Repo işlemleri, geri alma taahhüdü ile yapılan bir işlem türü olurken; bir tarafta elinde bulunan menkul kıymetleri ileriki zamanda geri almak vaadiyle satmasına repo; diğer tarafta menkul kıymetleri ileriki zamanda geri satmak vaadiyle almasına ters repo denir.
Reponun en belirgin özelliği hem nakit hem de menkul kıymet elde etmek için kullanılmasıdır. Bu nedenle repo piyasası birbirini tamamlayan iki piyasa kesimini kapsıyor olarak görülebilir; farklı piyasa oyuncularının faaliyet gösterdiği menkul kıymetlere dayalı kesim ile nakde dayalı kesim.
Repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri alım vaadiyle satılması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri alınması işlemini; ters repo, bir menkul kıymetin başlangıç valöründe geri satım vaadiyle alınması, bitiş valöründe ise menkul kıymetin geri satılması işlemini kapsamaktadır.
Repo, bono ve tahvil benzeri menkul kıymetlerin ileriki bir tarihte geri alınmak koşuluyla satılmasına denir. Bu işlem, risksiz yatırım yapmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerin arasında yer alır. Sabit faiz getirisine sahip olan işlem, paranın oldukça düşük bir risk oranıyla değerlendirilmesini sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Repo, kısa süreli bir menkul değerin belirli bir süre aralığının sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını taahhüt eden satış işlemidir. Dilerseniz bankamız aracılığıyla otomatik repo talimatı vererek repo işleminizin düzenli olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Gecelik repo faizi, çoğunlukla piyasada geçici likidite sıkışıklığının olduğu hallerde kullanılır. Gecelik repo faizinin amacı, bankacılık sistemine dair likiditenin geçici süre ile artırılması durumudur. Merkez Bankası, açık piyasada işlem yapmaya yetkili kurumlardan ileri tarihte satma taahhüdü ile kıymet satın alır.
Merkez bankası açısından ters repo işlemi açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasadan işlem vadesi süresince, verilen kıymetler karşılığında geçici olarak likidite çekilmesini ifade eder.
Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarı, dünyadaki sayılı organize repo pazarlarından biridir. Pazarın faaliyete geçmesiyle repo işlemleri için düşük riskli ve düşük maliyetli bir ortam oluşmuştur.
İşlem, tahvil satışı olarak yapılandırılır ve bir sonraki gün, kurumun faiz giderini karşılayacak şekilde yüksek bir fiyata geri satın alınması ile sonlanır. Bu işlem düz repo olarak da adlandırılır.
REPO (Repurchase agreement); kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir dönem sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasını öngören bir satış işlemidir.
Repo; Devlet Tahvili, Hazine Bonosu gibi sabit getirili menkul bir kıymetin, belirli bir süre sonunda, önceden tespit edilen şartlarla geri alma taahhüdünde bulunularak satılması işlemidir. Nakit akışınızı, gecelik vadeden başlayarak istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Repo -Ters Repo Pazarı Valör Süreleri
Pazar'da 7 güne kadar ileri başlangıç valörlü emir iletilebilir. Repo bitiş valörü en fazla 1 yıl olabilir.
Ters repoda, işlem konu olan yatırım aracının geri satılması üzerine alım söz konusudur. Borç veren üzerinden tanımlanan bir işlemdir. Menkul kıymeti alan kişi, borç vermiş olur ve aldığı menkul kıymetleri anlaşmayla belirlenen tarihte faiziyle beraber teslim eder.
Günlük repo hesaplaması için şu işlem kullanılabilir: (Ana para / 100) x (Basit faiz / 365) x Gün sayısı
Repo işlem türleri arasında yer alan otomatik repo, banka hesabında boşta kalan paranın, otomatik olarak günlük repo yapılması için talimat verilen repodur. Otomatik repo yatırımı nasıl yapılır sorusuna verilecek cevap ise, bankaya verilen talimat ile işlem her gün düzenli bir şekilde yapılabilir.
Repo işleminde menkul kıymeti geri satma vaadi ile alan ticari işletmelerin muhasebe kayıtlarında bu işlemleri “111-Özel Kesim Tahvil Senet ve Bonoları” veya “112 Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonoları” hesaplarında izlenmektedir.
Bu işlem piyasada oldukça önemli bir yere sahiptir. Düzenleyici bir işlem olan ters repo, piyasa koşullarını istenen seviyeye getirmeyi amaçlar. Söz konusu işlem ülkemizde Merkez Bankası ve açık piyasa işlemi yapmaya yetkili olan kurumlar arasında gerçekleştirilir.
Repo işlemleri, genellikle piyasada geçici likidite sıkışıklığı yaşandığı zaman, bankacılık sistemi likiditesinin kısıtlı bir süre için artırılması amacıyla yapılır. Bu çerçevede Merkez Bankası; açık piyasa işlemleri yapmaya yetkili kuruluşlardan, ileri bir tarihte geri satmak taahhüdüyle kıymet alır.
Parasal taban/Güçlü Para: Dolaşımdaki para ile bankaların merkez bankasındaki hesaplarında bulunan zorunlu ve fazla rezervlerinin toplamı. Parasal taban, merkez bankası tarafından doğrudan kontrol edilebilen parasal büyüklük.
Açık piyasa işlemi türleri arasında; depo,repo, ters repo, doğrudan alım, doğrudan satım ve likidite senedi ihracı yer almaktadır.
Repo gelirlerinden %15 stopaj kesilir. İnternet üzerinden reklam hizmeti veren ve bu hizmetlere aracılık edenlerin aldığı ödemelerden %15 kesinti yapılır.
Repo taleplerinizi hafta içi 10:00 - 15:00 saatleri arasında yapabilirsiniz. Şubeden yapacağınız Repo işlemlerinde alt limit 250 TL'dir.
Repo; bir menkul kıymetin, vadesi ve faizi anlaşmanın yapıldığı tarihte belirlenmek kaydıyla satılıp vade tarihinde ilk satıcısı tarafından geri alınması şeklinde gerçekleşen kısa vadeli bir işlemdir. İşlemin adı İngilizce “repurchase agreement” kavramının kısaltması olarak ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri