Farklı sanayi kollarında dolgu veya katkı maddesi olarak kullanılan bu tozlar, ocaklarda patlatma yöntemi ile üretilmektedir. Moloz büyüklüğündeki mermer parçalarının öncelikle kırılır ve ardından bu parçalar öğütülür. En sonunda da ortaya mermer tozları çıkmaktadır.
Kalsiyum karbonat (mermer tozu); sanayide, mermer, tebeşir ve kireç taşı gibi farklı malzemelerin üretiminde yoğun olarak kullanılır.
Genellikle kireç taşı olarak da bilinen kalsiyum karbonat yani mermer taşı sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Doğada en çok eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında görülmektedir.
Bu atık ve yan ürün olarak elde edilen malzemelerden mermer tozları genel olarak zeminlerin iyileştirilmesi, derz dolgu malzemesi, sıvı katkı malzemesi ve beton üretiminde kullanılmaktadır.
Bu konuda çiftçilerin en sık başvurduğu yollardan birisi haline gelen mermer tozu, içinde bulunan yüksek kalsiyum değerleri ile sık kullanılan yem maddesi olarak göze çarpıyor. Süt üretiminde artış, hayvanların sindirim sisteminin rahatlatılması ve kemik gelişiminde önemli katkı sağlıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kullanımlar arasında tarım öncelik taşımaktadır. Çünkü mermer tozu uygun asitlerle işlendiğinde, kapalı ortamlarda karbondioksit (CO2) gazı çıkışı sağlayarak bitkilerin fotosentezine olumlu katkı yapmaktadır.
Öte yandan mermer tozu, undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak da kullanılabiliyor.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Taş ocağından üretilen taş tozu, beton yapımında önemli bir rol oynadığı için su ve çimento karışımından meydana gelen birleştirici özelliği ile bir araya getirilen, saf olmayan, çakıl, kum, kırma taş gibi doğal kaynaklı veya yüksek fırın cürufu alarak genleştirilmiş yapay kaynaklı taneli malzemedir.
İlk çağlardan beri elde edilmiş ve kullanılmış kireç, doğrudan kireçtaşının bir ürünüdür. Mermerlerin yapıcı taşlarıdır. Başlangıçta kireçtaşı tabakaları ve serileri olan kayaç yığınları, metamorfizma geçirerek, yani yüksek basıncın, sıcaklığın ve geçen uzun zamanın etkisi ile değişerek mermere dönüşmüşlerdir.
Mermerinizin üzerinde biriken tozların günlük olarak temizlenmesi ürününüzün kullanım ömrünü artıracaktır. Bu tür mermer temizliği işlemlerinde yalnızca su ve mikro fiber bez kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Suyun kütlesinden hafif olduğu için batmadan su üstünde kalabiliyor.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Mimaride kullanılan vazgeçilmez inşaat malzemelerinden bir tanesi de derz dolgudur. Derz dolgu, özellikle mermer döşenmiş yüzeylerde sıkça karşılaşılan bir inşaat malzemesidir. Bu nedenle de herhangi bir evin banyo, mutfak ya da öteki mermer bölgelerinde sıkça kullanılır.
Kireç taşları, mermer suda çözünmediği halde CO2 li suda çözünerek kalsiyum bikarbonat meydana getirirler. Suda çözünmüş tuzların bir kısmı suda sertlik meydana getirirler.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Bu toz her türlü fayans, seramik, taş ve mozaiklerin yapıştırılmasında kullanılır. 10 mm genişliğe kadar hareket etmeyen dikişleri doldurmak için de kullanılabilir. Banyo, mutfak, balkon vb. yer ve duvarların sıvası da bu toz ile yapılabilir.
Kalsiyum karbonat, sanayide, mermer, tebeşir ve kireç taşı gibi farklı malzemelerin üretiminde yoğun olarak kullanılır. Aynı şekilde boya malzemelerinin üretilmesinde yoğun olarak bu bileşikten yararlanılır.
Kalsit kalsiyum karbonatın heksagonal sistemde kristallenmiş hali. Kalsitin yoğunluğu 2,75 g/cm3 tür.
Dr. Paksoy, şunları söyledi: "Mermer tozu (kalsit), nano boyutta, yani undan bile ince öğütülüp işlendiğinde, yaprak gübresi olarak kullanılabiliyor. Biz bu şekilde öğütülmüş mermer tozunu, bitkilerde, özellikle bahçe bitkilerinde kullanarak denemeler yaptık.
Yüksek vitamin değerleri ile de çiftçiler tarafından sıkça kullanılan mermer tozu, hayvanlara günlük dozlarda veriliyor. "Bir hayvana günlük 100 gram mermer tozu veriliyor" Hayvan için gerekli olan besin değerlerini taşıdığı için 10 kilogram yemde 200 gram katılması gerektiğini besiciler tavsiye etmektedir.
Bitki gelişimi ve verimi üzerine olan etkilerinden dolayı CO2 gübrelemesi örtü altı yetiştiriciliğinde önemli yer tutmaktadır. Sera içerisinde bitkiler için uygun düzeylerde yapılacak CO2 gübrelemesi ile bitkilerden alınacak verimi arttırmak olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri