Eğer binada doğalgaz kullanılıyorsa şu örnek hesaplama yapılabilir; 8 daireli bir binanın merkezi ısıtma giderini hesaplamak için aylık toplam tüketim 10.284,00 kwh ve binanın toplam alanı 590,00 metrekare ise bu durumda bölünme sonucunda aylık dönem için fatura ücreti 689,2 TL olmaktadır.
Merkezi ısıtma sistemlerinde, yönetmelikte ısı pay ölçer kullanma zorunluluğu vardır. Bu nedenle herkes tükettiği ısı kadar ücret öder. Gelen fatura, daireler tarafından ortak ödendiği için maliyet düşüktür. Merkez sistem tesisat maliyeti, bireysel sistem ısıtma tesisatı maliyetine göre daha uygundur.
Merkezi sistem doğalgaz ortak alan hesaplama;
Merkezi sistem doğalgaz faturası %30 u ortak kullanım olarak hesaplanır ve dairelerin enet kullanım alanlarına bölünerek her dairenin doğalgaz ortak kullanım ücreti hesaplanır.
Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
Doğalgaz merkezi ısı pay ölçer sisteminin diğer sistemlere göre en avantajlı sistem olduğu görülmektedir. Bu avantajlarından dolayı yeni ve eski merkezi sistem binalarda merkezi pay ölçer sistemi kanunen zorunlu hale getirilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Sertifikalı firma tarafından doğal gaz tesisatı tamamlandıktan sonra, doğal gazı fiilen kullanacak kişi veya yetkili temsilcisi Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi`ni imzalar ve ilgili mevzuata göre tahakkuk eden Güvence Bedelini* yatırır.
İGDAŞ internet sitesinde yer alan bilgiye göre 1000 metreküp doğalgaz fiyatı 4,638696' TL. 1 metreküp doğalgaz fiyatı 4,63 TL'te denk geliyor. Böylece 25 metreküp doğalgaz yaklaşık 116 TL oluyor.
Eğer binada doğalgaz kullanılıyorsa şu örnek hesaplama yapılabilir; 8 daireli bir binanın merkezi ısıtma giderini hesaplamak için aylık toplam tüketim 10.284,00 kwh ve binanın toplam alanı 590,00 metrekare ise bu durumda bölünme sonucunda aylık dönem için fatura ücreti 689,2 TL olmaktadır.
Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük doğalgaz kullanımlarının tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek. Ayrıca 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı da vatandaşlara ücretsiz olarak verilecek.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
Site aidatı içinde eğer merkezi sistem ısıtma söz konusu ise yakıt ücreti de dahil olacaktır. Günümüzde yakıt ücreti pay ölçer sistemi, metrekare veya arsa payına göre belirlenecektir. Sonuç olarak; bir ev satın aldığınızda kat maliki olarak ortak alanlarda yapılacak tüm harcamalar sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
Isıtmada merkezi sistem, bir merkezden elde edilen ısı enerjisinin binalara dağıtılmasını içerir. Bu sayede tek bir koldan birbirinden bağımsız birkaç bölüm ısınabilmektedir. Merkezi ısıtma sistemi kullanan dairelerde kombi ya da soba bulunmamaktadır.
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
Fabrika ısıtmasında yüksek tasarruf etmek için, ısıtma sistemleri radyant ısıtıcı kullanılarak tasarlanır. En ekonomik fabrika ısıtma sistemleri borulu tip radyant ve seramik plakalı radyant ısıtıcılardır. Bunun en önemli sebebi ise radyant ısıtma prensibidir.
Merkezi ısıtma sistemi yeni yapılan yapılarda, toplam inşaat alanı 2 bin m2 üzerinde ise zorunludur. Yönetmelik öncesi yapılarda ise zorunlu değildir.
Merkezi Isıtma Sistemi Kaç Derecede Yanar? Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi 1.500 m3. Aylık ortalama tüketim ise 125 m3.
1 Ekim 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4080 TL. Bu da 1 metreküp başına 4,08 TL anlamına geliyor. 1 metreküp fiyatı baz alındığında 25 metreküp doğalgaz 102 ile 110 TL arasında bir meblağ yapıyor. Doğalgaz faturalarında aylık ortalama 100 ile 110 liralık indirim uygulanıyor.
Türkiye genelinde konutlarda hane başı ortalama tüketim ise 2020'de 964 metreküp olarak hesaplandı. Konutlarda en fazla hane başı birim tüketimin gerçekleştiği il 1484 metreküple Hakkari olurken Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum en yüksek tüketimin görüldüğü ilk 5 il arasında yer aldı.
Konutlarda su aboneliği açtırma ücreti 2023 yılı için 618 TL'dir.
NOT: Bina, merkezi sistem ile ısınıyor ise merkezi sistemin sözleşmesini apartman yönetimi adına kurumsal olarak bina yöneticisi yapmalıdır! https://internetsubesi.igdas.istanbul linki üzerinden gerekli evrakı yükleyerek Alo 153 Çağrı Merkezi aracılığı ile tüm abonelik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kanunun 20'nci maddesi bize diyor ki "Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri