Kombi basıncı, merkezi ısıtma sisteminizdeki su ve hava dengesidir; birinin veya diğerinin çok fazlası kombi basıncınızı etkileyecektir. Kombi basıncınız için en ideal nokta 1,5 bar'dır, bu 1-2 bar arasındaki ideal aralığın ortasındadır.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kalorifer peteklerinin genel bir sorunu olan su sızdırması ve bunun arkasından su basıncının düşmesi olarak, borulardaki kaçaklar tespit edilmiştir. Bu kaçaklar nedeni ile kalorifer su kaybetmekte ve bu nedenle de su basıncında düşüşler meydana gelmektedir.
Çalışma Basınç'ları 2.5-3.0-4.0-5.0 ve 10.0 bara kadardır. Daha yüksek basınçlar özel olarak imal edilirler. MÜHİM NOT : DİN 4807 Kısım 3'e göre membranla temas eden suyun maksimum sıcaklığı 70°C'dir.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Sistem açıkken kombi su basıncı yükselir
Bir kombinin su basıncı ısındıkça artar ve kapatılırsa düşer. Basınçta sadece küçük bir değişiklik ama dalgalanma olur. Sisteminizdeki su genleşmesi nedeniyle ısıtma veya sıcak su talep ettiğinizde basınç artar.
Eğer kombinin alt tarafında yer alan su doldurma vanasını bulduysanız, bu vanayı sola doğru yavaşça çevirmeni gerekir. Vanayı çevirdikten hemen sonra su sesi gelmeye başlayacaktır. Bu durumda göstergeyi takip etmeniz gerekir. Gösterge 1,5-2 bar aralığını gösterdiğinde su vanasını kapatmanız gerekir.
Kombiye gereğinden çok su basıldığı zaman bar göstergesini düşürmek için uygulamanız gereken iki yöntem mevcuttur. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Kombinize En Yakın Petekten Su Alın Afaki olan basıncı düşürmek, yani fazla su bastığınızda basıncı azaltmak için en pratik yöntem kalorifer peteklerinden hava almaktır.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombinin Suyu Biterse Ne Olur? Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Kalorifer peteklerinin üst kısmında en sağda veya en solda bulunan çıkışlara hava tahliye purjörü takılır. Bu tahliye purjörlerine hava alma anahtarı veya düz tornavida takılıp çevirilmek suretiyle peteğin içindeki havanın dışarıya tahliyesi sağlanır.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Sonuç olarak 1 bar = 10,197… mSS olur. Pratikte ise 1 bar 10 mSS olarak kullanılmaktadır.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kalorifer tesisatı su basıncının 1.5-2 bar arasında tutulması tavsiye edilmektedir.
Normal bir panel radyatör markası ve modeline göre değişmekle birlikte ortalama olarak 5lt civarında su alır. Yine normal standartta bir alüminyum radyatör ise ortalama olarak 2,5 Lt su kapasitesine sahiptir.
Yerden ısıtma tesisatının havasını almak radyatör petek havasını almaya benzer. Kollektör üzerindeki purjörler gevşetilerek, su gelene kadar beklenir. Banyodaki havlupan üzerindeki hava alma tapaları gevşetilerek, havası boşaltılır.
Kombi içine basılan su miktarı arttıkça buna bağlı olarak su sızdırma sorunu ortaya çıkabilir. Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıkınca genellikle kombiler su sızdırmaya başlarlar. Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, sorusuna verilebilecek en basit cevap, kombi su akıtmaya başlar.
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır.
Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir. Çünkü suyun az olması kombinin devir daim yapamamasına neden olabilir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri