Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Ülkemizde çok geniş alana yayılan mermer maden ocakları; İzmir, Gebze, Kütahya, Niğde, afyon, Bilecik, Yozgat, Koçhisar pek çok ilde bulunmaktadır. Rezervler Trakya ve Anadolu boyunda geniş bir bölgede yer almaktadır.
Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Mermer, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.
Edremit, Balıkesir (Bandırma), Yalova çevresi (Armutlu Yarımadası), Manyas, Biga, Marmara Adası ve Bursa çevresinde mermer yatakları bulunur.
Genel olarak İscehisar ilçemiz çevresinde bulunmaktadırlar. İlimizde zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar'da çıkarılmaktadır.
Mermer, ilk çağlardan bu yana çıkarılan bir taştır. Mermer madenlerinin geçmişi Yunanistan'da MÖ 3. yüzyıla, Türkiye'de (Anadolu'da) MÖ 7. yüzyıla ve İtalya'da MÖ 1. yüzyıla kadar gitmektedir.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Kırklareli Vize ilçesinde bulunan kendi mermer ocağımızdan çıkardığımız pembe renk tonlarına sahip özel bir doğal taştır. Dünyada mevcut doğal taşlar içinde nadir bulunan mermerlerden biridir. Vize Pembe Mermer, Mimar Sinan'nın ustalık eseri Edirne Selimiye Camisi'nin sütun ve kaplamalarında kullanılmıştır.
Afyon mermerlerinin yaklaşık olarak 70 milyon m3 lük toplam mermer rezervi bulunmaktadır. Afyon Beyaz Mermer ocakları yaklaşık 2500 yıllık köklü tarihi ile marmara adası ile birlikte bilinen en eski mermer ocaklarından birini oluşturmaktadır.
Türkiye, mermer rezervi bakımından oldukça zengindir
Dünyadaki 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen mermer rezervinin üçte biri Türkiye'de yer almaktadır. Türkiye'deki mermer rezervinin önemli bir bölümü ise Afyon, Balıkesir, Tokat, Denizli, Muğla, Eskişehir ve Çanakkale gibi illerde bulunmaktadır.
Dünyada nadir olarak görülen Vişne Çürüğü Mermer, Türkiye'de de sadece Elazığ'da çıkarılmaktadır. Bu nedenle de Elazığ Vişne Mermer olarak anılmaktadır. Renginin Vişne rengi olmasından kaynaklı Vişne Mermeri olarak da anılan bu mermer çeşidi, iç ve dış dekorasyonlar için yoğun ilgi görmektedir.
Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik,süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.
Afyon ili endüstriyel hammadde bakımından başta mermer olmak üzere kuvarsit, kireçtaşı, kum-çakıl, tuğla-kiremit, diyatomit, kalsit ve grafit bakımından önem arz etmektedir. Afyon, mermer kalitesi ve çeşitliliği itibariyle dünya ölçeğinde öneme sahip bir ilimizdir.
Granitin çıkartıldığı başlıca ülkeler; Çin, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır, İtalya, ABD, Ukrayna, Norveç, Sri Lanka ve İspanya'dır.
Afyonkarahisar ilindeki başlıca madenler mermer, antimuan, demir, manganez, kuvarsit, kireçtaşı, kum-çakıl, tuğla - kiremit, diyatomit, kalsit ve grafittir. Ayrıca, merkez ilçede tenör oranı düşük uranyum ve Sandıklı ilçesi yakınlarında önemli bakır yatakları tespit edilmiştir.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Mermer, metamorfizmadan kaynaklı olarak kalker ve dolomitik kayaçların tekrar olarak bir biri ile yeniden etkileşime gerçekleşmesi ile oluşan bir bileşimdir. Bileşiminde Kalsiyum Karbonattan Oluşur. Üstelik düşük oranda Magnezyum karbonat içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri