Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
Tahıl Grubunda Yer Alan Besinler
Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, kalori/misir-pismis">mısır gibi tahıllar ve bunlardan yapılan un, yarma, bulgur, makarna, gevrek, unlu mamuller ve benzeri gıdalar tahıl grubunda yer alır.
Ülkemizde besin grupları tablosu dört yapraklı yonca ile sembolize edilmektedir ve 4 besin grubu şu şekildedir: Süt ve Süt Ürünleri. Et, Yumurta, Kuru baklagiller.
Besinler protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller içeriklerine göre 5 gruba ayrılır.
İlgili 22 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır. Bunlara ek olarak kalsiyum, demir, sodyum, A ve C vitamini bulunmaktadır. Kırmızı mercimek kalori değeri 100 gramda 116 kaloridir.
Mercimek baklagil mi tahıl mı sorusu hep kafa karıştıran sohbetler arasında yer almıştır. Tahıllar; Pirinç, tam buğday, arpa, yulaf, çavdar olarak gluten yüklüdür. Baklagiller ise kuru fasulye, börülce, nohut, barbunya, sarı, kırmızı, yeşil mercimektir.
Poğaça, karbonhidrat ve yağ açısından zengin bir besin kaynağıdır ve bu yüzden enerji verici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda, içeriğindeki peynir veya et gibi malzemeler sayesinde protein de sağlar. Ancak, yüksek kalori ve yağ içeriği nedeniyle, kilo kontrolü yapan bireyler için tüketimi sınırlı olmalıdır.
Yağlar iki büyük grupta toplanır;
Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur.
Grup 1: Süt ve sütten yapılan yiyecekler: Bu grup kalsiyum için en iyi kaynaktır. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt ile yapılan tatlılar bu gruba girer.
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Mercimek, nohut, kuru fasulye, bezelye, bakla, barbunya ve börülce gibi baklagiller bitkisel proteinin temel kaynağıdırlar.
Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir... Baklagillerin en önemli özelliği, hem protein, hem de karbonhidrat içermeleridir. Ancak protein içeriği hayvansal proteinlere göre daha zayıftır.
Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen 8 çeşit baklagil arasında en fazla üretimi yapılanlar nohut, kuru fasulye ve mercimektir.
Baklagiller ailesine ait bir besin olan yeşil mercimek değerli bir protein kaynağıdır. 100 gramında 116 kkal enerji, 20 gram karbonhidrat, 9 gram protein ve 0,4 gram yağ bulunur. Aynı zamanda bu miktarında 8 gram diyet lifi bulunan yeşil mercimek, sindirim sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkilidir.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
Mercimek yemeği, bitkisel protein ve vitamin ve mineral açısından zengindir. Ayrıca lif içeriğine de sahiptir.
Karbonhidrat ve protein açısından yüksek olan bu besin fosfor, çinko, potasyum, bakır, manganez, magnezyum ve B vitamini de içerir. Güçlü bitkisel besinler arasında sayılabilecek olan mercimeğin polifenoller oranı da oldukça yüksektir. Bir fincan pişirilmiş mercimek, günlük lif ihtiyacımızın üçte birini oluşturur.
İşte protein oranı yüksek kuru bakliyatlar: Mercimek: Yeşil mercimek ve kırmızı mercimek olarak iki farklı türü bulunur ve tam anlamıyla bir protein deposudur. Yeşil mercimek, protein oranı bakımından en yoğun mercimek türüdür ve nispeten yüksek kalorili bir gıda olmasına rağmen diyetler için önerilir.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Glikojen depoları dolduğunda diyetle alınan karbonhidratların fazlası yağlara dönüşerek vücutta depolanmaktadır. Böylece zamanla yağ hücreleri büyüyerek kilo alımına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri