Kaynaştırma yoluyla eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde en etkin yoldur.
Kaynaştırma eğitiminde okul-aile ve çevre işbirliği esastır. Kaynaştırma eğitiminde duyu kalıntısından yararlanmak esastır. Kaynaştırma eğitiminde engelli çocuğun özür ve özellikleri ne olursa olsun onu olduğu gibi kabul etmek esastır. Kaynaştırma eğitimi istek, sabır ve ek gayreti gerektirmektedir.
Kaynaştırma, özel eğitime gereksinim duyan çocukların, normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamda destekleyici hizmetlerle birlikte eğitim almalarına dayanan bir kavram olarak ele alınmaktadır (Aral, 2011; Aral ve Gürsoy, 2011; Diken ve Batu, 2015; Metin, 2018).
Özel gereksinimli ve normal gelişim gösteren öğrencilerin genel eğitim okullarında ve sınıflarında birlikte eğitim almaları anlamına gelen kaynaştırma uygulamaları 1960'lı yıllardan başlayarak birçok ülkede kabul görmüş ve uygulanmıştır.
Kaynaştırmanın Amacı
Çocuğu normal hale getirmek değil, onun ilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlamak, toplum içinde yaşayabilmesini kolaylaştırmaktır.
İlgili 39 soru bulundu
KİMLERE UYGULANIR? Kaynaştırma eğitimi ile özel gereksinimli çocuklar kendi akranlarıyla birlikte eğitim alabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yeteneklerini doğru kullanabilmesi ve normal hayata karışması için kaynaştırma eğitimi alabilir.
Kaynaştırma, herhangi bir engel durumuna sahip olan çocukların aynı sınıf ortamında akranlarıyla birlikte eğitim alabilmesi, potansiyel ve yetenekleri doğrultusunda tüm eğitim faaliyetlerine yaşıtlarıyla birlikte katılabilmesidir.
Kaynaştırma yoluyla eğitim engelli bireyin sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmesini ve uyumunu sağlayan özel eğitimde en etkin yoldur.
Öğrencilerin kaynaştırma öğrencisini kabul etmesi ve ona yardımcı olması sağlanmalıdır. Çocuklara başarabileceği görevler verilmeli, başarısız olduğu noktada bırakılmamalı, öğrenmeyi yetersiz hale getirecek sözler söylenmemeli, başarısı ödüllendirilmelidir.
Özel Eğitimde Kaynaştırma/Bütünleştirme Nedir? ”Ülkemizde özel eğitime gereksinimi olan çocuklar çeşitli eğitim ortamlarına yerleştirilir. Bu çocukların tipik gelişim gösteren akranlarıyla genel eğitim ortamına yerleştirilmelerine kaynaştırma/bütünleştirme denir.”
Kaynaştırma eğitimi; özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.
Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarının yetersizliği olmayan öğrencilerin de toplumsal yaşamın birçok alanında karşılaşabilecekleri özel eğitim ihtiyacı olan bireyleri tanımalarına, anlamalarına ve bireysel farklılıkları daha kolay kavramalarına olanak sağlamaktadır.
Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor.
Kaynaştırma ; kısaca, özel eğitime ihtiyacı olan engelli öğrencilerle engelli olmayan öğrencilerin bir arada eğitim görmesi olarak açıklanabilir. Başka bir deyişle engelli öğrencilerin engeli olmayan öğrencilerle eğitsel ve sosyal olarak bütünleşmesini (entegrasyon) sağlama işlemidir.
573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de Kaynaştırma, “Özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını sağlamak ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmek için geliştirilmiş eğitim ortamı” olarak tanımlanmıştır.
Kaynaştırmanın başarıyla uygulanabilmesi için gerekli olan bu unsurlar öğretmenler, normal öğren ciler, kaynaştırma öğrencileri, aileler, okul idaresi ve fiziksel ortamdır (Kırcaalı-Iftar, 1998).
· Kaynaştırma eğitimi normal insanlar ve doğal ortamlar içinde verilmelidir. · Kaynaştırma eğitiminde okul-aile ve çevre işbirliği esastır. · Kaynaştırma eğitiminde duyu kalıntısından yararlanmak esastır. · Kaynaştırma eğitiminde engelli çocuğun özür ve özellikleri ne olursa olsun onu olduğu gibi kabul etmek esastır.
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
Kaynaştırma öğrencileri için uygulanabilecek sebest zaman etkinliklerini öğrenebilecek, İletişim ve dil becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikleri açıklayabilecek, Müzik, oyun ve okuma-yazma etkinliklerini uygulayabileceksiniz.
Kaynaştırma eğitimi, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmesi esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.
CEVAP : Okulda kaynaştırma öğrencisi de diğer öğrencilere verilen hizmetlerden faydalanırlar. Bu nedenle okul yönetimi ve öğretmenlerin sorumluluğundadır.
ğ) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bir bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.
Kaynaştırma raporu olan her bir öğrencinin destek eğitimi(bep) planı yapılsa da yapılmasa da kaynaştırma raporlu öğrenci için bep dosyası oluşturulmalıdır.
Okulda başlatılan "tersine kaynaştırma" uygulaması kapsamında özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların sınıfında diğer öğrencilerin de katılımıyla eğlenceli etkinlikler yapılarak küçük yaşlarda toplumsal hayata daha kolay adapte olmalarına katkı sağlanıyor.
1-Yatılı özel eğitim okulu. 2-Gündüzlü özel eğitim okulu. 3-Normal okul bünyesinde özel sınıf. 4-Normal okul bünyesinde normal sınıf (kaynaştırma)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri