Herkes merhametli olursa adalet hala gereklidir. Yumurta bütün türleri kapsar ama tavuk yumurtadan çıkar. Yani adalet merhametten üstündür çünkü pragmatiktir . ama merhamet bencildir kendi çıkarı için düşünür.
Merhamet duygusu pozitif psikoloji alanında ele alınırken özellikle mutluluk duygusu ve gelişmiş sosyal ilişkiler gibi olumlu durumlarla ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Yanı sıra bu duygunun öfke, korku ve kaygı gibi bazı olumsuz duygulara karşı da koruyucu olabileceği üzerinde durulmuştur.
Merhametsiz kalp iyiliğin katledicisidir. Kalp içimizdeki manevi merkezi simgeler, kalbin yaratılışında merhamet ve iyilik vardır. Kötü davranışta ısrar kalbi karartır, kalbi kararan insan merhametini kaybeder, merhametini kaybeden insanın kalbi hastalanmıştır Kalbi hastalanan insan merhametin verdiği huzuru tadamaz.
Merhamet; yaratılışımıza işlenmiş bütün ahlaki erdemleri kuşatan, kalbin katılığını ve kasvetini ortadan kaldıran, kalbi yumuşatan, ruha-bedene-insana şifa veren, en önemli ve en kıymetli hazinemizdir. Merhamet; katılaşmış kalpleri yumuşatan, nefretin üzerine sevginin yerleşmesini sağlayan ahlaki bir erdemdir.
Evlât sevgisi, ana babaya saygı ve itaat, sıla-i rahim, yaşlılara, yoksullara, hastalara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemlerin merhamet duygusunun yansımaları olduğu kabul edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ömer (RA) anlatıyor: Peygamberimiz şöyle buyurdu: "Merhamet etmeyenlere (ahirette) merhamet olunmaz. Bağışlamayan kimse bağışlanmaz. Tövbe etmeyen kimseden tövbe kabul edilmez." ALLAH'IM!
Yumuşak kalpli, şefkatli, iyilik ve hayırsever olmak, kaba, katı, sert ve kırıcı davranışlardan uzak durmak anlamlarına da gelir. 💠 Merhamet, yukarıdan bakma gibi kibri andıran kötü duyguları barındırmaz. Aksine empati yapma, karşısındaki kişinin durumunu hissetme, şefkat gösterme anlamlarını içerir.
Öte yandan merhamet, birinin duygularını tanımak ve onlara yardım etmek istemekle ilgilidir. Şefkat, bir kişiye karşı olumlu duygular beslemekle birlikte, ona karşı anlayışlı ve destekleyici bir tavır sergileme isteği anlamına gelir ve sevgi içerir.
Hayır, bir kibir şekli değil tersine, merhamet yüce bir erdemdir. Erdem bir ölçülülük hâlidir. Merhametin noksanlığına günlük dilde kayıtsızlık/umursamazlık/acımasızlık derken, fazlalığına da halk arasında duygusal taşkınlık/aşırı hassasiyet diyoruz. Bir erdemin içerisinde, erdemsizlik ona bir dost olamaz.
O rahmet elçisi “Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır.” (Buharî, Müsâkât, 9.) buyurarak merhametin tüm varlığa teşmil edilmesi gerektiğini öğretir bizlere. Çünkü merhamet eden Cenab-ı Hakk'ın rahmetine mazhar olur.
"Merhametten maraz doğar" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, aşırı merhamet ve iyilik göstermenin, bazen istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini, zarara uğratıp sorunlara yol açabileceğini ifade eder. Yardım ve merhametin bir sınırı olması gerektiğini, aksi takdirde kişinin zarar görebileceğini belirten bir öğüttür.
Ana babaya saygı ve itaat etme, çocuk sevgisi, akrabayı ziyaret, yaşlılara, evsizlere, yoksullara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemler merhametin yansımaları olarak kabul edilir.
İslam, insanlığa “yaratılışta eş, dinde kardeş” anlayışını getirmiş; Peygamber Efendimiz de insan haklarının temeline merhameti yerleştirmiştir. “İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez” (Buhârî, “Edeb”, 18) derken tüm insanlığı merhamete çağırmıştır.
Merhamet genel bir koruma ve acıma hissi olup bütün hayvanatta da vardır. Lakin şefkat daha ziyade insana mahsus olup diğerkâm ve muhabbeti de içine olan keyfiyetli bir acıma ve koruma hissidir, diyebiliriz.
Kişiyi sorumluluk sahibi, dürüst, adil, hoşgörülü ve duyarlı yapar. Şefkatin olduğu yerde şiddet olmaz. Şefkatli insan kendinin ve başkalarının yararına çalışır. Kendine ve başkalarına zarar verebilecek her şeyden kaçınır.
Yüce Allah, “rahman” sıfatının gereği olarak yarattığı bütün varlıklara merhamet eder. Bu konuda mü'min-kafir ve itaatkâr-âsi ayırımı yapmaz. O'nun rahmeti her şeyi kuşatmıştır (A'raf, 156).
Evlât sevgisi, ana babaya saygı ve itaat, sıla-i rahim, yaşlılara, yoksullara, hastalara, sakatlara, yetimlere, kimsesizlere yardım etme gibi erdemlerin merhamet duygusunun yansımaları olduğu kabul edilmektedir.
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah merhametlidir ve merhametli olanı sever. Allah rahmetini, rahmet sahibi kimselerin üzerine indirir.” Kur'an'da şöyle buyurulur: "Sonra, iman edip birbirlerine sabır tavsiye edenlerden, merhametlilerden olmayı tavsiye edenlerden olmaktır.
Merhamet “ben-olmayan”a acımak değil, “ben”i, “ben-olmayan”ın yerine koymaktır. Merhamet, ayrıca insanı hem hakiki adalet hem de insan sevgisine götürür. Negatif adalet anlayışına sahip olan Schopenhauer için adil davranmak, zaten başkasının olanı ondan almamaktır.
Merhamet öncelikle kendi sürekliliğini sağlayan bir kalıtsal mekanizma.
Merhamet, sadece hissî değildir, tecrübeyle gelişir ve öğrenilir de. Öğrenildiği gibi, unutulur, aşınır da.
MERHAMET NEDİR? Acıma, esirgeme, koruma, sevgi gösterme, yardım etme. İnsanı başkalarına iyilik ve yardım etmeye yönlendiren acıma duygusudur.
Merhamet kayırmak, sakınmak, korumaktan ziyade acıyı ortaklaşmak, ıstırabı birlikte yaşamak anlamına gelmektedir. Herhangi bir canlı varlığın kederini, acısını, mutsuzluğunu yüreğinde hissedip üzüntü duymak ve yardım hisleriyle dolmaktır merhamet.
Bir annenin merhameti, hayvanların, insanların ve diğer hemen hemen her canlının ettiği merhamet bunun bize yansımasıdır. Örneğin kanadı kırık bir kuşa yardım etmek, sokak hayvanlarına yemek vermek, evsiz, ailesiz çocuklara yardım edip onları koruyup kollamak buna örnek gösterilebilir.
Peygamber insanlara hoşgörü ve merhametle yaklaşmıştır. “O vakit Allah'tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi…”18 ayeti onun insanlara merhametli davrandığını ortaya koymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri