Mentollü sigaralar ayrıca katran ve karbon monoksit gibi diğer zararlı kimyasalları da içerir. Katran, akciğerleri tıkayabilen ve kansere neden olabilen yapışkan bir maddedir. Karbon monoksit, kalp hastalığına neden olabilen zehirli bir gazdır. Mentollü sigaralar sigara içmek için güvenli değildir.
Uygulama, 2014 yılında kabul edilen AB Tütün Ürünleri Direktifi'ne dayanıyor. 2016 yılında hayata geçen direktif dört yıllık bir geçiş sürecini öngörüyordu. Mentollü sigaranın özellikle gençlerde fazlaca kullanılması ve onları sigaraya teşvik ettiği gerekçesiyle böyle bir karar alınmıştı.
Uzmanlar, kimyasal bir madde olan mentolün, katkı maddesi olarak kullanıldığı mamüllerin vücuda ferahlık verdiğini, bu yüzden mentollü sigara içenlerin dumanı daha derin çektiğini, böylece akciğerin daha fazla nikotin emdiğini ve kanser riskinin yükseldiğini ifade ettiler.
Kansere ve zararlı yağ asitlerine yol açabilir
“2019 yılında ünlü tıp dergisi JAMA'da yayımlanan bir makalede, mentol aromalarının grup 2B kanser yapıcı bileşik bulundurdukları ve uzun süre kullanımları ile pulegon isimli bir yağa dönüşmeleri nedeniyle insan sağlığı için çok riskli oldukları bildirilmiştir.
AB Komisyonu, 2014 yılında sigara ve tütün mamülleriyle mücadele amacıyla bir dizi sert önlemler aldı. Bu kapsamda,sigara paketlerinin yüzde 65'nin sağlık uyarıları içermesi, mentol ve karamel gibi aroma içeren sigara ve tütün ürünlerinin yasaklanması da kararlaştırıldı.
İlgili 29 soru bulundu
Bazı insanlar mentollü sigaraların normal sigaralardan daha az zararlı olduğuna inanır, ancak bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt yoktur. Aslında, mentollü sigaralar normal sigaralar kadar zararlı olabilir.
Uzmanlar, mentollü sigaranın daha fazla bağımlılık yaptığını ve bu nedenle bırakılmasının daha zor olduğunu buldular. New Jersey Üniversitesi Tıp ve Dişhekimliği Fakültesi (UMDNJ) 'nde yapılan yeni araştırma, Halk Sağlığı Okulu'nun Tütün Bağımlılığı Kliniği'nde tedavi olan bin 700 sigara tiryakisini kapsıyor.
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Ortalama günde 1 paket sigara 20 yıl boyunca içildiğinde akciğer kanseri görülme riski belirgin artmaktadır. Sigaraya başlama yaşı önemlidir, ne kadar erken başlandıysa risk o kadar artmaktadır. Dolayısıyla erken başlama, günlük adedin fazla olması ve içme süresinin uzun olması riski çok büyütür.
Uzmanlar elektronik sigara, likitli ürünler ve tütün ürünlerine dışarıdan eklenebilen meyve aromaları ile mentol toplarının, sigara kullanım oranlarını artırdığı, sigaraya başlama yaşını düşürdüğü, akciğerde derin hasara yol açtığı uyarısında bulundu.
Aromalı elektronik sigaraların, bilinen sigaraya göre daha az zararlı olmadığını belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin aromalı elektronik sigarada da bağımlılık yapan nikotin maddesinin bulunduğunu söyledi.
Mentolün dozunda alındığında serinlik hissi ve ferahlık sağladığını, burundaki tıkanmayı giderdiğini, ancak fazla kullanımın sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine işaret eden Akçalı, "Mentol fazla kullanıldığında boğazda kuruluğa ve tahrişe neden olur. Tahriş olan bölge de enfeksiyonlara açık hale gelir.
AB üyei ülkelerde mentollü ve meyve aromalı sigaraların satışına yasak getirilmesi yönünde karar alındı. İlgili karar, mentol ve diğer takviyelerin tütünün kokusunu yumuşattığı ve 'hoş aromayla' özellikle yeni başlayanlar için sigarayı daha çekici hale getirdiği gerekçesiyle alındı.
Yasak öncesi tanesi 15 TL olan sigara paketi yasaktan sonra internette 25 TL'ye satılıyor. İnternetten sigara ve içki satışına 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. 5 Ocak 2020 itibariyle sigaraların tek tip pakete dönmesiyle birlikte mentollü sigaraların da satışı yasaklandı.
Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere, Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla kamu sağlığı önlemleri kapsamında mentollü sigaralarla diğer aromalı sigaraların satışını Çarşamba gününden itibaren yasakladı. Bu ürünlerin satışı Türkiye'deyse 5 Ocak 2020'den itibaren yasaklanmıştı.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
Nikotinsiz tütün sigara olabilir mi? Nikotinsiz tütün, alkolsüz rakı kadar satabilir. Sigara içicileri tütünün tadı için değil, nikotinin yaptığı bağımlılık nedeniyle sigara satın alırlar. Sigara bağımlıları nikotin içermeyen bir sigarayı almaz.
Solunum sistemi hastalıkları
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Öyle ki zaman zaman yedek kulübünesinde bile sigara içiyor. Ronaldo ise tam tersi adeta sigara düşmanı. 34 yaşındaki deneyimli futbolcu daha önce yaptığı açıklamada, "Sigara içen insanlardan nefret ediyorum. Mümkünse yanlarında durmuyorum." ifadelerini kullanmıştı.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Bir kez sigara içenlerin yüzde 69'u sigara kullanıcısı oluyor. Tütün bağımlılığı üzerine yapılan geniş çaplı bir araştırma, "bir kez dahi sigara içen kişilerin yüzde 69'unun sigara kullanıcısına dönüştüğünü" ortaya koydu. Uzmanlara göre bu araştırma, "tütünün tek bir sigarada dahi bağımlılık kapasitesini" gösteriyor.
(Kısırlık etkisini bende göstermedi.) Akciğerlerdeki nem oranını diğer sigaralara göre mentollü sigaralar daha çok düşürüyor.Akciğer'in kurumasını da sen araştır.Mentollü sigaralar normal sigaralardan daha zararlıdır bilginize... (Kısırlık etkisini bende göstermedi.)
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 'günde bir sigara içmek' sigara bağımlılığı olarak tanımlanmaktadır. Bu bağımlılık, kaynağını nikotin maddesinden alır. Bu nedenle sigara bağımlılığı, nikotin bağımlılığı olarak da adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri