mermerit malzemesinin ana hammaddesi mermer tozu ve polyester olmasına rağmen, ayrıca içerisine eklenebilecek renk pastaları, ayırıcı ve jelkot gibi ek malzemelerle çeşitleri arttırılabilir. mermeritten imal edilen mutfak tezgahları ve banyo lavabolarının arka tarafı kalın, ön dudağı ve evye kısmının tek parça oluşu ...
Mermerit, mermer tozu ve polyester karışımı sayesinde çok dayanıklı bir yapı oluşturur. Mermere göre desen ve renk açısından çok daha çeşitli olan bu malzeme, katı hali ile birlikte birçok farklı noktada zemin, dekorasyon veya kaplama için kullanılabilir.
Mermerit mermer tozu ve polyester ile hazırlanan karışımın kalıplara dökülerek reaksiyon sonucu istenilen şekilde katılaşması ile oluşan cisimlere denir.
Kullanım ömrü açısından mermer açık ara öndedir. Mermer çok uzun yıllar kullanılabilirken, mermeritin ömrü en fazla 20 senedir. Mermerit her renkte üretilebilir.
Mermer Neden Çatlar? Mermer, doğada doğal hallerde bulunan ve sıcak magma tabakalarının kireç taşlarına teması ile oluşan birer mineral bileşenleridir. Bu bileşenler, kimi zaman kimyasal veya fiziksel ayrışmalar sonucunda çatlayabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinin uzun süre boyunca kullanılması mermerin deforme olmasına yol açar. Bu durum ufak gözeneklerin belirginleşmesine sebep olur. Gözeneklerde kir, yağ ve pas lekeleri birikmeye başladığı zaman sararma ortaya çıkar. Mermerler sert ve dayanıklı oldukları kadar özel bir yapıdadır.
Bunun için derz dolgu veya mermerit yapıştırıcılarını kullanman gerekir. Bu ekipmanları hırdavatçıda kolaylıkla temin edebilirsin. Mermerit, mermere göre daha hafif ve polyester de kullanılabilen bir maddedir.
Jelkot, vernik benzeri bir madde ile kaplandığında, bu madde mermerit yüzeyin sıcağa ve çatlamalara karşı korunmasını arttırır. Polyurea ile kaplandığında ağır darbe ve 220 derece üstü sıcaklıklara karşı maximum koruma sağlar. İnsan gücü ile kırılması neredeyse imkansız olup, ultra dayanıklılık sağlar.
Mermerin aşırı ısı, sert bir darbe veya yanlış bir basınç ile karşılaşması direkt olarak çatlamasına neden olabilir.
Çatlak derin değilse (çiziğin bir tık üstü), mermer yapıştırıcısı veya epoksi tek başına rahatlıkla kullanılabilir. Derin bir çatlak varsa ve içinin doldurulması gerekiyorsa, derz akemi tek başına kullanılabildiği gibi, alçı karışımı (mermer tozu en idealidir) ile birlikte de kullanılabilir.
Özellikle mermer üzerinde sert cisimlerin hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi veya çarpma sonucu çizikler oluşabilir. Bu çiziklerin ortadan kaldırılması için de mermer silimi ve parlatma gibi bir işlem uygulanması gerekir.
Mermer tozu ve polyester karışımından kalıplara dökülerek oluşturulan mermerit, mermerin aksine asitten veya ısıdan etkilenmez. Gözeneksiz yapısı sayesinde su geçirmez, sıvıyı emmez, kolay kolay leke tutmaz ve bakteri barındırmaz. Genel temizlik malzemeleri veya sirke kullanarak mermerit yüzeyleri temizleyebilirsiniz.
Mermer yüzeyler boyayı çok kolay bir şekilde emmediği için boyamaya geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Zımpara bittikten sonra yüzeyi iyice silmeli ve temizlemelisiniz. Ardından yüzeyi zemin astarı veya parlak yüzey astarı ile boyaya hazırlamalısınız.
Ev dekorasyonlarında daha uzun ömürlü olması için mutfak tezgahı mermer yerine granit tercih edilmelidir. Mermer, granite göre daha yumuşak bir malzeme olsa çok uzun yıllar mutfağınıza zarafet katacak ve dekorasyonun ışıltısını koruyacak bir malzemedir.
Mermerin kesimi için mutlaka disk testere kullanımı gerekmektedir. Disk testere pürüzsüzse sorunsuz kesim yapmanızı sağlar.
Bir fincan beyaz sirkenin içerisine birkaç damla limon eklenmektedir. Ardından bu karışım tezgâhın üzerine uygulanmaktadır. Bu karışım sayesinde tezgâhın daha temiz ve güzel kokulu gözükmesine olanak sağlanmaktadır. Oldukça temizleyici bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Mermer yapıştırıcılarının en iyilerinden olanı akemi yapıştırıcıdır. Çünkü hızlı ve kuvvetli bir şekilde yapıştırır. Ancak suya ve kimyasallara pek dayanıklı değildir. Ancak suya dayanıklı hale akemi yapıştırıcının üzerine silikon çekerek getirebilirsiniz.
Nispeten sığ olan kısım, çiziği gidermek için 2000 # ve 3000 # taşlama diskleri ile parlatılabilir. Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir.
Dayanıklılık. Aşınmaya ve çizilmeye karşı en fazla dayanım için Çimstone tezgah (kuvars tezgah, cımstone, çimston tezgah) tercih edilmelidir.
Sirkeyi suyla seyrelterek bir sprey şişesine dökün. Lekeye sirke-sulu karışımı püskürtün ve birkaç dakika bekletin.Daha sonra temiz bir bez veya süngerle ovuşturarak lekeyi çıkarın. Temizleme işleminden sonra lekenin olduğu bölgeyi temiz suyla durulayın. Ardından bir temiz bez veya havluyla yüzeyi kurulayın.
Mermer ve benzeri doğal taş yüzeyler, gözenekli ve tıpkı sünger gibidir. Bu yüzden zamanla çizilebilir. Bu sorunu tamamen ortadan kaldıran kaplama yüzey koruma çözümü ile yıllarca bu sorunun önüne geçilebilmektedir.
Mermerit tezgahlarda da en sık karşılaşılan şikayetlerden biri çatlama ve sıcağa dayanıksızlık oluyor. Ancak bu şikayetlerin ana nedenlerinden biri mermerit malzemenin üretimindeki kalite standartlarının maalesef her üretici tarafından aynı şekilde korunamaması.
Granıt Eb25 Mermer Ve Taş Yapıştırıcı, Polyester Reçine Esaslı İki Bileşenli Bir Yapıştırıcıdır. Mermer, Granit, Traverten, Doğal Taş, Suni Mermer, Seramik, Tuğla Gibi Malzemelerin Yapıştırma, Tamir Ve Dolgu İşlemlerinde Kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri