AdBlue, araçlarda zararlı gazların egzozdan çıkarak havaya karışmasından önce filtreleme işlemine destek olan bir sıvı. Kullanılan teknoloji sayesinde, bitki örtüsünü tehdit eden asit yağmurlarına neden olan NOx gazlarının üzerine, egzozdan çıkıp havaya karışmadan önce AdBlue püskürtülüyor.
Eğer tank boşalırsa aracınızın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak püskürtme şiddetini azaltır. Sonrasında ise aracınız çekişten düşer. Yani AdBlue biterse aracınızda, izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur. Bu aşım nedeniyle de katalizör kısa sürede hasar görür.
AdBlue'nun tamamen bittiği durumlarda araç çalışamaz hale gelebilir. Sıvının tamamen bittiği durumları da aynı şekilde AdBlue işaretli ışığın sürekli olarak yanmasıyla anlayabilirsiniz.
Ortalama 60 litre AdBlue deposu olan bir aracın deposunu yeniden doldurması normal şartlar altında 15-20 bin km sürüyor. Yani tam dolu AdBlue deposu en az 15 bin kilometre gidiyor.Aksi bir durumda ise aracınız önce AdBlue seviyesinin azaltığını gösterge panelinden size ikaz eder.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
İlgili 31 soru bulundu
AdBlue®'nun raf ömrü, gölge ve kuru bir yerde -10° C ilâ +30° C arası sıcaklık şartlarına uyulması halinde 12 aydır. Güneş ışığından korunmalıdır.
Tek kullanımlık hortumu , elinizle aracın dolum ağzına çevirerek takın. AdBlue® doldurma bidonunu kaldırın ve eğin. AdBlue® deposu tamamen dolduğunda, doldurma işlemi durur. AdBlue® doldurma bidonu , kısmen boşaltılmış olarak çıkartılabilir.
Dolu bir adblue deposu ile yaklaşık olarak 5 bin ile 15. bin kilometre arasında yolculuk yapmanız mümkündür.
Rahatlıkla benzinliklerde bulabileceğiniz Adblue sıvısını doldurmak bir hayli basittir. Dizel araçların depo kapaklarının hemen yanında küçük bir sıvı doldurma gözü daha yer alır. Bu göz içerisinden sıvıyı doldurabilirsiniz.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Dizel motorlu araçlarda kullanımı zorunlu olan AdBlue sisteminin iptali, hem çevreye hem de araç sahiplerinin cebine zarar veriyor. AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan Arbey Kimya'nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AdBlue iptaline ilişkin uyarılarda bulundu.
Araçlar Adblue ışığı yandıktan sonra ortalama olarak 2000 km daha yol alabilmektedir. Ancak ışık yandıktan sonra vakit kaybetmeden Adblue tankının doldurulması önerilir. Sıvının bitmesi durumunda seçici katalitik geçirme sistemi arızalanabilir ve bu sistemin tamiri oldukça maliyetlidir.
Özel bir yapıya sahip olan ve şu an için sadece dizel araçlar için üretilen sıvı, aslında karışım olarak nitelendiriliyor. İçerisinde %32,5 oranında işlemden geçmiş üre ve %63,5 oranında da saf su bulunuyor. Zaten açılımı da Sulu Üre Çözeltisi veya İngilzicesi ile Aqueous Urea Solution şeklindedir.
Kalitesiz AdBlue, aracın performansının düşmesine ve ayrıca emisyonların artmasına neden olabilir. Kaliteli AdBlue, motoru iyi durumda tutmaya yardımcı olduğu için maliyetli onarımları ve arıza sürelerini önlemeye de yardımcı olabilir.
2006 yılından beri Avrupa Birliği ülkelerinde trafiğe çıkan kamyon ve otobüsler için AdBlue kullanımı zorunluydu. 2015 yılından beri ise yeni üretilen otomobil, kamyon, traktör, iş makineleri, trenler ve hatta gemiler de dahil olmak üzere tüm dizel motorlu araçlarda zorunlu hale gelmiştir.
Aracım AdBlue olmadan çalışır mı? Evet, ancak aracın kirletici madde emülsiyonları, izin verilen düzeylerin üzerine çıkacaktır. Araç arıza tespit sistemi (OBD), AdBlue deposu eksiksiz dolduruluncaya kadar performansı azaltacaktır.
Bu işlem genelde binek araçlar olmak üzere ağır vasıta araçlarda da yapılır. Adblue arızası çözümlendikten sonra resetleme işlemi ile beyni sıfırlamış, arıza ışığını söndürmüş oluyorsunuz. Kolay ve pratik bir işlemdir. Arıza tespit cihazları ile adblue resetleme yapılıyor ve arıza lambası sönüyor.
Adblue iptalinde yapılan işlem, sistemin by-pass edilmesidir. Uygulama sonucunda araca hiçbir zarar gelmeyecektir.
Asit yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına neden olan azot oksit gazı salımını minimuma indirmeyi sağlayan Adblue sıvısı, emisyon değerlerini yüksek oranda düşürür. Çözelti, sanılanın aksine bir yakıt değildir. Araç performansını yükseltmez, yakıt tüketimini düşürmez.
Seçenekler: 5 lt 45,00 TL/lt. 10 lt 36,13 TL/lt.
AdBlue tanklarının boyutu üreticiden üreticiye değişir. Bu nedenle ne kadar AdBlue' ya ihtiyacınız olacağını öğrenmek için el kitabınıza bakabilirsiniz. Bizim önerimiz ise, aracınızdaki AdBlue tankı tamamen bittiyse; aracınızın yeniden çalışacağından emin olmak için 5 -6 litre AdBlue koymanız yeterli olacaktır.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Eğer Adblue tankı boşalırsa, Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür.
Satın alınan AdBlue'nun kalitesini anlayabilmek için ISO-22241-2 standartlarında yer alan 18 parametreye bakılması gerekmektedir. Örnek olarak; *Üre kalitesini anlayabilmek için satın alınan üründe mutlaka Aldehit, Biüre, Fosfat ve safsızlık içeriklerine baktırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri