Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Sevgi bir duygu çeşididir. Kısaca ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir. Birçok anlamı içinde barındırır. Kardeş sevgisi gibi, şefkat; yemek sevgisi gibi, zevk; spor sevgisi gibi, tercih; ya da etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. anlamları vardır.
Sevgi; insanların başka kişilere karşı ya da eşya ve hayvanlara karşı duymuş olduğu ilgi ve bağlılıktır. Saygı ise; bir kimseye karşı dikkatli ve özenli davranılmasıdır. Sevgi ve saygı olmadığı zaman insanlar arasında düşmanlık artar.
İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duyguya sevgi denilmektedir.
Sevmek demek, karşılaştığında, gözlerinin içinin gülmesi, içini bir sevinç kaplaması demektir. Sevmek demek, birlikte zaman geçirmeyi çok istiyor olmak demektir. Sevmek demek, varlığını ve ortak yaşanmışlıkları özlüyor olmak; gelecek olduğunda, yolunu gözlüyor olmak demektir.
İlgili 45 soru bulundu
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
Sevgi yalın anlamıyla bir duygu ve heyecan türüdür. Sevgi, insanın bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermesine denir. Bir başka tanıma göre de “sevgi, öğrenilen duygusal bir tepkimedir.”
Sevmek, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan bağlılık ve yakınlık duygusudur. Bununla birlikte insanı bir duygu olarak nitelendirilir. Ancak her canlı sevgiye muhtaç yaşar. İnsanlar hatta hayvanlar sosyal ilişkilerini sevgi üzerinden inşa eder.
Sevgi, insanın sevilen varlığa karşı içinde beslediği temiz ve saf duygudur. Kur'an-ı Kerim'de, Allah'ın insanlarda birbirlerine karşı hoşlanma, sevgi ve şefkat duygusunu yaratmış olması onun varlığının delillerinden sayılmıştır. Bu bağlamda sevgi, biz yaratılırken Allah tarafından bize önceden verilen bir duygudur.
Sevgi, bir insanın bir kişi, durum ya da nesneye ilgi ve bağlılık duygusudur. Sevginin davranışa yansıyan şekli ise, sevgi dolu gözlerle bakmak, dokunmak, öpmek, güzel sözler söylemek, zamanı paylaşmak, öncelik vermek, onu düşünmektir.
Sevgi; insanın kalbinde tomurcuklanan nadide bir çiçektir. Mühim olan onu yara almadan yaşatabilmektir. O yokken “hayır sevmiyorum, unuttum” deyip, onu görünce elin ayağın birbirine dolanıyorsa; aşıksın işte. Aşk kaçmaktan çok kovalamak, görmekten çok özlemek, gitmekten çok beklemek, dokunmaktan çok düşünmektir.
Sevgi, insanları birbirine yaklaştıran, kalpleri birbirine bağlayan; insanlar arasındaki güveni, dostluğu, ilgiyi, fedakarlığı ve bağlılığı artıran bir duygudur.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar. Sevgi, sevilen kişide anlaşıldığı, benimsendiği, önemsendiği duygusu yaratır, değerlilik duygusu verir.
Sevgi, insanları birbirlerine yakınlaştıran, 'görünmez bağ' denilebilecek bir duygudur. Eskilerin 'kuvveti cazibe' dedikleri şeydir bu. Sevginin üzerine değişik olumlu duyguların eklenmesiyle de sevginin türleri oluşur.
Sevgi kelimesinin eş anlamı olan kelimeler: Hatır. Kalp. Muhabbet.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Bir sürü parçaya ayrılır. Anne-baba sevgisi, eş sevgisi, çocuk sevgisi, torun sevgisi, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, şiir sevgisi, sanat sevgisi, kitap sevgisi, resim sevgisi, müzik sevgisi... Sevginin kaça ayrıldığı değil de sevmeyi bilmek önemli olan.
Özetle; Sevgi nedir? sorusunun cevabı; yüreğimizdeki kaybetme korkusudur. Sevdiğimizin sevgisini, kaybetme korkusu… Bizleri birbirimize bağlayan en güçlü bağ, en güçlü duydu.. Bu duygunun dışa vurumu da '' SEVGİ'' dir.
Gerçek sevginin dört elementi
Gerçek sevgi, dört elementten oluşur: iyilik, merhamet, neşe, ve sakinlik. Sevgi dolu iyilik, diğerlerine mutluluk verebilmektir. Ancak, siz mutluysanız başkalarına mutluluk verebilirsiniz. Kendinizi kabullenip sevdiğinizde başkalarına da mutluluk vermeniz mümkün olur.
Aşık olan insanlar daha az enfeksiyon kapıyor ve kanlarında daha fazla akyuvar aktif oluyor. Sevgi hissi ile gelen yatışma, sakinleşme ve huzur hali de aynı şekilde kan basıncını düşürüyor, kalp krizi riskini ve stresi azaltıyor, iç organlara ve kas sistemine olumlu yansıyor.
Sevgiden daha önemlisi “saygı” duymak
Birbirinizi ne kadar severseniz sevin, bir ilişkide saygı olmayınca, o ilişki yıpranır ve çiftleri de hem fiziksel hem psikolojik olarak olumsuz etkiler.
Sevgi, insanı bir kişiye ya da nesneye karşı ilgili ve bağlı yapan en içten duygu. Bu sebeple insanları hayata bağlayan başlıca duygu olarak biliniyor. Sevgi, gün içinde mutluluk salgılayarak daha sağlıklı bir hayat yaşamanıza olanak tanıyor.
Sevilmek, insanın kendisini daha özel, daha değerli, daha biricik hissetmesine kapı açan en tesirli duygudur. Bu nedenle, her birey farkında olmaksızın, içinde bir yerde bir duygu deposu barındırır. Sevgi deposu, sevgi gereksinimimizi gidermek için geliştirdiğimiz en kıymetli alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri