Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Şasesi işlem görmüş araç alınır mı? Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Change işlemi yapılan işlem kesinlikle muayeneden geçmez. Görevli profesyonel kişiler tarafından aracınız itinayla kontrol edildiğinden dolayı üzerine şase çakılmış ve fiziksel olarak ibare değiştirilmiş araçlar tespit edilir.
Şase kolunun tamir edilemeyecek kadar kötü duruma geldiği kazalarda şase kolu değişimi yapılması gerekir. Şase kolu düzeltme işlemi, tavan düzeltme işlemindeki gibi basit çekme yöntemleriyle yapılamaz. Şase kolunun düzeltilebilmesi için daha güçlü çekici aletler gereklidir.
İlgili 15 soru bulundu
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Motor numarasının tespiti için servis raporu neden istenir? A) Periyodik Araç Muayenesi'nde aracın motor numarasınının okunamıyor olması "Hafif Kusur" olarak değerlendirilmektedir ve sonuç olarak araç muayeneden geçmekte ve ikinci bir tekrar muayenesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Şasenin zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle talihsiz bir kaza sonucu aracın şasesi zarar gördüyse bunu şase düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz. Şase kolu düzeltme işlemi, kaporta düzeltme işlemindeki gibi basit çekme yöntemleriyle yapılamaz.
Şase hasar sorgulama için “HASAR” yazıp boşluk bırak ardından “S” yazıp “ŞASE NUMARASI” gir. 5664'e SMS attığın takdirde aracının hasar kaydına ulaşabilir, aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığı, bu kazaların boyutu, tutanak bilgileri, aracın geçirdiği servis süreçler ve değişen parçalar, bu parçaların orijinal ...
Her otomobilin kendisine ait bir şasi numarası bulunmaktadır ve şasi numarası değiştirilemez. Şasi numarasını değiştirmek kanunen yasaktır.
Şase ucunda hasar, aracın çarpışmada ciddi bir darbe aldığını gösterir. Şase ucunda oluşan hasar, aracın yapısını ve performansını etkileyebilir. Bu nedenle, şase ucunda hasar olan bir araç almadan önce dikkatli bir inceleme yapılması gerekir.
Ekspertiz Raporlarında Podye İşlemli Araç Ne Anlama Gelir? Oto ekspertiz raporunda bir araç için podye işlemli notunun düşülmesi aracın şasi sisteminin uzman işçilikle düzeltilmiş olduğu yani daha önceden aracın podyesinin zarar görmüş ve onarılmış olduğu anlamına gelmektedir.
153-9001 - Ünlü Şase Boyası
Mobilya ve dekorasyon işlerinde gölgelendirme, eskitme ve ahşabın renklendirilmesinde kullanılır. Suya karşı dayanım gerektiren alanlarda da kullanılır. Taşıt araçlarında yüzeyi paslanma ve darbelere karşı korumak amacı ile de kullanılır.
Damgalı çelikten üretilen marşpiyel, yüksek dayanıklılık özelliği sayesinde aracın gövde yapısını korur ve olası hasarları minimize eder. Herhangi bir deformasyon veya hasar durumunda marşpiyelin tamir edilmesi veya değiştirilmesi önemlidir. Bu sayede aracınızın güvenliği ve performansı korunmuş olur.
Şasesi bozuk bir arabanın zaten yol emniyeti ortadan kalkmıştır. Şasesi bozuk araba yolda gezer, yüksek hızlarda yolda tutunamaz, yola düzgün yapışıp ilerleyemez. Şasesi bozuk araba fren yaptığınızda yalpalar, düzgün fren mesafesinde durmanızı engeller. Şasesi bozuk araba duruşunda bile kendini belli eder.
Şasinin yapıldığı malzemelerin herhangi bir kuvvete maruz kaldığında şasi yapısının bozulmaması için dayanımlarının yüksek olması gerekmektedir. Günümüzde üretilen şasiler genel olarak alüminyum, çelik, karbon ve demir içeren malzemelerden yapılır.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Bu durumda verilen ceza 1-5 yıl aralığında hapis cezası olabilmektedir. Bunun yanı sıra beş bin güne kadar adli para cezası da uygulanır. Türk Ceza Kanunu'nun 158/1'inci maddesi ise nitelikli dolandırıcılık suçlarını kapsar. Bu durumda da fail 3-10 yıl aralığında hapis cezası alabilir.
Hiçbir polis şüpheli bir durum yoksa şasi ve motor numarasını kontrol etmekle uğraşmaz. Motor numarası okunmuyorsa muayeneden hafif kusurlu olarak geçiyor. Yani sorun olmaz.
Araç sigortalarına ait verilerin tek bir yerden takip edilebilmesi için oluşturulan, araçlara ait hasar kayıtlarına ve sigorta bilgilerine online ulaşabileceğiniz TRAMER (Trafik Sigortası Bilgi Merkezi), 2010 itibariyle EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) ile araç bilgilerinin temin edilmesi sürecinde entegre çalışmaya ...
Podye, bu iskelet sisteminin koruyucu işleve sahip en önemli parçasıdır. Aracın yol sürüşü sırasında dengede durmasını sağlar, ön ve arka takımların nizami olmasını destekler. Darbelere karşı koruyucu olması da tamamen dengeleme sistemi ile ilgilidir. Araç muayenelerinde de sıklıkla ilk olarak podye kontrol edilir.
Genel olarak otomobillerde şasenin başlangıcı olarak kabul görmektedir. Kılıç sacı ve şase ucu adlarıyla da bilinir. Podyenin işlevi araçların alacakları olası darbelere karşı direnç göstermektir. Bu sebeple motorlu taşıtlarda sağlıklı bir hasar tespiti yapabilmek adına ilk olarak incelenen aracın parça podyesidir.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri