✪ Asitler metal, mermer yüzeyleri aşındırır.
Asidik malzemeler mermer üzerinde net bir şekilde aşındırma sağlarken, merak edilen konulardan diğer biri olarak bazik malzemeler ise mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz.
Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre biraz daha özen ve dikkat ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz, ayrıca asitli, kireç çözücü gibi ürünler mermeri aşındırarak dokusunu ve görüntüsünü bozabilir.
Asitlerin pH derecesi 7'den küçüktür. Suda çözündüklerinde elektrik akımını iletirler. Metil oranjın rengini kırmızıya çevirirler. Metalleri ve mermeri aşındırırlar.
Mermeri oluşturan kalsiyum karbonat, asidik etmenlerin saldırılarına fazlasıyla hassastır. Mermer, asitler hatta seyrelti asitler tarafından kolayca çözülür ancak, asidik maruziyetin fiili sonuçları asidin doğası ile değişir.
İlgili 22 soru bulundu
Asit ile aşınmış mermer yüzeylerin düzeltilmesi
Bu deformasyon ya delik şeklinde olur ya da yüzeyde bir dalgalanma oluşturur. Doğaltaş siliminde temizlik ya da kaymayı engelleme amaçlı asidik sıvılar doğaltaş üzerinde kullanılmamalıdır. Yanlışlık ile üzerine bu tür sıvılar dökülse bile hemen silinmelidir.
Aşınma yaşanmaz. Leke tutmaz. Renk çeşitliliği çok fazladır.
Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır. Vişne benzeri lekeler hem yüzey rengini değiştirir, hem de mermerin üst tabakasına sızar. Yüksek ısı (220°C üstü) nedeniyle oluşan yüzey lekeleri, yüzey rengini (orjinal rengine bağlı olarak beyaz, sarımtrak) değiştirir.
Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır. Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler. Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez. Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
Asitler mermer ve metal yüzeylere etki eder. Özellikle tezgâh ve mermerin asitle temas etmemesini sağlamamız gerekir. Çünkü asitler tezgâh ve mermeri aşındırabilir. Örneğin limonu mermer yüzeye koyduğunuzda bir süre sonra mermer üzerinde iz bırakır ve mermer aşınmaya başlar.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
) açığa çıkarırlar • Asitler metallere aşındırıcı etki yaparlar. – Bu özelliğinden dolayı asitler metal kaplar içerisinde değil, cam ya da plâstik kaplarda saklanır. Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur. – Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir, ekzotermik bir olaydır.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
*Sulu çözeltilerinin ekşimsi bir tadı olan ve turnusol kağıdını kırmızıya dönüştüren maddelere asit denir. *Sulu çözeltilerinin acımsı bir tadı olan ve turnusol kağıdını maviye dönüştüren maddelere baz denir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Asitler ile tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluşturur. Cam ve porselen maddeler üzerinde matlaştırıcı ve aşındırıcı etkisi vardır.
Mermer ve travertenden elde edilen ürünler tarih boyunca insanlar tarafından işlenerek kullanılmıştır. Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik, süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır (İMMİB, 2001).
Doğal mermerler beyaz, krem, mavimsi, gri, pembe, sarı ve siyah renklerde olabilir. Ayrıca mermerlerin farklı damar ve doku şekilleri bulunabilir. Mermer dokusu ve renginin farklı olmasının sebebi kalsitin oranındaki, soğuma hızındaki ve bölgenin basıncındaki farklılıklardır.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Gözenekli yapısı ile birlikte özellikle çok fazla su ile karşılaştığında ya da leke oluşturan malzemeler ile temas ettiğinde, bu etkileri içine geçiren bir yapı göstermektedir. Bu durumda da özellikle su ya da temizlik malzemeleri çok fazla kullanılarak uzun süre müdahale edildiğinde, mermerde kararma oluşabilir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Bilhassa evinizde tuvalet veya banyo gibi birçok farklı alanda kullandığınız tuz ruhu, mermer üzerine değdiği anda mermerin yapısını bozarak aşınmasına, çatlakların genişlemesine, çiziklerin daha fazla açılmasına ve lekelenmesine sebep olabilir.
Gerçek mermerler, metamorfizma sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesi sonucu oluşurlar. Kalsit oranı %95'e kadar çıkabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Bunlara beyaz mermer denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri