sıf. Asıllı, kökenli, kaynaklı: “Farsça menşeli kelime.” “Tıbbiye menşeli.” “Îran menşeli.”
“Eşyanın Menşei” ne demektir? - Türkiye'de yetiştirilen canlı hayvanlardan elde edilen ürünler, - Türkiye'de tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünleri, - Türkiye topraklarından çıkartılan mineral ürünler Türk menşelidir.
Cevap: Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir. Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar vs.
Menşe kelimesinin Türk Dil Kurumu Güncel Sözlük'teki anlamı şu: “Başlangıç, bir şeyin çıktığı yer, köken, kaynak, sebep”.
Menşei kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de vardır. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Menşei demek başlangıç demektir. Menşeinin bir diğer anlamı ise bir şeyin çıktığı yerdir. Menşei kelimesinin son anlamı ise kökendir.
İlgili 23 soru bulundu
Madde 6'da belirtildiği şekilde Türkiye Cumhuriyeti dahilinde yeterli işçilik veya işlemden geçirilmiş olmaları kaydıyla, tamamen Türkiye Cumhuriyeti'nde elde edilmemiş maddeler ihtiva ederek Türkiye Cumhuriyeti'nde elde edilen ürünler.
Menşe ülke nedir, menşe ülke ne demek. Bu soruya şu şekilde cevap verilebilir. Menşe ülke; sınır ötesi ticarete konu olan bir malın taşıdığı ekonomik değerin hangi ülkeye ait olduğunu ifade eder. Yani aslında menşe, bir eşyanın “ekonomik kimliği” olarak görülebilir.
Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilirler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Menşe adına Finike Portakalı ve Malatya Kayısısı örnek gösterilebilir.
Bu ayrım, eşyanın tercihli olmayan menşei ve eşyanın tercihli menşei olarak yapılır. Eşyanın tercihli olmayan menşei, eşyanın tercihli menşeine göre nispeten daha sade, daha net tanımlamalar içerir. Eşyanın tercihli olmayan menşei temel kuralları kapsar ve herhangi bir tercihli işleme konu değildir.
Menşei, ürünlerin sevk edildiği yeri değil, üretildiği ülkeyi ifade eder. Bir ürün iki veya daha fazla ülkede üretildiğinde, menşe malların üretim maliyetinin %50'sinden fazlasının bağlı olduğu ülke menşei olarak kabul edilir.
Menşe ülke herhangi bir ürünün üretildiği ülkenin, tüketicinin karar verme sürecinde ya da satın alma davranışı üzerinde olumlu veya olumsuz etkisi olarak ifade edilir. Yapılan araştırmalar tüketicilerin ürün değerlendirmelerinde menşe ülkenin önemli etkileri olabildiğini ortaya çıkarmıştır.
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
Kara suları da dahil olmak üzere, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya o ülke menşelidir. Ancak, eşyanın başka bir memlekette değişiklik ve işlem görmesi veya üretimin birden fazla ülkede gerçekleştirilmesi halinde eşya başka bir menşe kazanabilirir.
kullanılan girdilerden küçük bir bölümü İsrail menşeli olsun, bahsekonu ürün İsrail ürünü sayılmaktadır. Kanun'a göre, taşınması esnasında İsrail'e uğrayan ve oradan gelen ve yukarıda sayılan şahıs ve firmalara ihraç edilen ürünler de İsrail malı sayılmaktadır.
Malın ithalatçısı ve ihracatçısı olan iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşması yoksa, eşyanın menşei, ülkelerin ulusal mevzuatında yer alan menşe kuralları esas alınarak belirlenir. Buna “eşyanın tercihli olmayan menşei” denir.
Bitkisel Menşeili Olması: Bitkisel kaynaklardan elde edilmesi, bitkiler için doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı sunar.
Başka deyişle, eşyanın bulunduğu ülkenin menşeini kazanması için, o ülkede gerçekleştirilen katma değerin diğer PAMK ülkeleri menşeli girdilerin kıymetini aşması gerekir. Yetersiz işçilik ve işlemlerin bir işleme tabi oldu ise, son işlemin gerçekleştirildiği ülke menşeini kazanır.
Bir malın menşeinin belirlenip belgelendirilmesinde kullanılan Menşe Şahadetnamesi zorunlu olmayıp, ithalatçı firmanın isteği üzerine düzenlenir. Bu belge 1 (bir) orijinal, 2 (iki) kopya, 1 (bir) başvuru formu olmak üzere 4 nüshadan oluşmaktadır. 1 (bir) kopya ve başvuru formu Oda'da kalır.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ( UNCTAD) çerçevesinde uygulanan Genelleştirilmiş Preferanslar Sisteminden yararlanmak üzere ilgili ülkelerin gümrük indirimi uyguladıkları eşyanın ihracında düzenlenen ve ithalatçı ülke gümrük idaresine muhatap belgedir.
Menşe adı, özelliklerini üretildiği yöreye borçlu olan ve tüm üretim süreçleri özdeşleştiği yörede gerçekleşen coğrafi işaretleri gösterir. Mahreç işareti, belirgin bir özelliği veya ünü, özdeşleştiği yöreden kaynaklanan ürünleri gösterir.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir.
Menşe bir malın taşıdığı ekonomik değerin hangi ülkeye ait olduğunu ifade eder. Bu nedenle menşe, bir eşyanın "ekonomik kimliğidir. " Menşe kuralları da eşyanın hangi ülke menşeli olduğunun belirlenmesini sağlayan belirli kurallardır.
Tanımsal olarak ele alındığında menşe kümülasyonu; aralarında serbest ticaret anlaşması bulunan iki ya da daha fazla ülkenin birbirleri menşeli girdileri üretimde serbestçe kullanabilmesine ve bu şekilde üretilen ürünün anlaşmaya taraf diğer ülkeye ihracatında tercihli ticarete konu olmasına imkân tanıyan sistem olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri