Buna göre, merkezi ikna yolu söz konusu olduğunda, konuyla ilgili bilgiler hakkında düşünmek tutum değişiminin miktarının ve yönünün en önemli belirleyicisidir. Çevresel ikna yolu açısından ise, tutum değişimini belirleyen etken çevresel ipuçlarıdır.
Birinci yol olan merkezi yolda bireyin sunulan mesajı dikkatli bir şekilde düşünmesi iknanın merkezi yoldan gerçekleştiğini göstermektedir. Çevresel yolda ise, bireyin kendine sunulan mesajı işlemesi yerine bir ipucunu değerlendirmesi (ör: mesajın kaynağı vb.) sonucu ikna oluşmaktadır (Petty ve Cacioppo, 1986: 125).
İkna; buluş ,hazırlık,diyalog evrelerinden oluşan bir öğrenme süreci ile başlar. İkna sürecini başlatan kişi,iknayı etkili kılan olumlu yada olumsuz mesajlar,alıcılar ve geribildirim ikna sürecinin akışını gösterir.
Carl Hovland'ın geliştirdiği Yale Yaklaşımı; mesaj, alıcı ve mesajın kaynağı şeklinde sayılabilecek üç unsuru propagandanın oluşumda öne çıkarmaktadır. Mesajın etkili olabilmesi için korku vermesi, tekrar etme- si, karşı görüşü bildirmesi, duygulara ve gerçeklere aynı anda yer vermesi gerekmektedir.
İnceoğlu (1985) tutumların başlıca iki şekilde değiştiğini belirtmektedir. Bunlar aynı yönlü ve ters yönlü değişmedir. -Aynı yönlü değişmede kişinin var olan olumlu ya da olumsuz tutumlarının şiddetinde değişme olur. -Ters yönlü değişmede ise konuyla ilgili olumlu bir tutum olumsuza, olumsuz bir tutum olumluya dönüşür.
İlgili 30 soru bulundu
Öğrenme Kuramı
Buna göre, tutum değişimi bir öğrenme süreci olarak ele alınarak etkileyici iletişim çalışmaları ve bunun yanısıra klasik koşullanma ile tutum geliştirme deneyleri de yapılmıştır.
Tutumların, bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır. Bu öğeler arasında genellikle iç tutarlılık olduğu varsayılmaktadır.
Örtük tutumlar, bir nesneye veya kendine yönelik farkındalık olmadan gerçekleşen değerlendirmelerdir. Bu değerlendirmeler olumlu veya olumsuz olmak dışında, kişinin farkında olmadığı birçok davranışa etkisi olabilir.
İkna Bilgi Modeli'ne göre reklam gibi ikna edici araçlara yönelik, tüketiciler zamanla bilgi toplamaktadır. Tüketici tarafından toplanan bu bilgiler tüketicinin ikna edici mesajlara yönelik olan düşüncelerinin yanı sıra, tüketicinin zihninde kendi ikna edilme durumları hakkındaki düşünceleri de kapsamaktadır.
duyguların sonucunda gerçekleştirilen davranışların açıklanmasında yetersiz. tutumunun yönünün (olumlu –olumsuz) ya da şiddetinin (az ya da çok) değişmesidir. Örneğin, Genel Psikoloji dersine ilişkin olumsuz bir tutumunuz var. Dersi çok sıkıcı buluyorsunuz.
Buna göre ikna sürecinin temel kavramlarının (1) ilgi, (2) dikkat, (3) kavrama, (4) kabul ya da ret, (5) kaydetme ya da saklama ve (6) hareket, davranış, eylem ya da motivasyonel ve manipülatif sonuç olduğu söylenebilir.
İkna teknikleri, insanların düşüncelerini değiştirmek, davranışlarını değiştirmek veya kararlarını etkilemek için kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler arasında etkileyici konuşma, uyum, baskı ve ödül gibi çeşitli teknikler vardır.
Cialdini'ye göre insanları etkilemenin altı prensibi mevcuttur. Bunlar; Karşılık bulma, bağlılık ve tutarlılık, toplumsal kanıt, sevgi, otorite ve azlık ilkelerine riayet edilerek yapılan iletişimlerde karşı taraf kolaylıkla ikna edilebilmektedir.
Aristo'ya göre ikna üç temele dayanabilir: Ethos: Kaynağın inanılırlığı; Pathos: Duygusal çekicilik Logos: Mantıksal çekicilik; Bu üçünün farklı şekillerde bir arada kullanımı ikna kavramını oluşturmaktadır.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır. Kavram Yunanca rhētorikos (ῥητορικός) "hitabet" kavramından türemiştir.
“Evet-Evet” Tekniği
Evet-evet tekniğinde müşteriye üst üste evet dedirtmek ve buna yönelik sorular seçip yöneltmek önceliktir asıl istek (ürünü satmak vb.) sona bırakılır ve alınan evet cevapları ardından bu isteğinde onaylanması beklenir. Bu durumda çoğunlukla evet yanıtlarının devamı gelir.
İkna bir toplumsal etkileme biçimidir. İnsanlara akılcı ve simgesel (ki her zaman mantıklı olmayan) yollarla bir fikir, tutum veya eylemin benimsetilmesine doğru kılavuzluk etme sürecidir. İknanın amacına ulaşmada kullandığı yöntem amaca doğru zorlamak yerine amacı ilgi çekici kılmaktır.
İkna edici iletişimde çoğunlukla Açık uçlu soru tipleri tercih edilmektedir. Bireyin kendi davranışlarını, gerçekler hakkındaki bilgiler ve üzerinde var olduğunu his ettiği toplumsal baskılar doğrultusunda kendi inançlarını kullanarak belirtmesidir. Bu yaklaşım, bilgi edinme süreci ile birlikte kullanılmalıdır.
Duyuşsal Öge: Tutum nesnesinin harekete geçirdiği olumlu ve olumsuz heyecanları veya duyguları içerir. Davranışsal Öge: Tutum nesnesine yönelik olumlu ve olumsuz eylemleri içeren tepkiler. Tutumlar erken yaşta, farklı yollardan öğrenilirler, zaman içinde gelişme ve değişme gösterirler.
Çifte standart kelimesi kişilere ve karşılaşılan durumlara göre ayrı bir tutum sergileme anlamına gelmektedir.
Bilişsel bileşen tutuma konu olan nesneye ilişkin olarak kişinin tüm inançlarını kapsar ve bunların doğru ya da gerçek olması gerekmez. Bununla birlikte, bilgiler ne kadar gerçeğe dayanırsa o kadar kalıcı olur. Tutum bileşenlerini bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üçe ayırabiliriz.
Davranışsal öge, duygusal davranış ve normatif davranış olmak üzere 2 tür davranışı içermektedir. Duygusal davranış, tutum konusunun hoşa giden ya da gitmeyen bir durumla ilişkilendirilmesine, normatif davranış ise doğru davranışın ne olduğu konusundaki inançlara dayanmaktadır.
TutumlarIn Ölçülmesi
Tutum ölçme tekniklerini doğrudan ölçme ve dolaylı ölçme olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Doğrudan ölçme amacıyla Thurstone'un “eşit görünen aralıklar tekniği”, Likert'ın “toplamalı sıralama tekniği” ve Guttman'ın “birikimli ölçekleme tekniği” kullanılır.
İki kutuplu ruh hali rahatsızlığı, eskiden manik-depresif hastalık adı verilen bir çeşit depresif rahatsızlıktır. İki kutuplu ruh hali rahatsızlığı olan kişilerde aşırı ruh hali gelgitleri görülür – depresyon ve üzüntülü olmaktan çok keyifli ve heyecanlı olmaya kadar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri