlar. Yumurtlamadan hemen önceki günde LH salgısı artar. Progesteronun kanda yükselmesi LH'ın düşmesine neden olur.
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.
Üçüncü hafta: Progesteron, yorgunluk ve uykuya eğilime neden olur. Kadınların hormonsal değişiminin yaşandığı bir diğer süreç ise her iki adet kanaması arası 28 gün olan kadınlarda âdetin 15'inci ile 22'inci günleri arasında gerçekleşir. Bu hafta boyunca östrojen ile testosteron düşer.
LH hormonu değerleri
Bu dönemlerdeki LH düzeyi 5-20mlU/ ml arasında olmaktadır. Kişi menopoz döneminde ise bu LH seviyesi artar. Fakat LH hormonu seviyeleri FSH hormonu seviyelerine oranla daha geç artış gösterir.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Menopoz döneminde belirli tip kanserlerde yaşla birlikte artış görülüyor. Menopoz döneminde progesteron hormonunun az salgılanması ve östrojen düzeyinin rölatif olarak artması nedeniyle rahim içinde değişimler olmaya başlıyor.
Menopoz hem kan hem de idrar tahlili ile yapılabilen hormon testleri ile belli olur. Düzenli adet döngüsüne sahip olmayan kadınlarda FSH düzeyi 30-40 mIU /ml üzerinde ise menopoz tanısı konulabilir. Çünkü FSH değerinin yüksek olması vücudun yumurta üretebilmek için çok fazla çalıştığına işaret eder.
Yumurtlama sonrası östrojen düzeyi hızlı bir şekilde düşer. Başka bir değişle yumurtlamanın yani türün devamlılığının sağlanmasının ana sebebi östrojenin vücutta düzenli bir şekilde salgılanmasıdır.
Östrojen hormonu seviyesinin düşmesi, kadınlarda bir dizi belirtiye neden olabilir. Bunlar arasında sıcak basması, terleme, uyku sorunları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, depresyon, anksiyete, hafıza sorunları, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riskinin artması yer alır.
Progesteron, döllenmiş bir yumurta için iyi bir ortamın teşvik edilmesine de yardımcı olmaktadır. Progesteron seviyeleri düşük olduğunda, döllenmiş yumurtanın gelişmesi ve büyümesi daha zordur. Düşük progesteron seviyesi adet görmeme, düşük riski ve zayıf yumurtalık fonksiyonuna neden olabilmektedir.
Menopoz ile birlikte overlerin östrojen salgısı büyük ölçüde azalır. Östrojen seviyesindeki düşüş kadın bedeninde ciddi etkilere yol açar. Postmenapozal dönemde kemiklerde kalsiyum ve fosfat depolarının azalması, kemiklerin zayıflaması ve kırılganlığının artması östrojen çekilmesinin başlıca etkilerindendir.
Menopoza girmiş kişilerin kanındaki FSH ve LH seviyesinde yükselme görülür. Östrojen (estradiol) hormonu ise oldukça düşük düzeyde tespit edilir. Premenopoz döneminde ise östrojende yükseklik izlenebilir. Bu bir geçiş aşaması olup, aynı dönem içinde FSH değerinde yalancı düşmeler görülebilir.
Sonuçlar, mililitre başına pikogram (pg/mL) olarak verilmiştir. Estradiol için normal seviyeler: Premenopozal kadınlar için 30 ila 400 pg/mL. Menopoz sonrası kadınlar için 0 ila 30 pg/mL.
Menopoz: Östrojen eksikliğinden dolayı vajinal kuruma ve vajina içinde daralma, küçülme ağrılı cinsel ilişki sebebidir. Ameliyat veya doğumdan hemen sonra cinsel ilişki de ağrıya neden olabilir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Östradiol seviyesi ise maksimum 20 pg/ml olmalıdır. Erişkinlik döneminde ise östron seviyesi 10-200 pg/ml ve östradiol maksimum 350 pg/ml olmalıdır. Menopoz öncesi dönemde östron 17-200 pg/ml ve östradiol 15-350 pg/ml olmalıdır. Menopoz sonrası östron 7-40 pg/ml ve östradiol seviyesi 10 pg/ml altında olmalıdır.
Kan dolaşımında bulunan östrojen, FSH ve LH'nin seviyelerinin azalmasına neden olduğu için bazı oral kontraseptiflerde östrojenler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri