Her servis turu tamamlandıktan sonra sık dokunulan yüzeyler (kapı kolları, kol dayama / kolçaklar, tutacaklar, cam açma düğmeleri, emniyet kemeri tokaları) önce su ve deterjanlı silinmeli, sonra da 1/100 oranında sulandırılmış sodyum hipoklorit (cas no:7681-52-9) veya %70 lik alkol ile dezenfekte edilmelidir.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
Kişisel Temizlik Kuralları
En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Yapılan temizliğin amacına göre temizlik yöntemleri şunlardır: Fiziksel Temizlik, Kimyasal Temizlik, Bakteriyolojik Temizlik (Dezenfeksiyon), Entomolojik Temizlik Osmolojik Temizlik.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
✓ SABAH BİNİŞ VE AKŞAM ÇIKIŞ SAATLERİNDE SERVİS BEKLETİLMEZ. ✓ SERVİS İÇERİSİNDE YÜKSEK SESLE KONUŞULMAZ DİĞER ARKADAŞLAR RAHATSIZ EDİLMEZ. ✓ HAREKET HALİNDE SERVİS İÇERİSİNDE AYAĞA KALKILMAZ. ✓ KEMER BAĞLANMADAN YOLCULUK YAPILMAZ. ✓ ÇOK ZORUNLU HALLER DIŞINDA YİYECEK VE İÇECEK TÜKETİLMEZ. ✓ HAREKET HALİNDE KOLTUK ...
Ellerde, alında, tükrükte, dışkıda, kafa derisinde vb. bulunan mikroorganizmaların vücudumuzda hastalıklara neden olmasını engellemek için temizlik kurallarına uymak ön koşuldur. Temiz olmak, hijyen kurallarına uymak kişinin kendi vücuduna, sağlığına ve yaşadığı topluma karşı bir görevdir.
İslam dininde temizlik maddi ve manevi temizlik olarak ikiye ayrılır. Maddi temizlik kişilerin beden ve kıyafet temizliğine dikkat etmesidir. Manevi temizlik ise bireylerin art niyetli düşüncelerden arınması ve temiz bir ruha sahip olması anlamına gelir.
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.
Tuvalet ve banyoda kırmızı, pembe; mutfakta sarı, yeşil; obje ve cam temizliğinde mavi ile mor renkteki Vileda mikrofiber bezleri kullanabilirsiniz.
- Servise bindiğimizde emniyet kemerimizi takmalıyız. - Serviste yoklama alınmalıdır. - Serviste kapının tam kapatılması gereklidir. - Serviste eğer yaşımız tutmuyorsa öne oturmamalıyız.
- Otomobile bindiğimiz zaman emniyet kemerini kullanmalıyız. - Araçların camından başımızı ya da kolumuzu çıkarmamalıyız. - Araç hareket ederken şoförü meşgul etmemeliyiz. Bu kurallara uyduğumuz taktirde güvenli şekilde gitmek istediğimiz yere varabiliriz.
Bu çerçevede, on iki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar on beş yaşından küçük olması şeklinde uygulanması kuralı getirilmiştir.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
Servis personeli; lokanta, otel, kafe ve benzeri işletmelerde salonu ve masayı düzenleyen, misafiri karşılayan, yiyeceklerin ve içeceklerin muhafaza edilmesinden ve taşınmasından sorumlu olan ve servis sonrası işleri yürütmekle görevli çalışandır.
Yiyeceklerin servisi ve boşların toplanması işlemleri konuğun sağından yapılır. Bu durum içecekler için de aynıdır.
CIP yöntemi genel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır.
Aşama-Ön Yıkama: Kaba kirler uzaklaştırılır. 2. Aşama-Deterjanla Yıkama: Kir kalıntıları çıkartılır. 3. Aşama-Ara Çalkalama: Deterjan kalıntıları uzaklaştırılır. 4. Aşama-Dezenfeksiyon veya Sterilizasyon: Geride kalan mikroorganizmalar öldürülür.
Peygamber'den “giysilerini temiz tutmasının istenmesi” ve Hz. İbrahim'le oğlu İsmail'e, “Kâ'be'yi temiz tutmalarının bildirilmesi” bunu gösterir. Giysilerin ve yerin temizlenmesi gerekince bedenin temizliği öncelikle gerekli olur.
Sadece gözle görülür kirlilik olduğunda temizlik yeterli değildir. Örneğin; Uyandıktan sonra yüzün yıkanması temel temizliktir, kıyafetlerin değiştirilmesi ve günlük temizlik uygulamaları da temel temizliktir. Başkalarının sağlığını, özellikle de kendi sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri